Image default
Οικονομία

Κομισιόν: Μήνυμα για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων έναν χρόνο μετά την έξοδο από τα μνημόνια

Σε συνέχιση των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων καλεί τις ελληνικές αρχές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έναν χρόνο μετά από την ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης του ESM. «Παρότι απομένει δουλειά που πρέπει να γίνει» σημειώνει η Κομισιόν, τονίζοντας ωστόσο ότι «οι προσπάθειες της ελληνικής πλευράς αποφέρουν απτά οφέλη».

Η Ελλάδα έλαβε 61,9 δις ευρώ

«Το τριετές πρόγραμμα στήριξης ακολούθησε μια συντονισμένη προσέγγιση για την αντιμετώπιση των μακροχρόνιων και βαθιά ριζωμένων διαρθρωτικών προβλημάτων που οδήγησαν στην ελληνική οικονομική κρίση και στην απώλεια της πρόσβασης στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Συνολικά οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας την ενίσχυσαν με 61,9 δισεκατομμύρια ευρώ, με αντάλλαγμα την εφαρμογή από τις ελληνικές αρχές συγκεκριμένου πακέτου μεταρρυθμίσεων.

«Παρότι απομένει δουλειά που πρέπει να γίνει, οι προσπάθειες της ελληνικής πλευράς αποφέρουν απτά οφέλη», αναφέρει η Κομισιόν. Φέρνοντας ως παράδειγμα τη μείωση της ανεργίας στο 17,6% τον Απρίλιο του 2019, σημειώνει ότι παρότι το ποσοστό είναι «απαράδεκτα υψηλό» είναι η πρώτη φορά που πέφτει κάτω από το 18% από τον Ιούλιο του 2011, ενώ σημειώνεται ότι τον Ιούλιο του 2013 η ανεργία στη χώρα μας έφτασε το 27,9%.

Κρίσιμη η συνέχιση των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων

Η Επιτροπή χαρακτηρίζει «κρίσιμης σημασίας» οι ελληνικές αρχές να παραμείνουν επικεντρωμένες στην πλήρη αντιμετώπιση των συνεπειών των ετών της κρίσης, ενώ υπογραμμίζει ότι η εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων εξακολουθεί να ελέγχεται από τον μηχανισμό ενισχυμένης εποπτείας.

«Έναν χρόνο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM η ελληνική οικονομία έχει επωφεληθεί από τις μεταρρυθμίσεις και την τόνωση της εμπιστοσύνης. Η ανάπτυξη είναι σταθερή, η ανεργία μειώνεται και τα δημόσια οικονομικά έχουν βελτιωθεί. Είναι σημαντικό να αξιοποιηθούν αυτά τα επιτεύγματα, συνεχίζοντας την πορεία των υπεύθυνων δημοσιονομικών πολιτικών και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αποσκοπούν στην ενίσχυση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόσφσκις.

«Η Ελλάδα διήνυσε πολύ δρόμο μετά την έξοδό της από το πρόγραμμα πριν από έναν χρόνο. Ωστόσο, οι προκλήσεις παραμένουν και η βούληση για ενεργή συμμετοχή στη διαδικασία ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων σε συνδυασμό με τη στενή συνεργασία με τους Ευρωπαίου εταίρους, είναι ουσιαστικής σημασίας για τη στήριξη της σταθερότητας, της ανάπτυξης, της δημιουργίας θέσεων εργασίας και ενός καλύτερου συστήματος κοινωνικής πρόνοιας τους μήνες και τα χρόνια που έρχονται. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παραμείνει στο πλευρό της Ελλάδας και θα υποστηρίξει τον κεντρικό της ρόλο ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης », σημείωσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

One year ago Greece completed its stability support programme.

Indicators confirm that, while work remains to be done, the efforts undertaken are already delivering tangible benefits.

More here: https://t.co/hGmaPPAVE5 pic.twitter.com/U4nuViFToS

— European Commission 🇪🇺 (@EU_Commission) August 20, 2019

Σχετικα αρθρα

Κομισιόν: «Ναι» σε ελληνικό πρόγραμμα 20 εκατ. ευρώ για στήριξη ΜΜΕ που επλήγησαν από Covid

admin

Έκθεση DBRS: Ανθεκτική η αγορά κατοικίας στην Ελλάδα παρά την πανδημία

admin

«Απογειώνεται» η Pfizer- Αναθεωρεί προς τα πάνω τις εκτιμήσεις για τις πωλήσεις

admin

Βουλή- Τσακλόγλου: Τέσσερις λόγοι για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση με το βλέμμα στους νέους

admin

Κομισιόν: Έγκριση ελληνικού προγράμματος 130 εκ. ευρώ για τη στήριξη πληττόμενων ΜμΕ

admin

Μητρώο Αγροτών: Νέες κατηγορίες δικαιούχων εγγραφής- Τα κριτήρια

admin

Deutsche Bank: Κέρδη 692 εκατ. ευρώ στο β’ τρίμηνο

admin

e-ΕΦΚΑ: Επέκταση μέτρου ηλεκτρονικών ραντεβού και για υποθέσεις του τ. ΕΤΕΑΕΠ

admin

Τροπολογία ΥΠΕΡΓ: Πώς θα ρυθμιστούν τα ασφαλιστικά χρέη λόγω πανδημίας

admin

Ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας 6% φέτος και 4,9% το 2022 “βλέπει” το ΔΝΤ

admin

Ποιες είναι οι καλύτερες αεροπορικές εταιρείες στον κόσμο;

admin

Κορoνοχρέη: Τι προβλέπει η ρύθμιση και ποιους αφορά

admin