Image default
Οικονομία

Bloomberg: Τα λαθραία τσιγάρα βλάπτουν ακόμη και τις συντάξεις στη χώρα μας

Στο άρθρο του - σημειώνεται ότι οι παραγωγοί παραποιημένων τσιγάρων επενδύουν περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ για ένα εργοστάσιο και αποκομίζουν δεκαπλάσιο ποσό από αυτό εντός έξι μηνών

Απώλεια εσόδων ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ εξαιτίας του παράνομου εμπορίου καπνού και τσιγάρων είχε η Ελλάδα το 2018, σύμφωνα με έκθεση της KPMG, την οποία επικαλείται σε άρθρο του το πρακτορείο -.

Στο άρθρο του - επισημαίνεται ότι το εν λόγω ποσό θα μπορούσε να βοηθήσει τη χώρα να αποφύγει τις περικοπές των συντάξεων που έγιναν με τα τρία προγράμματα διάσωσης.

Εν προκειμένω αναφέρεται ότι οι έλληνες συνταξιούχοι υπέστησαν πέρσι περικοπές 740 εκατ. ευρώ, προκειμένου να ενισχυθεί το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της χώρας.

Ειδικότερα, το άρθρο αναφέρει ότι ο πολλαπλασιασμός των εκδόσεων τσιγάρων με πλαστές ετικέτες γνωστών εταιρειών, με κατώτερη συνήθως ποιότητα φύλλων καπνού, που μπορούν να αγοραστούν για μόλις 1,50 ευρώ το πακέτο, έχει καταστήσει την Ελλάδα πρωτεύουσα της απομίμησης τσιγάρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ελλάδα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά καπνίσματος στον κόσμο, με τις τιμές των πακέτων τσιγάρων να είναι από τις χαμηλότερες στην ΕΕ.

Ωστόσο, σχεδόν το ένα τέταρτο του συνόλου των τσιγάρων που πουλήθηκαν στην Ελλάδα το 2018 ήταν λαθραία, σύμφωνα με την έκθεση της KPMG.

Παράλληλα, ο αριθμός των νόμιμων τσιγάρων μειώθηκε στα 16,7 δισ. το 2018, σχεδόν το μισό από το 2009, ενώ την ίδια περίοδο το ποσοστό των λαθραίων τσιγάρων αυξήθηκε στο 23,6% από το 3% το 2009.

Το - επισημαίνει ότι τελευταία χρόνια έχουν εντοπιστεί εννέα εργοστάσια σε περιοχές της Αθήνας που παρήγαν πλαστά τσιγάρα, προσθέτοντας ότι τέτοιες επιχειρήσεις είναι ανεξέλεγκτες και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της Θεσσαλονίκης.

Με δεδομένη την πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη να ελαφρύνει τη φορολογία, η εξάρθρωση αυτών των παράνομων δραστηριοτήτων καθίσταται κρίσιμη, υπογραμμίζει στο άρθρο του το πρακτορείο.

Όπως εξηγεί, η πάταξη της φοροδιαφυγής θα του δώσει τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για να προσελκύσει επενδυτές μέσω χαμηλότερων εισφορών και να αντιστρέψει παράλληλα ορισμένα από τα μέτρα λιτότητας που θεσπίστηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Το - υπενθυμίζει, εξάλλου, και την πρόσφατη δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, ότι «η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής δε συνιστά μόνο προστασία των υγιών επιχειρήσεων αλλά και υπεράσπιση της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Το παράνομο εμπόριο καπνού και τσιγάρων έχει τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό κόστος, δηλώνει από την πλευρά του στο πρακτορείο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος, της ελληνικής μονάδας της Philip Morris International Inc, Χρήστος Χαρπαντίδης.

Τέλος, στο άρθρο του - σημειώνεται ότι οι παραγωγοί παραποιημένων τσιγάρων επενδύουν περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ για ένα εργοστάσιο και αποκομίζουν δεκαπλάσιο ποσό από αυτό εντός έξι μηνών.

Με τέτοιες τεράστιες αποδόσεις, η αστυνομία δεν αμφιβάλλει ότι ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις αυτού του είδους θα φυτρώνουν, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι.

Σχετικα αρθρα

Έρχεται τροπολογία για τη μόνιμη μείωση ΦΠΑ στα 5 νησιά με δομές φιλοξενίας μεταναστών

admin

Στήριξη νεοφυών λόγω covid: Οι πιο συχνές ερωτήσεις και οι απαντήσεις τους για το πρόγραμμα

admin

Επτά πολίτες ρωτούν για το «Ελλάδα 2.0» – Οι διάλογοι με Μητσοτάκη- Φον Ντερ Λάιεν

admin

Πράσινο φως για τα 748 εκατ. ευρώ από το Eurogroup – Μόνιμη η μείωση ΦΠΑ σε 5 νησιά

admin

ΑΔΜΗΕ: Από το καλοκαίρι η ηλεκτροδότηση της Κρήτης μέσω διασύνδεσης Χανίων-Πελοποννήσου

admin

Η Πολωνία σημαντικός προορισμός για τα ελληνικά εξαγωγικά προϊόντα

admin

ΗΠΑ: Απροσδόκητη αύξηση στις αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας

admin

Π. Ντόναχιου: Βέβαιος ότι σήμερα το Eurogroup θα αποδεσμεύσει 748 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα

admin

Πάνω 12 θέσεις τη διετία 2019-20 η Ελλάδα στον διεθνή δείκτη ανταγωνιστικότητας

admin

Κλ.Ρέγκλινγκ: Πιο ισχυρός βγήκε από το 2020 ο ESM

admin

Χ. Σταϊκούρας: Ευτυχής που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το σχέδιο «Ελλάδα 2.0»

admin

ΤτΕ-Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας: Το χρηματοπιστωτικό σύστημα άντεξε στον Covid

admin