Image default
Πρώτο Θέμα

Ευρώπη:Πόσο κακή είναι η οικονομία της;

europe flagsΟ Mario Draghi δεν μάσησε τα λόγια του όταν είπε ότι το μέλλον της οικονομίας γίνεται ολοένα και «χειρότερο». Αυτή την εβδομάδα, θα έχει καλύτερη εικόνα για το πόσο άσχημα είναι τα πράγματα.

Η ανάπτυξη πιθανότατα επιβραδύνθηκε κατά 0,2% το δεύτερο τρίμηνο, δηλαδή κάτω από τον ρυθμό τάσης, γεγονός που δεν θα συμβάλει παρά ελάχιστα στην προσπάθεια του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει τον πληθωρισμό. Επιχειρηματικές έρευνες σε όλη την περιοχή θα δώσουν λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο που οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τις εμπορικές εντάσεις και την ασθενέστερη ζήτηση και μπορεί να καθησυχάσουν τις ανησυχίες για καλύτερες επιδόσεις αυτό το τρίμηνο.

Το αδύναμο οικονομικό σκηνικό πλήττει επίσης την επιχειρηματική Ευρώπη και ιδιαίτερα τις αυτοκινητοβιομηχανίες, με πρόσφατες δηλώσεις από εταιρείες όπως η Daimler της Γερμανίας και η Renault της Γαλλίας. Η εξέλιξη των υπηρεσιών εξακολουθεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά ίσως να είναι σε θέση να στηρίξει την κατάσταση για τόσο πολύ καιρό.

Η άποψη των οικονομολόγων της -

«Η ανάπτυξη είναι πιθανό να μειωθεί στο 0,2% από 0,4% που ήταν το πρώτο τρίμηνο. Το θέμα όμως δεν σταματά εδώ και περιμένουμε παρόμοια απόδοση στο τρίτο τρίμηνο. Με τον ρυθμό ανάπτυξης να μειώνεται κάτω από την τάση, ένα σύνολο εφαρμογής νομισματικών πολιτικών είναι αναμενόμενο τον Σεπτέμβριο».

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, μπορεί επίσης οι ειδήσεις να είναι απογοητευτικές αυτή την εβδομάδα, με τα επίσημα και τα βασικά επιτόκια να μειώνονται κοντά στο 1%. Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή έδειξε ότι οι πιο μακροπρόθεσμες προσδοκίες σχετικά με τον πληθωρισμό μειώνονται και είναι ιδιαίτερα σαφές τι σκέφτεται ο Draghi. «Αυτό που βλέπουμε στο μέτωπο του πληθωρισμού, δεν μας αρέσει καθόλου», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα.

Ο Draghi έχει αναθέσει στο προσωπικό της ΕΚΤ και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες μια αποστολή πριν από την επόμενη σύσκεψη: να εξετάσουν τι μπορούν να κάνουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προκειμένου να βοηθήσουν την οικονομία. Στη λίστα περιλαμβάνονται περισσότερες μειώσεις των επιτοκίων και ένας νέος γύρος αγοράς ομολόγων, παρά τις αμφιβολίες σχετικά με το πόσο περιθώριο υπάρχει και για τα δύο.

Η πληθώρα των οικονομικών μεγεθών αυτής της εβδομάδας θα χρησιμοποιηθεί στην ανάλυσή τους, κι επίσης θα τους βοηθήσει να προετοιμάσουν νέες προβλέψεις για τη μεγάλη απόφαση στις 12 Σεπτεμβρίου.

Όσον αφορά την ανάπτυξη, τα στοιχεία του δεύτερου τριμήνου αναμένεται να παρουσιάσουν συρρίκνωση στην Ιταλία και ενδεχομένως στη Γερμανία. (Σημείωση: τα γερμανικά δεδομένα θα κυκλοφορήσουν στις 14 Αυγούστου). Η Ισπανία και η Γαλλία φαίνονται πιο σταθερές, παρ’ όλο που οι αυξανόμενοι εξωτερικοί κίνδυνοι δείχνουν ότι η ευρύτερη τάση διαθέτει πιο ήπια δυναμική.

Σχετικα αρθρα

“Έκρηξη” της επιχειρηματικότητας εν μέσω πανδημίας

admin

Ο συναγερμός για τον πληθωρισμό έχει ήδη χτυπήσει – Τότε γιατί η Fed δεν αύξησε τα επιτόκια;

admin

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών III

admin

ΤτΕ: Η επίτευξη ενός ικανοποιητικού επιπέδου οργανικής κερδοφορίας μια από τις προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες

admin

ESM: ΕΚΤ και Ταμείο Ανάκαμψης επέτρεψαν στην Ελλάδα να διατηρήσει υψηλά ταμειακά υπόλοιπα

admin

Μπάιντεν-Πούτιν: Οι χαμηλές προσδοκίες επιβεβαιώθηκαν

admin

Fed:Πότε θα αλλάξει πολιτική

admin

Πώς να εμποδίσουμε τη Γερμανία να γίνει μια ευρωσκεπτικιστική χώρα

admin

Η σχέση ΗΠΑ-Ευρώπης έχει αλλάξει για πάντα – Και ο Πούτιν το γνωρίζει καλά

admin

Ευρώπη:Θα προκαλέσει ο Covid νέα οικονομική κρίση;

admin

Ο κίνδυνος του πληθωρισμού είναι εντελώς πραγματικός

admin

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin