Image default
Οικονομία

«Πράσινο φώς» από τον SSM στις λύσεις για τα κόκκινα δάνεια

Ενα βήμα μπροστά προς τη νομοθέτηση λύσης για τη μείωση των κόκκινων δανείων έκανε η κυβέρνηση μετά τη συνάντηση του υφυπουργού Οικονομικών και αρμόδιου για τον τραπεζικό τομέα Γιώργο Ζαββό με τον επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) και αρμόδιου για την εποπτεία των ελληνικών συστημικών τραπεζών Αντρέα Ένρια την Τρίτη στη Φρανκφούρτη.

Η συνάντηση διήρκεσε μιάμιση ώρα και πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα.

Στη διάρκεια της συνάντησης έγινε ανταλλαγή απόψεων επί του προτεινόμενου από την ελληνική κυβέρνηση Σχήματος Εγγύησης Στοιχείων Ενεργητικού (Asset Protection Scheme) και της πορείας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, μετά την πρόσφατη κυβερνητική αλλαγή.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο κ. Ένρια εξέφρασε την εμπιστοσύνη του για το πολιτικό πλαίσιο και τη στρατηγική προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης για την πλήρη επάνοδο των τραπεζών στην κανονικότητα και εξέφρασε την υποστήριξή του στη λειτουργία του Asset Protection Scheme που έχει προτείνει το ΤΧΣ για τη συλλογική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Για να «τρέξει» το σχήμα αυτό θα απαιτηθεί το αμέσως προσεχές διάστημα συντονισμένη συνεργασία πολλών πλευρών, με στόχο το APS να λάβει την έγκριση της DGComp εντός του Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται για στόχο που θεωρείται εφικτός από την κυβέρνηση, η οποία, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα ετοιμάσει άμεσα το νομοσχέδιο για την υιοθέτηση του APS έτσι ώστε να ψηφιστεί κατά προτεραιότητα.

Σημειώνεται ότι η λειτουργία του APS αποτελεί προϋπόθεση για να μπορέσουν να προχωρήσουν οι τιτλοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών.

Μέσω τιτλοποιήσεων και πωλήσεων, οι τράπεζες στοχεύουν σε μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους κατά 25 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2021.

Ακόμη ο SSM συζητά παράλληλα και τη λύση Στουρνάρα, το σχέδιο μείωσης των NPLs με αξιοποίηση του αναβαλλόμενου φόρου που έχει προτείνει η ΤτΕ, προκειμένου να βοηθηθούν περαιτέρω οι προσπάθειες των ελληνικών τραπεζών για την αντιμετώπιση του προβλήματος χωρίς να κλονίζονται οι ισολογισμοί τους.

Σχετικα αρθρα

Ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου αξίζει τώρα περισσότερο από την Exxon

admin

Σε τροχιά καθυστερήσεων το ΣΔΙΤ για τις ευρυζωνικές υποδομές, προϋπολογισμού 870 εκατ. ευρώ

admin

Οικονομολόγοι του ESM προτείνουν να αυξηθεί το όριο χρέους από το 60% στο 100% του ΑΕΠ

admin

Νιγηρία: Νέα, ψηφιακή μορφή του νομίσματος eNaira

admin

Θ. Σκυλακάκης: Πάνω από 2 δισ. ΣΔΙΤ στην Υγεία μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης

admin

Μέσα Νοεμβρίου οι αιτήσεις για το νέο «Εξοικονομώ»

admin

Fortune: Το Χόλιγουντ ο νέος «επενδυτής» στην Ελλάδα

admin

Ιταλία: Σε αδιέξοδο η πώληση της κρατικοποιημένης Monte dei Paschi

admin

FED:Έρχεται το τέλος του φθηνού χρήματος τον Νοέμβριο

admin

Η αγορά ακινήτων κινείται ξανά ανοδικά σύμφωνα με στελέχη της

admin

Ημερίδα ΕΚΠΟΙΖΩ – ΡΑΕ: Αυξήσεις στο ρεύμα λόγω της διεθνούς ενεργειακής κρίσης

admin

Χρ. Σταϊκούρας: 8,4 εκατ. ευρώ έως τώρα σε πληγέντες από τον σεισμό στην Κρήτη

admin