Image default
Επιχειρήσεις

Σε ελληνικά χέρια τα assets που πωλούν Νηρεύς και Σελόντα

Σε ελληνικά χέρια θα παραμείνει το ένα έκτο της υφιστάμενης παραγωγικής δυναμικότητας των Σελόντα και Νηρέα καθώς η κοινοπραξία Διόρασις και Ιχθυοτροφεία Κεφαλλονιάς αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής και υπέγραψε σύμβαση αγοραπωλησίας (SPA) για την απόκτησή τους.

Όπως είναι γνωστό, η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) υποχρέωσε Νηρέα και Σελόντα να εκποιήσουν εκκολαπτήρια δυναμικότητας 50 εκατ. τεμαχίων γόνου και ιχθυοτροφεία δυναμικότητας 10 χιλιάδων τόνων, μαζί με απαραίτητα συσκευαστήρια, προκειμένου να εγκριθεί η εξαγορά και η στοίχισή τους υπό τον όμιλο Ανδρομέδα.

Η εκποίηση των παραπάνω μονάδων, που αποτελούν σχεδόν το ένα έκτο (1/6) της παραγωγικής δυναμικότητας των Σελόντα και Νηρέα, επιβλήθηκε καθώς Ανδρομέδα, Νηρεύς και Σελόντα ελέγχουν, αθροιστικά, σχεδόν το 37% της παραγωγής μεσογειακών ψαριών ( λαβράκι και τσιπούρα) εντός Ευρωπαικής Ένωσης.

Στο πλαίσιο της παραπάνω υποχρέωσης ξεκίνησε διαγωνισμός πώλησης και κατατέθηκαν δεσμευτικές προσφορές. Η μια από ισπανική θυγατρική του καναδικού ομίλου Cooke Aquaculture και η άλλη από την κοινοπραξία Διόρασις- Ιχθυοτροφεία Κεφαλλονιάς.

Η προσφορά της κοινοπραξίας Διόρασις – Ιχθυοτροφεία Κεφαλλονιάς κρίθηκε καλύτερη και οι πωλητές εισήλθαν σε περίοδο αποκλειστικών διαπραγματεύσεων που ολοκληρώθηκαν σήμερα το απόγευμα, με την υπογραφή σύμβασης αγοραπωλησίας (SPA).

Τραπεζικές πηγές, που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τη διαδικασία επιβεβαιώνουν τις παραπάνω πληροφορίες, διευκρινίζοντας ότι η ολοκλήρωση της συναλλαγής θα διενεργηθεί μετά την πώληση του 74,8% της Νηρεύς και του 79,6% της Σελόντα στην Andromeda Seafood Management LLC, η οποία αναμένεται τον Σεπτέμβριο.

Διόρασις και Ιχθυοτροφεία Κεφαλλονιάς θα μοιράσουν λογικά τα assets, που θα αγοράσουν, χωρίς να έχει διαρρεύσει η αναλογία. Σύμφωνα με πληροφορίες το μεγαλύτερο μέρος των assets θα περιέλθει στη Διόρασις που διατηρεί μέσω της Μπιτσάκος μικρή παρουσία στην παραγωγή μεσογειακών ψαριών.

Το τίμημα για τις εκποιούμενες μονάδες θα καταβληθεί τοις μετρητοίς, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του κεφαλαίου κίνησης των Σελόντα και Νηρεύς σε μια περίοδο, που οι ανάγκες έχουν αυξηθεί λόγω της υπερπροσφοράς ψαριών από τους Τούρκους ανταγωνιστές. Το σχήμα χρηματοδότησης του τιμήματος έχει ήδη συμφωνηθεί με τις εγχώριες συστημικές τράπεζες. Θα καλυφθεί, δηλαδή, κατά το μεγαλύτερο μέρος του από δανεισμό.

Οι περισσότερες από τις μονάδες, οι οποίες εντάχθηκαν στην περίμετρο επιλογής για τους ενδιαφερόμενους αγοραστές, ανήκουν στη Σελόντα. Ειδικότερα από τα 71 πάρκα ιχθυοκαλλιέργειας, τα 53 ανήκουν στην Σελόντα, όπως και τα 7 από τα 10 συσκευαστήρια. Καλύτερη είναι η αναλογία στους ιχθυογεννητικούς σταθμούς καθώς 4 ανήκουν στη Σελόντα και 3 στην Νηρεύς.

Σχετικα αρθρα

Οργανωτικές αλλαγές στον ΟΤΕ – Στην τελική ευθεία η Cosmote Payments

admin

McDonald’s: Ανοίγει 50 νέα καταστήματα και προσλαμβάνει 20.000 υπαλλήλους

admin

Ελληνικό: Έναρξη έργων με έμφαση στο Μητροπολιτικό Πάρκο

admin

Inform Π. Λύκος: Διανομή μερίσματος €0,038 για τη χρήση 2020

admin

Αυτές οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα καταφέρουν να επιβιώσουν (ανάλυση)

admin

Mytilineos: Deal $1,5 δισ. με Glencore και συμφωνία με τη ΔΕΗ για την περίοδο 2021-2023

admin

Επισημοποιήθηκαν οι συμφωνίες της MYTILINEOS με ΔΕΗ και GLENCORE-Τι προβλέπουν

admin

Inform Π. Λύκος: Μέρισμα €0,038 για τη χρήση 2020

admin

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Λειτουργική κερδοφορία €79,2 εκατ. στο α’τρίμηνο του 2021

admin

Quest: «Πράσινο» φως στην καταβολή μερίσματος €0,285 ανά μετοχή

admin

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στα €79,2 εκατ. το προσαρμοσμένο EBITDA στο α’ τρίμηνο 2021

admin

Γεωργιάδης για ΕΑΒ: Η νομιμότητα θα υπερισχύσει – Εξελίξεις μετά την απόφαση του δικαστηρίου

admin