Image default
Ευρώπη

Ανησυχία για το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα

Ανησυχία έχουν προκαλέσει στους Κύπριους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης αλλά και σε επαγγελματίες του τομέα παροχής υπηρεσιών, οι πληροφορίες ότι η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα ετοιμάζει πρόγραμμα παραχώρησης ελληνικής υπηκοότητας έναντι επένδυσης, το οποίο θα προσομοιάζει με αυτό που εφαρμόζει η Κύπρος τα τελευταία χρόνια και το οποίο συνέβαλε ιδιαίτερα στην ανάκαμψη της οικονομίας.  

Οι πληροφορίες λένε πως η νέα κυβέρνηση υπό την Κυριάκο Μητσοτάκη ετοιμάζει το δικό της επενδυτικό πρόγραμμα παραχώρησης ελληνικής υπηκοότητας, το οποίο θα προσομοιάζει με το κυπριακό και το οποίο προφανώς θα είναι ανταγωνιστικό από πολλές απόψεις.

Το πρόγραμμα αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή μετά το πρώτο τρίμηνο του 2020 και ενδεχομένως να αφορά επενδύσεις ύψους 2.5 εκατ. ευρώ ώστε να μπορεί κάποιος να αιτηθεί του σχεδίου. Υπενθυμίζεται πως στην Κύπρο το επενδυτικό όριο είναι στα 2 εκατ. ευρώ επιπλέον ΦΠΑ. Στην περίπτωση της Ελλάδας, η σκέψη είναι η πληρωμή του ΦΠΑ να αναβάλλεται για περίοδο τριών ετών. Άρα ουσιαστικά κατά την στιγμή της επένδυσης, το κόστος θα είναι παρόμοιο με αυτό που ισχύει στην Κύπρο.

Η εφαρμογή ενός τέτοιου προγράμματος από την Ελλάδα, θα δημιουργήσει ισχυρό ανταγωνισμό για την Κύπρο. Η Ελλάδα, ως όνομα, είναι πολύ πιο δυνατό και πιο γνωστό διεθνώς, το ίδιο βέβαια και κάποιες περιοχές ή νησιά της και προφανώς θα διαθέτει πολύ περισσότερες επιλογές επένδυσης, ειδικά όσον αφορά τον τομέα ανάπτυξης γης.

Οι τομείς οι οποίοι θα εμπίπτουν στα κριτήρια του σχεδίου ακόμα δεν έχουν γνωστοποιηθεί. Την ίδια ώρα, ως μεγαλύτερη χώρα που ήταν για πολλά χρόνια σε ύφεση, προσφέρει περισσότερες επενδυτικές ευκαιρίες ενώ σημαντικό ζήτημα για τους ξένους επενδυτές είναι και η συνδεσιμότητα. Ένα άλλο πλεονέκτημα της Ελλάδας, το οποίο λαμβάνουν σοβαρά υπόψη οι ξένοι επενδυτές, είναι ότι εδώ και κάποιους μήνες, δεν χρειάζεται βίζα κάποιος για να ταξιδέψει στις ΗΠΑ.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τα πιο αυστηρά μέτρα ελέγχου και εποπτείας τους προγράμματος που υιοθετήθηκαν το τελευταίο διάστημα στην Κύπρο, προκαλούν ανησυχία πως σε μερικούς μήνες η προσοχή όσων ενδιαφέρονται για απόκτηση ευρωπαϊκής υπηκοότητας, θα επικεντρωθεί στην Ελλάδα. Βέβαια, η εξαγγελία του σχεδίου από μόνη της δεν μπορεί να εγγυηθεί και την επιτυχία του. Θα χρειαστεί να εφαρμοστεί στην πράξη για να διαφανεί πόσο ελκυστικό τελικά θα είναι.

Σχετικα αρθρα

ΕΕ: «Ανησυχώ για την κατάσταση στο Ισραήλ και τη Γάζα» δήλωσε η Φον Ντερ Λάιεν

admin

Γιούνκερ: Από τα καλύτερα το ελληνικό πρόγραμμα ανάκαμψης

admin

Κατρούγκαλος σε ΟΦΔ: Αναγκαία μια νέα ενεργητική στρατηγική στα ελληνοτουρκικά

admin

Βαρβιτσιώτης σε ΟΦΔ: Να προχωρήσει γρήγορα η ένταξη της Β. Μακεδονίας στην ΕΕ

admin

ΕΟ ΣΥΡΙΖΑ: Επιστολή προς Μπορέλ για τις συγκρούσεις σε Ισραήλ- Γάζα

admin

Μεταναστευτικό: Η απάντηση της Ελλάδας στην επιστολή Μιγιάτοβιτς για ισχυρισμούς περί επαναπροωθήσεων

admin

Κ. Σκρέκας: Τον Ιούνιο σε διαβούλευση ο «οδικός χάρτης» για την εθνική οικονομία υδρογόνου

admin

Μ. Βαρβιτσιώτης: Η ευρωπαϊκή πορεία 40 χρόνων της Ελλάδας, οδηγός απέναντι στις μελλοντικές προκλήσεις

admin

Ταυτόχρονη έναρξη ενταξιακής διαδικασίας για Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία προωθεί η ΕΕ

admin

Υπέρ «σκληρότερων εξωτερικών συνόρων στην ΕΕ» ο Μισέλ Μπαρνιέ

admin

Ξεκίνησε η σύζευξη της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με τη Βουλγαρία

admin

Κομισιόν: Ξεκίνησε η πιλοτική φάση δοκιμών για το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό

admin