Image default
Τράπεζες

Κόκκινα δάνεια: Αισιοδοξία για έγκριση εξπρές του APS

Πλήρη στήριξη στους σχεδιασμούς της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων εξέφρασε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο επικεφαλής του SSM Andrea Enria (φωτ.) στον υφυπουργό Οικονομικών , αρμόδιο για τον χρηματοπιστωτικό τομέα Γιώργο Ζαββό.

Αρμόδιες πηγές μεταφέρουν ότι η συνάντηση έγινε σε «άριστο κλίμα» και ο SSM εμφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να τρέξει όσο το δυνατό γρηγορότερα τις συστημικές λύσεις για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων. Στο πλαίσιο αυτό, αρμόδια πηγή εκτιμά πως «είναι θέμα χρόνου» η έγκριση του σχεδίου που έχει προτείνει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την τιτλοποίηση κόκκινων δανείων με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, το οποίο πατούσε στο «ιταλικό» μοντέλο και έχει υποστεί προσαρμογές συνιστώντας όπως λένε αρμόδιες πηγές «ελληνικό μοντέλο».

Η έγκριση του σχεδίου αυτού δεν αποκλείεται να έρθει εντός Σεπτέμβρη ώστε στη συνέχεια να υπάρξει η απαραίτητη νομοθετική πρωτοβουλία από την κυβέρνηση και να τεθεί πριν το τέλος του έτους σε πρακτική εφαρμογή.

Το εναλλακτικό σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος, όπως έχει γράψει τo Euro2day.gr, σε αυτή τη φάση έχει περάσει σε δεύτερο πλάνο χωρίς όμως να έχει εγκαταλειφθεί. Όπως σχολιάζουν πηγές με γνώση των διεργασιών το σχέδιο της ΤτΕ δίνει μόνιμη λύση στο πρόβλημα, αλλά τεχνικά είναι πολύ πιο δύσκολο να τρέξει άμεσα.

Έτσι σχεδιάζεται, αφού ξεκινήσει η υλοποίηση του Asset Protection Scheme να ενεργοποιηθεί ως συμπληρωματικό εργαλείο στο οπλοστάσιο των τραπεζών και το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος το οποίο βασίζεται στη χρήση του αναβαλλόμενου φόρου.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαιώνουν σε όλους τους τόνους πως η συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος είναι εξαιρετική και κοινή βούληση όλων των εμπλεκομένων μερών είναι η άμεση απάντηση στις προκλήσεις που συνεχίζει να εγείρει για την ελληνική οικονομία το «βαρίδι» των κόκκινων δανείων.

Στη συνάντηση Ζαββού –Enria άλλωστε, ο επικεφαλής του SSM δήλωσε την ικανοποίησή του αναφέρουν πληροφορίες και για την κατάθεση της τροπολογίας με την οποία προβλέπεται η πλήρης άρση των Capital Controls από την 1η Σεπτεμβρίου.

Σχετικα αρθρα

Alpha Bank: Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το senior preferred ομόλογο

admin

Attica Bank: Με reverse split η ΑΜΚ

admin

BofA: Overweight για τα ομόλογα Eurobank, Εθνικής και Τράπεζας Πειραιώς

admin

Δύσκολοι καιροί για τους κεντρικούς τραπεζίτες…    

admin

20 δισ. νέες χορηγήσεις την προσεχή τετραετία προγραμματίζουν οι ελληνικές τράπεζες

admin

ΤτΕ: Στα €13.078 εκατ. το έλλειμα της κεντρικής διοίκησης στο 7μηνο του 2021

admin

Πρόσω ολοταχώς για πλειστηριασμούς από 25 Αυγούστου

admin

Τράπεζες: Ετοιμάζουν νέα πλατφόρμα ρυθμίσεων – Εισοδήματα και περιουσία τα κριτήρια

admin

Alpha Bank: Σε ισχυρή ανοδική φάση επιχειρηματικές προσδοκίες και οικονομική δραστηριότητα

admin

Τράπεζες: Αναστέλλουν για 6 μήνες πληρωμές δανείων – Αναλυτικά οι ενέργειες στήριξης των πληγέντων

admin

ΤτΕ: Χωρίς μεταβολή τα μέσα σταθμισμένα επιτόκια καταθέσεων και δανείων

admin

Θετικά τα stress tests για τις ελληνικές τράπεζες – Ολα τα αποτελέσματα των 4 συστημικών

admin