Image default
Ευρώπη

Μακρόν προς Τζόνσον: Η τύχη της Βρετανίας αποκλειστικά δική σας επιλογή

 Ο Γάλλος πρόεδρος υποδέχθηκε στο Μέγαρο των Ηλυσίων τον Μπόρις Τζόνσον με χαμόγελο και μία θερμή χειραψία. Ωστόσο επιβεβαίωσε πλήρως τις εκτιμήσεις ότι δεν θα θελήσει να προσφέρει το παραμικρό «δώρο» στον Βρετανό πρωθυπουργό, του οποίου τις θέσεις και τα σχέδια θεωρεί απειλή για το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Σε αυστηρούς τόνους ξεκαθάρισε πως για το τι θα συμβεί στο εξής υπεύθυνο είναι το Λονδίνο. 

Αναφερόμενος στο τελεσίγραφο των 30 ημερών, που έδωσε η Άγκελα Μέρκελ στον Τζόνσον, προκειμένου να παρουσιάσει μία νομικά αξιόπιστη και λειτουργική εναλλακτική στο backstop για τα ιρλανδικά σύνορα. ο Γάλλος πρόεδρος είπε: «Αυτό που η καγκελάριος χθες είναι σε ευθυγράμμιση με την ουσία των συνομιλιών μας. Χρειαζόμαστε ξεκάθαρο τοπίο το αργότερο σε 30 ημέρες… Κανείς δεν θα περιμένει να δει τι θα γίνει έως τις 31 Οκτωβρίου, χωρίς προσπάθεια για εξεύρεση λύσης».

Ωστόσο ξεκαθάρισε πως δεν το θεωρεί πιθανό η λύση αυτή να είναι κάτι ουσιαστικά διαφορετικό από το backstop, που περιλαμβάνει στην υφιστάμενη Συμφωνία Αποχώρησης, δηλαδή την δικλείδα ασφαλείας για την αποφυγή σκληρού συνόρου ανάμσεα στη Βόρεια Ιρλανδία και την Ιρλανδία. Υπογράμμισε ότι η Συμφωνία Αποχώρησης και το backstop «δεν είναι απλώς τεχνικοί περιορισμοί ή νομικά τερτίπια, αλλά γνήσιες, απολύτως απαραίτητες εγγυήσεις» για τη διατήρηση στης σταθερότητας στην Ιρλανδία και της ακεραιότητας της ενιαίας εσωτερικής αγοράς. 

Ο Μακρόν επανέλαβε ότι το σενάριο του Brexit χωρίς συμφωνία δεν αποτελεί επιλογή της Ευρώπης. «Είναι, όμως, χρέος μας να είμαστε έτοιμοι για αυτό» διεμήνυσε. Απευθυνόμενος στον Μπόρις Τζόνσον τόνισε: Η επιλογή της τύχης του Ηνωμένου Βασιλείου είναι δική σας ευθύνη, όπως και η ευθύνη για ένα Brexit χωρίς συμφωνία». 

Από την πλευρά του ο Τζόνσον δήλωσε ότι επιθυμεί μία συμφωνία για το Brexit και πως θεωρεί πως η επίτευξή της μέχρι την 31η Οκτωβρίου είναι ακόμη εφικτή. Μάλιστα σημείωσε πως έλαβε «ισχυρή ενθάρρυνση» από τις δηλώσεις της Αγγελα Μέρκελ χθες στο Βερολίνο.

Οι προσπάθειες του Βρετανού πρωθυπουργού να πείσει τους ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας θα συνεχιστεί το Σαββατοκύριακο στη Σύνοδο του G7. 

– - -

Σχετικα αρθρα

Σύνοδος Ε.Ε: Στο τραπέζι κορωνοϊός, μετανάστευση, Τουρκία και Ρωσία

admin

Στην 20η θέση της ΕΕ κατατάσσουν την Ελλάδα οι επιδόσεις της στην καινοτομία

admin

Μακεδονία: Οι 8.000 μετακλητοί εργάτες γης και ο φόβος της Covid-19

admin

Κυβερνοασφάλεια της ΕΕ: Η Επιτροπή προτείνει τη δημιουργία μιας Κοινής Κυβερνομονάδας για την ενίσχυση της αντιμετώπισης περιστατικών ασφαλείας μεγάλης κλίμακας

admin

Μ. Σχοινάς: Καμία λογική εξήγηση στην απόφαση της UEFA να μη φωταγωγηθεί η Αllianz Arena

admin

Λισαβόνα: Τις δομικές αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση παρουσίασε ο Μ. Βορίδης

admin

Δράσεις «Marie Skłodowska-Curie»: Η Επιτροπή στηρίζει ερευνητές και οργανισμούς με 822 εκατ. ευρώ το 2021

admin

Σε Βρυξέλλες και Βερολίνο μεταβαίνει ο Αλ. Τσίπρας- Με ποιους θα συναντηθεί

admin

ΕΕ: Δεν άναψε «πράσινο» για την ενταξιακή διαδικασία με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία.

admin

ΕΕ: «Παραμένουμε εντατικά συνδεδεμένοι με την Τουρκία σε όλα τα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος»

admin

Η ΕΕ καταδικάζει τον αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ νόμο της Ουγγαρίας

admin

Το Λονδίνο πρωτεύουσα της Ευρώπης στη δημιουργία unicorns

admin