Image default
Ευρώπη

Η Γαλλία προτείνει την κεντρική τραπεζίτη Σιλβί Γκουλάρ ως Επίτροπο στην Ε.Ε.

Την αναπληρώτρια διοικήτρια της Τράπεζας της Γαλλίας και πρώην ευρωβουλευτή Σιλβί Γκουλάρ πρότεινε η Γαλλία ως υποψήφια Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του Εμανουέλ Μακρόν.

Η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν προσπαθεί να εξασφαλίσει ένα υψηλόβαθμο χαρτοφυλάκιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπως εκείνο του εμπορίου ή του κλίματος.

Η Γκουλάρ, που μιλά άπταιστα αγγλικά, γερμανικά και ιταλικά, έχει ισχυρά ευρωπαϊκά διαπιστευτήρια. Ήταν μέλος μιας νομικής ομάδας του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών που εργάστηκε για τη γερμανική ενοποίηση το 1989 και αργότερα υπηρέτησε ως πολιτική σύμβουλος του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι.

«Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη ευρωπαϊκή στιγμή. Χρειαζόμαστε ανθρώπους με εμπειρία και όραμα για να συμμετάσχουν και να αναλάβουν ηγετικό ρόλο», δήλωσε αξιωματούχος του γραφείου του προέδρου, επιβεβαιώνοντας τις δηλώσεις διπλωματικής πηγής νωρίτερα σήμερα στο πρακτορείο -.

Η εκλεγμένη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναμένεται να ορίσει τους νέους επιτρόπους μέχρι την 1η Νοεμβρίου. Κάθε ευρωπαϊκή χώρα φιλοδοξεί να λάβει ένα χαρτοφυλάκιο με επιρροή.

Γάλλος αξιωματούχος δήλωσε στις 17 Ιουλίου πως η Γαλλία στοχεύει σε ένα «ισχυρό οικονομικό χαρτοφυλάκιο» στη νέα Επιτροπή, όπως αυτό του εμπορίου ή κάποιο που θα εποπτεύει την πολιτική για το κλίμα και την ενέργεια.

Το χαρτοφυλάκιο του εμπορίου μπορεί να αποδειχθεί μια ιδιαίτερα σκληρή δουλειά, σε μια εποχή αυξημένων εντάσεων ανάμεσα στην Ένωση και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, η πολιτική του οποίου «Πρώτα η Αμερική» αποτελεί μια πρόκληση στη στάση της Ε.Ε. υπέρ του ελεύθερου εμπορίου.

Ο Μακρόν είχε επιλέξει την 54χρονη Γκουλάρ για τον θώκο του υπουργού Άμυνας μετά την εκλογική νίκη του το 2017. Ωστόσο, παραιτήθηκε ούτε έναν μήνα αργότερα μετά την έναρξη έρευνας για τον τρόπο με τον οποίο το κόμμα της, το MoDem, προσλάμβανε κοινοβουλευτικούς βοηθούς για το Ευρωκοινοβούλιο.

Η έρευνα συνεχίζεται, αλλά η Γκουλάρ δεν είναι το επίκεντρό της και δεν έχει τεθεί υπό επίσημη έρευνα. Έχει αρνηθεί ότι έκανε οτιδήποτε μεμπτό.

- -, -

Σχετικα αρθρα

ΕΕ: «Ανησυχώ για την κατάσταση στο Ισραήλ και τη Γάζα» δήλωσε η Φον Ντερ Λάιεν

admin

Γιούνκερ: Από τα καλύτερα το ελληνικό πρόγραμμα ανάκαμψης

admin

Κατρούγκαλος σε ΟΦΔ: Αναγκαία μια νέα ενεργητική στρατηγική στα ελληνοτουρκικά

admin

Βαρβιτσιώτης σε ΟΦΔ: Να προχωρήσει γρήγορα η ένταξη της Β. Μακεδονίας στην ΕΕ

admin

ΕΟ ΣΥΡΙΖΑ: Επιστολή προς Μπορέλ για τις συγκρούσεις σε Ισραήλ- Γάζα

admin

Μεταναστευτικό: Η απάντηση της Ελλάδας στην επιστολή Μιγιάτοβιτς για ισχυρισμούς περί επαναπροωθήσεων

admin

Κ. Σκρέκας: Τον Ιούνιο σε διαβούλευση ο «οδικός χάρτης» για την εθνική οικονομία υδρογόνου

admin

Μ. Βαρβιτσιώτης: Η ευρωπαϊκή πορεία 40 χρόνων της Ελλάδας, οδηγός απέναντι στις μελλοντικές προκλήσεις

admin

Ταυτόχρονη έναρξη ενταξιακής διαδικασίας για Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία προωθεί η ΕΕ

admin

Υπέρ «σκληρότερων εξωτερικών συνόρων στην ΕΕ» ο Μισέλ Μπαρνιέ

admin

Ξεκίνησε η σύζευξη της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με τη Βουλγαρία

admin

Κομισιόν: Ξεκίνησε η πιλοτική φάση δοκιμών για το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό

admin