Image default
Οικονομία

Bloomberg: Xώρες που βρέθηκαν στο χείλος της χρεοκοπίας, σήμερα δανείζονται με μηδενικά επιτόκια

Ούτε δέκα χρόνια δεν έχουν περάσει από τότε που Ισπανία και Πορτογαλία βρίσκονταν στο επίκεντρο της κρίσης χρέους και είχαν ουσιαστικά αποκλειστεί από τις αγορές, με τις αποδόσεις των ομολόγων τους στα ύψη.

Ωστόσο σήμερα και οι δύο οικονομίες της Ιβηρικής βλέπουν τα επιτόκια των 10ετών κρατικών ομολόγων μία ανάσα από το μηδέν, όπως επισημαίνει σε ανάλυσή του το -.

Ένα άνευ προηγουμένου ράλι των κρατικών ομολόγων ανά τον κόσμο οδηγεί τις αποδόσεις ολοένα και χαμηλότερα. Το παγκόσμιο χρέος με αρνητικό επιτόκιο προσεγγίζει τα 16 τρισ. δολάρια και έτσι οι επενδυτές τρέχουν να αγοράσουν ομόλογα, που προσφέρουν έστω και ένα εξαιρετικά χαμηλό θετικό επιτόκιο- ακόμη και εάν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να εναποθέσουν τα χρήματά τους στο χρέος χωρών της Ευρωζώνης, που έως και πριν από λίγα χρόνια θεωρούνταν υψηλού ρίσκου.

Με την Ελλάδα να έχει στα μνημόνια περισσότερο από κάθε άλλη χώρα και την Ιταλία να βιώνει συνεχείς πολιτικές κρίσεις και να παλεύει να αποφύγει την ύφεση, Ισπανία και Πορτογαλία είναι οι μεγάλοι ευνοημένοι. Για τους επενδυτές ωστόσο η τάση αυτή της απότομης πτώσης των αποδόσεων συνιστά σήμα κινδύνου τόσο για παγκόσμια ύφεση όσο και για μία φούσκα στην αγορά.

«Φοβάμαι ότι οι αποδόσεις οδηγούνται όλες στο μηδέν. Αυτό θα ήταν ένα εξαιρετικά ανησυχητικό μήνυμα» σχολιάζει στο - o Tζέιμς Άθεϊ της Aberdeen Standard Investments.

To ράλι των ομολόγων της Ευρωζώνης τροφοδοτείται εν πολλοίς και από τις αυξανόμενες προσδοκίες για νέα χαλάρωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Έτσι, θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι τον Σεπτέμβριο θα έρθει μείωση του καταθετικού επιτοκίου στο -0,5% ή και -0,6%, ενώ δεν αποκλείεται να προωθήσει και έναν νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης.

Σημειώνεται ότι σήμερα η απόδοση του ισπανικού κρατικού δεκαετούς ομολόγου είναι στο 0,08% και του αντίστοιχου πορτογαλικού στο 0,11%. Πριν από επτά χρόνια ήταν στο 8% και 18% αντίστοιχα.

Οι δύο χώρες έχουν βελτιώσει εντυπωσιακά τη δημοσιονομική θέση τους τα τελευταία χρόνια, αλλά και έχουν να επιδείξουν ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Το πρώτο εξάμηνο η πορτογαλική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμούς 1,8% και η ισπανική με 2,3%, την ώρα που η γερμανική ήταν παγιδευμένη στη στασιμότητα.

Σχετικα αρθρα

Τράπεζες: Ψήφος εμπιστοσύνης από οίκους αξιολόγησης λόγω «Ηρακλή»

admin

Γ.Τερζής: «Διαχρονική αξία για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία της Alpha Bank το “τιμίως επιχειρείν”»

admin

Wall Street: Ανοδος για δεύτερη μέρα στη χειρότερη εβδομάδα από τον Φεβρουάριο

admin

Βρετανία: Αθρόες απολύσεις και επαναπροσλήψεις εργαζομένων με επαχθέστερους όρους

admin

Delphi Forum: Πιο ευάλωτες σε χρεοκοπία οι μικρομεσαίες που υστερούν τεχνολογικά

admin

«Χρυσάφι» το ασήμι

admin

Τσακαλώτος: Το ενιαίο νόμισμα δεν είναι συμβατό με οικονομίες που έχουν αποκλίσεις

admin

Τουρισμός για όλους 2021: Παρατείνεται η ισχύς του voucher 2020

admin

ΥΠΑ: Ποιοι και πώς μπαίνουν στην Ελλάδα από σήμερα,14 Μαΐου

admin

Γκουρία: «Αναμένεται αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 5.6% παρά την πανδημία»

admin

ΟΤΕ: Έκδοση δύο ομολόγων 350 εκατ. ευρώ – το ένα με αρνητικό επιτόκιο

admin

Κέρκυρα: Με 8 πτήσεις ανοίγει ο τουρισμός – Ανησυχία για τον «πάγο» από την Βρετανία

admin