Image default
Οικονομία

«Εμβάσματα χωρίς όριο» από την Ελλάδα

«Η Ελλάδα καταργεί πλήρως τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων» είναι ο σχετικός τίτλος στην ηλεκτρονική έκδοση της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι «τέσσερα χρόνια μετά την επιβολή ελέγχων, η συντηρητική κυβέρνηση στην Αθήνα αποφάσισε την άρση όλων των περιορισμών στις χρηματικές ροές».

Στη συνέχεια του άρθρου σημειώνεται ότι «η Αθήνα επανακτά όλο και περισσότερο την εμπιστοσύνη των κεφαλαιαγορών: τη Δευτέρα η απόδοση για δεκαετές ομόλογο έπεσε κάτω από το 2%. Τα προηγούμενα χρόνια είχε φτάσει ακόμη και στο 35,5%, με αποτέλεσμα η χώρα να μην μπορεί να δανείζεται στις αγορές. Πάντως, η ζήτηση για ελληνικά ομόλογα δεν αποτελεί μόνο ένδειξη εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία, αλλά οφείλεται κυρίως σε …απληστία: είναι από τα λίγα ομόλογα στην ευρωζώνη που προσφέρουν μία απόδοση. Αυτό αποδεικνύει ότι στην Ελλάδα δεν έχει εκλείψει εντελώς ο κίνδυνος».

Και η Handelsblatt συνεχίζει να διατυπώνει επιφυλάξεις: «Ούτε μία νέα φυγή καταθέσεων μπορεί να αποκλειστεί. Στις αρχές της χρονιάς τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα είχαν προειδοποιήσει να μην γίνει βιαστική άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, καθώς ανησυχούν ότι πολλοί Έλληνες θα εμπιστεύονταν τα χρήματά τους σε ξένες τράπεζες. Ακόμη και σήμερα το ελληνικό ΑΕΠ υπολείπεται κατά 23% σε σχέση με την εποχή προ κρίσης. Εκτιμάται ότι, αν αφαιρέσουμε τον πληθωρισμό, στις αρχές της μεθεπόμενης δεκαετίας θα πλησιάσει και πάλι στα επίπεδα του 2007».

Χρήματα στο εξωτερικό ή στο …στρώμα

«Οι Έλληνες μπορούν και πάλι να εμβάσουν απεριόριστα ποσά στο εξωτερικό» επιγράφεται σχόλιο της ηλεκτρονικής έκδοσης του Der Spiegel.

Ανατρέχοντας στο παρελθόν, το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι «με την κρίση που ξέσπασε το 2010 πολλοί Έλληνες, φοβούμενοι κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, είχαν σηκώσει μεγάλα ποσά από τον τραπεζικό τους λογαριασμό και τα μετέφεραν στο εξωτερικό ή τα έκρυψαν στο σπίτι τους. Για να τερματίσει την εκροή κεφαλαίων η τότε αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα είχε επιβάλει, την 1η Ιουλίου 2015, περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων. Στους πρώτους μήνες μετά την επιβολή τους οι πολίτες δεν μπορούσαν να σηκώσουν παρά μόνο 60 ευρώ την ημέρα από τον τραπεζικό τους λογαριασμό.»

» Ωστόσο έκτοτε υπήρξαν πολλές αποφάσεις για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Και πάλι όμως, στα ταξίδια τους στο εξωτερικό οι Έλληνες δεν επιτρεπόταν να έχουν μαζί τους περισσότερα από 10.000 ευρώ. Τα εμβάσματα στο εξωτερικό περιορίζονταν σε 4.000 ευρώ ανά δίμηνο. Και οι δύο αυτοί περιορισμοί πρόκειται να αρθούν τώρα».

«Πολύ σύντομα» ο Τραμπ στη Γερμανία

Με αφορμή τη σύνοδο του G7 στο Μπιαρίτς της Γαλλίας ο γερμανικός τύπος αναφέρεται στην ένταση- ή τουλάχιστον αμηχανία- που φαίνεται να επικρατεί ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Η Süddeutsche Zeitung σημειώνει: «Κανονικά η καγκελάριος πρόκειται να συναντηθεί με τον πρόεδρο τη Δευτέρα το πρωί. Αλλά ο Τραμπ καθυστέρησε στη συνομιλία του με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμνπτέλ Φατάχ Αλ Σίσι κι έτσι άλλαξε το πρόγραμμα. Καθαρή περίπτωση αγένειας. Η Μέρκελ αντιδρά με τον χαρακτηριστικό της τρόπο και ανακοινώνει ότι συναντάται με τον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, προκειμένου να προετοιμάσει τη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα τον Σεπτέμβριο και να συζητήσει την κατάσταση στη Λιβύη, τη Συρία και την υποσαχάρια Αφρική. Σαν να λέει: έχω αρκετές δουλειές κι έτσι…»

Τελικά η συνάντηση έγινε και μάλιστα ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την επιθυμία να έρθει στη Γερμανία. Η αυστριακή εφημερίδα Die Presse παρατηρεί: «Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θέλει να επισκεφθεί σύντομα τη Γερμανία. Θα έρθει ‘πολύ γρήγορα’ στη Γερμανία, ανέφερε τη Δευτέρα, στη διάρκεια συνάντησης με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ενώ πρόσθεσε ότι ‘έχει και γερμανικό αίμα’. Οι πρόγονοι του Τραμπ κατάγονταν από τον οικισμό Κάλσταντ στο Παλατινάτο.»

» Δεν αποκλείεται να κάνει στάση στην περιοχή κατά τη διάρκεια μίας επίσκεψης στη Γερμανία. Η Μέρκελ δήλωσε ότι ‘δεν υπάρχει ακόμη συγκεκριμένη ημερομηνία’ για την επίσκεψη αυτή. Η ίδια έχει προσκαλέσει επανειλλημμένα τον Τραμπ. Ωστόσο εκείνος, από τον Ιανουάριο του 2017 που ανήλθε στην εξουσία, δεν έχει έρθει για διμερή επίσκεψη στη Γερμανία. Αντιθέτως επισκέφθηκε ήδη δύο φορές τη Γαλλία και τη Μ. Βρετανία, ενώ το επόμενο Σαββατοκύριακο αναμένεται για δεύτερη φορά στην Πολωνία».

Γιάννης Παπαδημητρίου

Σχετικα αρθρα

10ετές ομόλογο: Nέο ιστορικό χαμηλό με απόδοση στο 0,59%

admin

«ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ»: Σήμερα οι πληρωμές ύψους 44,17 εκατ. ευρώ της κρατικής επιδότησης

admin

Πάνω από το αναμενόμενο η μείωση της ανεργίας στη Γερμανία

admin

ΚΥΑ: Ενίσχυση 20 εκατ. ευρώ σε περιφερειακά Μέσα Ενημέρωσης που επλήγησαν από την πανδημία

admin

Εγκρίθηκε από την Κομισιόν το ελληνικό ΕΣΠΑ 2021-2027

admin

Λιβανός από Ξάνθη: Η ΣΕΚΕ δείχνει τον δρόμο για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα

admin

Κερδίζει η Βρετανία από το «staycation»;

admin

AstraZeneca: Αύξηση εσόδων 31% σε ετήσια βάση- Συγκρατημένη στάση για την τρίτη δόση

admin

Ευρωζώνη: Σε ιστορικό υψηλό το οικονομικό κλίμα  

admin

Ισπανία: Μειώθηκε στο 15,3% το ποσοστό της ανεργίας στο β’ τρίμηνο

admin

Ελλάδα- Κύπρος: Δρομολογείται διακρατική συμφωνία στην έρευνα και καινοτομία

admin

Τalk of the market: Θετική προδιάθεση και εστίαση στα αποτελέσματα

admin