Image default
Πρώτο Θέμα

«Φάκελος» Airbnb: Τα τρία μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Το σχέδιο με το οποίο θα μπει «φρένο» στην ανεξέλεγκτη πορεία του Airbnb και των βραχυχρόνιων μισθώσεων εξετάζουν αυτό το διάστημα το υπουργείο Τουρισμού και η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Η ομάδα του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη επιχειρεί να «ζυγίσει» τις επιπτώσεις που έχει το φαινόμενο του Airbnb στα ύψη των ενοικίων, που σε πολλές περιπτώσεις έχουν εκτοξευτεί σε δυσθεώρητα ύψη.

Ο υπουργός Χάρης Θεοχάρης δήλωσε από το βήμα της Βουλής ότι «οι βραχυχρόνιες μισθώσεις (σ.σ. τύπου Airbnb) έχουν θέση στο τραπέζι των συζητήσεων για τον τουρισμό. Από τη θέση αυτή μπορούν να προτείνουν και να διεκδικούν» τόνισε ο κ. Θεοχάρης, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αυτή η θέση προϋποθέτει και υποχρεώσεις «ώστε να διαφυλάξουμε, τόσο την ποιότητα της τουριστικής εμπειρίας, όσο και το κοινωνικό της αποτύπωμα».

Κατά τη συνάντηση που είχαν χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υπ. Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη συζητήθηκε το φαινόμενο του Airbnb και εν τέλει αποφασίστηκε ότι πρέπει να οριστεί νέο ρυθμιστικό πλαίσιο.

Τα τρία μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση
για το Airbnb

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης συναντήθηκε και με το ΔΣ του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων (ΠΑΣΥΔΑ).

Σε αυτή την επαφή συζητήθηκαν τρεις
περιορισμοί που μπορούν να εφαρμοστούν
στο Airbnb και, εν γένει, σε κάθε τύπο
βραχυχρόνιων μισθώσεων. Οπως αναφέρει
ο «Ελεύθερος Τύπος», τα τρία μέτρα που
εξετάζει η κυβέρνηση για το Airbnb είναι
τα εξής:

• Να τεθεί όριο δύο ακινήτων ανά φορολογικό μητρώο δικαιούχου εισοδήματος.

• Να μην επιτρέπεται η μίσθωση ακινήτου για πάνω από 90 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος (δηλαδή από 1η Ιανουαρίου έως 31 Δεκεμβρίου).

• Για να μπορέσει κάποιος ενοικιαστής να μισθώσει το ακίνητο για περισσότερες από 90 ημέρες να αποδεικνύεται ότι το συνολικό του εισόδημα από την ενοικίαση ακινήτων μέσω Airbnb ή παρόμοιας πλατφόρμας δεν ξεπερνά τα 12.000 ευρώ ανά έτος.

Ο Ανδρέας Χίου, πρόεδρος της ΠΑΣΥΔΑ, σχολίασε στο ίδιο ρεπορτάζ ότι «ο υπουργός (σ.σ. Χάρης Θεοχάρης) φαίνεται να κατανόησε πως σε περίπτωση που ισχύσουν οι παραπάνω περιορισμοί, τότε οι ιδιοκτήτες θα υποχρεωθούν να βάλουν… λουκέτα στα ακίνητά τους, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τα έσοδα του Δημοσίου από βραχυχρόνιες μισθώσεις».

Σχετικα αρθρα

Το δεύτερο «Whatever It Takes» του Μάριο Ντράγκι – Jean Pisani-Ferry

admin

ALPHA BANK-Αγορά εργασίας και πανδημική κρίση: Οι ασύμμετρες επιπτώσεις ανά ηλικία, φύλο και επίπεδο εκπαίδευσης και τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης

admin

Το φάντασμα του 1970 (ξανά) στοιχειώνει την Αμερική και τον υπόλοιπο κόσμο

admin

Τα κακά μαντάτα από το ΔΝΤ

admin

ΧA:Με δυνατό finish 9×9 κερδήθηκε ο μήνας

admin

Πως οι επενδυτές έχασαν 400 δισ. $ στην Κίνα τον Ιούλιο

admin

Θετικά τα stress tests για τις ελληνικές τράπεζες – Ολα τα αποτελέσματα των 4 συστημικών

admin

Alpha Bank: Οικονομικό κλίμα και κινητικότητα της κοινότητας

admin

FED:Η αρχή του τέλους του εύκολου χρήματος

admin

Το κινεζικό “καμπανάκι κινδύνου” για τους διεθνείς επενδυτές μόλις χτύπησε

admin

Πώς 4 Κινέζοι δισεκατομμυριούχοι έχασαν 13,6 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

admin

Συνεχίζεται ακάθεκτο το sell off στο κινεζικό χρηματιστήριο

admin