Image default
Πρώτο Θέμα

UBS: Mείνετε μακριά από τις μετοχές

Στη συνάντηση του G7 στη Γαλλία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η διαμάχη με την Κίνα είναι “με  πολλές έννοιες… μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης”. Αυτό ακολούθησε τις κινήσεις στα τέλη της περασμένης εβδομάδας από τις ΗΠΑ και την Κίνα όπου και οι δύο αύξησαν τους δασμούς στα αγαθά της άλλης χώρας.

Η εμπορική διαμάχη κλιμακώνεται και η απειλή τόσο για την παγκόσμια οικονομία όσο και για τις αγορές αυξάνεται, όπως σημειώνει η UBS σε έκτακτο note της. Όπως επισημαίνει, δεν εκτιμά ότι έρχεται σοβαρή ύφεση ούτε η επόμενη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση, ωστόσο θεωρεί ότι οι επενδυτές θα πρέπει να αφαιρέσουν το ρίσκο από τα χαρτοφυλάκιά τους, περιμένοντας για περισσότερη ορατότητα σχετικά με τα σημαντικά αυτά ζητήματα.

Έτσι, προβλέπει πως υπάρχει κίνδυνος για περαιτέρω πτώση της τάξης του 15% στις μετοχές, τονίζοντας πως οι επενδυτές που προσπαθούν να “ποντάρουν” σε ένα ριμπάουντ στο επόμενο διάστημα ενδέχεται να προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά στα χαρτοφυλάκιά τους από ό,τι εκείνοι που τηρούν μία περισσότερο μακροπρόθεσμη τάση.

Σύμφωνα πάντως με την UBS η εμπορική διαμάχη μπορεί να βελτιωθεί με την ίδια ταχύτητα με την οποία έχει επιδεινωθεί. Ωστόσο, η απειλή τόσο για την παγκόσμια οικονομία όσο και για τις αγορές είναι ξεκάθαρο ότι αυξάνεται.  Έτσι η ίδια προχωρά σε μείωση του κινδύνου στα χαρτοφυλάκιά της, “κόβοντας” σημαντικά το ποσοστό των μετοχών και “γυρίζοντας” τη στάση της σε underweight για να μειώσει την έκθεσή της στην πολιτική αβεβαιότητα. Συνεχίζει να προτιμά τα carry trades στις πιστωτικές αγορές και τις αγορές συναλλάγματος, οι οποίες επωφελούνται από τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών σε ένα περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης.

Σε αυτό το εξαιρετικά ρευστό περιβάλλον, όπως τονίζει, θα παρακολουθεί τους ακόλουθους παράγοντες για να εκτιμήσει την ανάγκη για περαιτέρω αλλαγές στην επενδυτική στρατηγική:

1. Σήματα από τον Λευκό Οίκο: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να αλλάζει γρήγορα στάση, οπότε παραμένει πιθανό να αποκατασταθεί μια ειρηνευτική συμφωνία σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό απαιτεί μια ευέλικτη στάση από τους επενδυτές.

2. Η πολιτική απάντηση της Κίνας: Η Κίνα έχει ανταποκριθεί προηγουμένως στις αμερικανικές ενέργειες χωρίς κλιμάκωση της σύγκρουσης. Η Κίνα, όπως εκτιμά η UBS, θα αποφύγει μια βιαστική απάντηση στις εμπορικές κινήσεις της περασμένης Παρασκευής από τις ΗΠΑ. Αν όμως οι ΗΠΑ ακολουθήσουν τις προτεινόμενες αυξήσεις των δασμών. Κίνα φαίνεται έτοιμη να αυξήσει τα μέτρα της ως απάντηση.

3. Η αντίδραση στην αγορά: Ο S&P 500 έκλεισε 2,6% χαμηλότερα την Παρασκευή, λόγω της αυξανόμενης ανησυχίας για τις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας. Ωστόσο, η αγορά ήταν κλειστή όταν ο Τραμπ ανακοίνωσε περαιτέρω αύξηση των δασμών. Η UBS αναμένει ότι οι αγορές μετοχών θα υποστούν και πάλι ισχυρή πίεση την εβδομάδα αυτή καθώς οι επενδυτές “χωνεύουν” την τελευταία κλιμάκωση.

4. Πολιτική απάντηση: Η Fed έχει αποδείξει ότι αντιδρά γρήγορα σε ό,τι αφορά την αντιστάθμιση των ενδεχόμενων οικονομικών ζημιών από την εμπορική διαμάχη και επέλεξε τη μείωση των επιτοκίων τον Ιούλιο. Μια ευρύτερη πολιτική απάντηση είναι πιθανή εάν επιδεινωθούν οι εμπορικές εντάσεις, συμπεριλαμβανομένης της πιο επιθετικής χαλάρωσης από την Fed. Προς το παρόν, αναμένεται ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης τους επόμενους 12 μήνες. Όμως, ενώ οι κεντρικές τράπεζες μπορεί να είναι σε θέση να περιορίσουν τις πιέσεις στις αγορές, η ικανότητά τους να ωθήσουν τις μετοχές υψηλότερα έχει μειωθεί. Επίσης, οι αρχές της Κίνας έχουν αρκετά όπλα για να στηρίξουν την ανάπτυξη εάν χρειαστεί, μέσω της δημοσιονομικής και της νομισματικής πολιτικής, καθώς και επιτρέποντας στα γουάν να κινηθεί σταδιακά χαμηλότερα.

5. Οικονομικά δεδομένα: Η UBS τονίζει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να παρακολουθούν για οποιαδήποτε σημάδια ότι η ύφεση στον παγκόσμιο μεταποιητικό τομέα εξαπλώνεται στις υπηρεσίες και τις καταναλωτικές δαπάνες. Προς το παρόν η ελβετική τράπεζα εκτιμά ότι η ύφεση στις ΗΠΑ είναι απίθανη το 2020. Η νομισματική χαλάρωση και οι ισχυρές καταναλωτικές δαπάνες συμβάλλουν στην αντιστάθμιση μέρους των ζημιών από την ασθενέστερη μεταποιητική δραστηριότητα και τις επενδύσεις.

Με δεδομένα τα παραπάνω η UBS προχωρά σε σε τρεις αλλαγές στην επενδυτική της στρατηγική. Αφαιρεί την οverweight στάση που διατηρούσε στις παγκόσμιες μετοχές έναντι των ομολόγων υψηλής αξιολόγησης και ξεκινά underweight στάση στις μετοχές των αναδυόμενων αγορών έναντι των ομολόγων υψηλής αξιολόγησης. Επίσης, προσαρμόζει την στρατηγική της στην αγορά συναλλάγματος επιλέγοντας νομίσματα αναδυόμενων αγορών με υψηλή απόδοση. Παραμένει overweight στην ινδική ρουπία και την ρουπία Ινδονησία έναντι των νομισμάτων της Αυστραλίας και Ταϊβάν. Επίσης αφαιρεί την overweight στάση από το ραντ Ν. Αφρικής έναντι του δολαρίου Νέας Ζηλανδίας από το καλάθι της, λόγω της αύξησης των εμπορικών εντάσεων και των κινδύνων.

Σχετικα αρθρα

Alpha Bank:Δημοσιονομικός χώρος, δημόσιες επενδύσεις και οικονομική μεγέθυνση

admin

Ο “μαύρος” χειμώνας της Ο

admin

Οι αιρετικές απόψεις του JOHN MAYNARD KEYNES (II)

admin

ΧΑ: Black Friday…

admin

ΧΑ:Μεγάλη πτώση,μεγαλύτερες ανησυχίες….

admin

Η Μεγάλη Παραίτηση

admin

Τρ.Πειραιώς: Επενδυτική βαθμίδα προεξοφλεί η αγορά για την Ελλάδα

admin

EE: Συστάσεις για χρέος, ελλείμματα, ανεργία, NPLs -12η αξιολόγηση

admin

Η Τουρκία στο χείλος του οικονομικού γκρεμού

admin

Χ.Σταϊκούρας:Ο προϋπολογισμός είναι απολύτως ρεαλιστικός

admin

Η γνώμη του γραφείου Προϋπολογισμου της Βουλης για τον Προϋπολογισμό 2022

admin

Morgan Stanley: Eρχεται πτώση στις αγορές

admin