Image default
Ευρώπη

Αρχική συμφωνία για κυβέρνηση Πέντε Αστέρων και κεντροαριστεράς στην Ιταλία

Σε συμφωνία για συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας στην Ιταλία κατέληξαν το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και το Δημοκρατικό Κόμμα, όπως δήλωσαν οι αρχηγοί τους, κατά πάσα πιθανότητα θέτοντας τέλος στην προσπάθεια της Λέγκας να οδηγήσει την χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Τα ονόματα των περισσότερων μελών του υπουργικού συμβουλίου παραμένουν άγνωστα, όμως οι κεντροαριστεροί Δημοκρατικοί εν τέλει δέχτηκαν το αίτημα των Πέντε Αστέρων για επανατοποθέτηση του Τζιουζέπε Κόντε στην πρωθυπουργία.

«Υπάρχει πολιτική συμφωνία με το Δημοκρατικό Κόμμα ότι ο Κόντε πρέπει να λάβει την πρωθυπουργική εντολή ώστε να προσπαθήσει να συγκροτήσει κυβέρνηση με μακρόπνοο ορίζοντα», δήλωσε ο επικεφαλής των Πέντε Αστέρων Λουίτζι ντι Μάιο αφότου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα.

Ο κ. Ματαρέλα κάλεσε τον κ. Κόντε να μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο αύριο το πρωί στις 9:30 τοπική ώρα (10.30 ώρα Ελλάδας), όπως έγινε γνωστό από αξιωματούχο της ιταλικής προεδρίας.

Οι δύο παρατάξεις κατέληξαν σε συμφωνία λίγο πριν εκπνεύσει η προθεσμία που τους είχε δώσε ο κ. Ματαρέλα και μετά από πέντε ημέρες δύσκολων διαβουλεύσεων που βρέθηκαν σε αδιέξοδο τουλάχιστον δύο φορές.

Ο ηγέτης των Δημοκρατικών Νίκολα Ζιγκαρέτι ανέφερε νωρίτερα ότι δέχεται την πρόταση για πρωθυπουργία Κόντε, διευκρινίζοντας όμως πως το νέο σχήμα θα αποτελέσει νέα αρχή σε σχέση με τον συνασπισμό Πέντε Αστέρων – Λεγκας που προηγήθηκε, πάλι με πρωθυπουργό τον κ. Κόντε.

Πρόκειται για μία «φρέσκια πρόκληση», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η κεντροαριστερά δεν πρόκειται απλώς να πάρει την σκυτάλη από το προηγούμενο σχήμα.

Ωστόσο, ο δρόμος για τον σχηματισμό λειτουργικής κυβέρνησης παραμένει μακρύς. Οι δύο νέοι εταίροι πρέπει να συμφωνήσουν στην κατανομή των χαρτοφυλακίων και να δημοσιεύσουν κοινή προγραμματική θέση.

Μία ακόμα επιπλοκή πηγάζει από την πρόθεση των Πέντε Αστέρων να θέσουν την πρόταση συγκυβέρνησης σε διαδικτυακή ψήφο των μελών τους. Η βάση του κόμματος είναι αντισυστημική και εξακολουθεί να θεωρεί το Δημοκρατικό Κόμμα σύμβολο του κατεστημένου.

Εάν όμως οι δύο εταίροι υπερπηδήσουν τα εμπόδια θα θέσουν τέλος στα σχέδια της Λέγκας για προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο, όπου ο αρχηγός της ακροδεξιάς παράταξης Ματέο Σαλβίνι ήλπιζε να μετουσιώσει την δημοσκοπική κυριαρχία του σε αυτοδυναμία.

Σχετικα αρθρα

Μεταναστευτικό: Η απάντηση της Ελλάδας στην επιστολή Μιγιάτοβιτς για ισχυρισμούς περί επαναπροωθήσεων

admin

Κ. Σκρέκας: Τον Ιούνιο σε διαβούλευση ο «οδικός χάρτης» για την εθνική οικονομία υδρογόνου

admin

Μ. Βαρβιτσιώτης: Η ευρωπαϊκή πορεία 40 χρόνων της Ελλάδας, οδηγός απέναντι στις μελλοντικές προκλήσεις

admin

Ταυτόχρονη έναρξη ενταξιακής διαδικασίας για Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία προωθεί η ΕΕ

admin

Υπέρ «σκληρότερων εξωτερικών συνόρων στην ΕΕ» ο Μισέλ Μπαρνιέ

admin

Ξεκίνησε η σύζευξη της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με τη Βουλγαρία

admin

Κομισιόν: Ξεκίνησε η πιλοτική φάση δοκιμών για το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό

admin

Δ. Μιχαηλίδου: Παράδειγμα για συνεργασία και σε άλλα θέματα η αποτελεσματικότητα της ΕΕ στην πανδημία

admin

Κ. Σκρέκας: Η Ελλάδα εφαρμόζει ένα από τα πλέον φιλόδοξα σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα στην Ευρώπη

admin

Κ. Χατζηδάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ μας κατηγορεί για εφαρμογή ευρωπαϊκής οδηγίας που εκείνος υπέγραψε

admin

«Κλείδωσε» για τις 24 και 25 Μαΐου η διήμερη Σύνοδος Κορυφής

admin

ΕΕ: To «πράσινο πιστοποιητικό» στην ατζέντα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων

admin