Image default
Πρώτο Θέμα

Η προεδρία της Lagarde στην ΕΚΤ μπορεί να κάνει τη διαφορά;

lagarade merkel web thumb largeΗ 63χρονη επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία κέρδισε τη θέση στο πλαίσιο μιας εντατικής διαδικασίας επιλογής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα είναι η μόνη γυναίκα που έχει ποτέ διατελέσει στο ίδρυμα που εδρεύει στην Φρανκφούρτη – και επίσης ο πρώτος άνθρωπος που θα το κάνει χωρίς να έχει καριέρα κεντρικού τραπεζίτη.

Αντιθέτως, η Lagarde διαθέτει πολιτικό άστρο – τα κατάφερε πολύ καλά ως Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης προτού προχωρήσει στο ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον. Σε μια εποχή που το καθεστώς της ΕΕ συχνά λοιδορείται από τους πολίτες, οι δεξιότητές της θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της εικόνας των κεντρικών τραπεζιτών. Μπορεί επίσης να αυξήσει περισσότερο από τον Draghi την εμπιστοσύνη στις ικανότητες του προσωπικού της ΕΚΤ όσον αφορά την εύρεση δημιουργικών λύσεων στα οικονομικά προβλήματα της ευρωζώνης.

«Είναι περισσότερο πολιτική προσωπικότητα παρά οικονομολόγος», δήλωσε η Alicia Levine, επικεφαλής στρατηγικής της εταιρείας BNY Mellon Investment στην τηλεόραση της -. «Είναι πολιτικός, είναι σοφός άνθρωπος και θεωρώ ότι έχει τους καλύτερους οικονομολόγους που θα τη βοηθήσουν. Είναι κάπως περίεργο, γιατί δεν είναι γνωστή ως μία από τις κορυφαίες προσωπικότητες της οικονομίας  στον κόσμο».

Μέχρι αυτό το Σαββατοκύριακο, οι κυριότεροι υποψήφιοι για τη θέση της ΕΚΤ ήταν άνδρες κεντρικοί τραπεζίτες. Από τον πρόεδρο της γερμανικής Bundesbank, Jens Weidmann, μέχρι τον κυβερνήτη της Τράπεζας της Γαλλίας Francois Villeroy de Galhau, όλοι ήταν τωρινά ή πρώην μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που προηγουμένως είχαν συμμετάσχει σε πολλαπλές αποφάσεις σχετικά με τη νομισματική πολιτική.

Αντιθέτως, η πρακτική εμπειρία της Lagarde αντλείται από τον ρόλο της ηγέτιδας μιας οργάνωσης που ελέγχει τις οικονομίες σε όλο τον κόσμο ως θεματοφύλακας του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Οκτώ χρόνια διαχείρισης του ΔΝΤ σε συνδυασμό με τη θητεία της ως υπουργός Οικονομικών της Ομάδας G7 δείχνουν ότι μπορεί ακόμα να δώσει μεγάλο κύρος στην ΕΚΤ.

Η γνώμη των οικονομολόγων της -

«Η νομισματική πολιτική αποτελεί μόνο ένα μέρος ενός ευρύτερου τομέα για τη σημερινή γενιά κεντρικών τραπεζιτών. Το άτομο με τις καλύτερες δημοσιεύσεις όσον  αφορά τη θεωρία της νομισματικής οικονομίας δεν σημαίνει ότι θα είναι και ο καλύτερος επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας. Ίσως η εμπειρία να είναι πιο σημαντική στη διαχείριση και η Lagarde τη διαθέτει σε μεγάλο βαθμό». (Jamie Murray)

Σε αντίθεση με τον Draghi που έχει καριέρα οικονομολόγου και που ανέβηκε βαθμίδες στη διοικητική τάξη της Ιταλίας, η Lagarde σπούδασε νομικά και έκανε καριέρα ως δικηγόρος στη δικηγορική εταιρεία Baker & McKenzie πριν μεταβεί στην πολιτική. Το νομικό υπόβαθρο είναι το κοινό της στοιχείο με τον Jerome Powell, Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, που σημαίνει ότι οι δύο μεγαλύτερες νομισματικές ζώνες του κόσμου θα διευθύνονται πλέον από πρώην δικηγόρους.

Η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται σε πτώση στον τομέα της παραγωγής λόγω της παγκόσμιας εμπορικής αναταραχής, η οποία θα μπορούσε να εξαπλωθεί ακόμα και ως μια ευρεία κάμψη. Ο Draghi είναι έτοιμος να ενεργοποιήσει ξανά τα κίνητρα ώθησης προτού εγκαταλείψει την ΕΚΤ, ίσως παράλληλα με τον Powell, αφήνοντας ενδεχομένως την Lagarde να ενισχύσει αυτή την προσπάθεια.

Πωλήσεις και μάρκετινγκ

Προηγουμένως, είχε υποστηρίξει την πρωτοβουλία του Draghi να ξεκινήσει ποσοτική χαλάρωση και ίσως θελήσει να διατηρήσει μια νομισματική πολιτική σύμφωνη με την προσέγγισή του. Αυτό βέβαια θα μπορούσε να επιβαρύνει το ίδιο το ίδρυμα να βρει ιδέες, ενώ εκείνη θα επικεντρώνεται στην επικοινωνία τους.

Ο John Normand, επικεφαλής της βασικής στρατηγικής για τα πολλαπλά περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας JPMorgan, λέει ότι ένας πολιτικός μπορεί να φανεί χρήσιμος στην προεδρία και να βοηθήσει μέσω της «τέχνης της πώλησης» την ενεργοποίηση των κινήτρων ώθησης. Λέει επίσης ότι η διάδοχος του Draghi στην ΕΚΤ έχει να αντιμετωπίσει δύσκολες στιγμές – και θα χρειαστούν σημαντικές δεξιότητες.

«Χρειάζεστε έναν πρόεδρο για την ΕΚΤ που θα ακολουθεί τα βήματα του Draghi και νομίζω ότι πρέπει να είναι κάποιος που είναι πολύ ικανός στο να σκεφτεί νέους τρόπους για να εφαρμόσει και να δημιουργήσει τη νομισματική πολιτική», δήλωσε στην τηλεόραση της - πριν από την ανακοίνωση της υποψηφιότητας της Lagarde. «Θα ανησυχούσα αν ο επόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ ήταν κάποιος που δεν έχει πολλή εμπειρία στη νομισματική πολιτική».

Η Lagarde εξακολουθεί να είναι τέλεια γι’ αυτή τη θέση, σύμφωνα με τη βρετανίδα πολιτικό Sharon Bowles, η οποία προηγουμένως έκανε έλεγχο στην ΕΚΤ ως πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ασκούσε πιέσεις για την ύπαρξη περισσότερων γυναικών με εμπειρία.

Σε μια συνέντευξή της ανέφερε τα εξής: «Εκείνο που έχει σημασία είναι να μπορεί  να συζητά με τις αρχές και να εμπνέει τον σεβασμό της επιτροπής ή του συμβουλίου στο οποίο προεδρεύει. Δεν έχει σημασία αν ένα άτομο παίρνει τις αποφάσεις. Όλα γίνονται από τις επιτροπές».

Σχετικα αρθρα

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών

admin

XA:Διαφυγή προ των πυλών

admin

Airbnb:Καθαρή ζημιά 1,2 δισ.δολάρια

admin

ALPHA BANK:Επενδύσεις και παραγωγικό μοντέλο στο μεταπανδημικό τοπίο

admin

Εργασιακό νομοσχέδιο: Αυτές είναι οι νέες διατάξεις για την 4ήμερη εργασία & το 8ωρο

admin

OTE:Ισχυρή κερδοφορία και €0,68 μέρισμα

admin

Αυξημένο ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία από 60 διεθνείς επενδυτές στο virtual road show της Bank of America

admin

Πώς παντρεύονται και χωρίζουν οι ζάμπλουτοι του πλανήτη

admin

Διεθνής πτώση μετοχών λόγω τεχνολογίας

admin

Covid-19:Ανοιχτές οι πληγές στην παγκόσμια οικονομία

admin

Είναι οι τιμές των μετοχών μια νέα φούσκα;

admin

XA: Η Πειραιώς έδωσε τον τόνο

admin