Image default
Ευρώπη

«Οι πολίτες δεύτερης κατηγορίας» δεν είναι αρκετοί για να στείλουν το AfD στην κορυφή της ανατολικής Γερμανίας

Στις εκλογές των ομόσπονδων κρατιδίων την Κυριακή στην ανατολική Γερμανία, το δεξιό κόμμα Alternative for Germany (AfD) πέτυχε ιστορικά αποτελέσματα στη Σαξονία και το Βρανδεμβούργο.

Το AfD κατόρθωσε να αξιοποιήσει τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων στην πρώην Ανατολική Γερμανία, όπου μία δημοσκόπηση στη Σαξονία αποκάλυψε ότι το 66% πιστεύει ότι είναι «πολίτες δεύτερης κατηγορίας» στην ενοποιημένη Γερμανία. Το 78% των ψηφοφόρων του AfD πιστεύουν σε μια Γερμανία δύο ταχυτήτων. Ωστόσο, το κόμμα CDU της καγκελαρίου Μέρκελ και ο εταίρος του στο συνασπισμό, SPD, κατόρθωσαν να διατηρήσουν τη θέση τους ως τα ισχυρότερα πολιτικά κόμματα, επιτρέποντας στον σημερινό μεγάλο συνασπισμό να παραμείνει μέχρι το 2021.

Οι Πράσινοι συνέχισαν επίσης την ισχυρή παρουσία τους στο Bundesrepublik αυξάνοντας το μερίδιό τους σε ψήφους και στα δύο κράτη, γεγονός που τους τοποθετεί σε ισχυρή θέση για τις επικείμενες συνομιλίες για συνασπισμό. Το αποτέλεσμα παρέχει επίσης σύντομη ανάπαυλα στη διάδοχο της Μέρκελ, Annegret Kramp-Karrenbauer, που έχει αγωνιστεί προκειμένου να σταθεί στο ύψος της προκατόχου της από τότε που τοποθετήθηκε στην καρέκλα της ηγεσίας του CDU.

Εν τω μεταξύ, ακόμα πιο ανατολικά στην Πολωνία, οι ηγέτες πολλών χωρών παρεύθηκαν στην 80ή επέτειο της εισβολής του Χίτλερ, η οποία λειτούργησε ως καταλύτης για το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Κορυφαίοι πολιτικοί της Πολωνίας ήταν παρόντες, όπως ο Mike Pence του Donald Trump, καθώς και η Merkel και ο Frank-Walter Steinmeier, μεταξύ άλλων. Ο Γερμανός πρόεδρος έκανε μια παθιασμένη ομιλία ζητώντας τη συγχώρεση της Πολωνίας, αλλά το ζήτημα των αποζημιώσεων πολέμου επέστρεψε και πάλι.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης, η Μέρκελ χρησιμοποίησε την ευκαιρία να μιλήσει με τον Πολωνό ομόλογό της, Mateusz Morawiecki σχετικά με τη θέση του επόμενου Ευρωπαίου Επιτρόπου της Πολωνίας και της πολιτικής για την ενέργεια και το κλίμα. Ο Janusz Wojciechowski, η επιλογή της Βαρσοβίας για τη θέση των Βρυξελλών αναμένεται να εργαστεί ως Επίτροπος αρμόδιος για τη γεωργία, αφότου ο προηγούμενος υποψήφιος αποσύρθηκε λόγω έλλειψης εμπειρίας σχετικά με την προσφερόμενη θέση.

Τα δυτικά κράτη μέλη της ΕΕ περιμένουν να γίνουν οι εκλογές στην Πολωνία έτσι ώστε οι συνομιλίες για ένα σχέδιο-ορόσημο για τη κλιματική αλλαγή να ξεκινήσουν και πάλι σοβαρά. Νωρίτερα μέσα στο έτος, η Πολωνία ήταν μία από τις τέσσερις χώρες που τορπίλισαν τη συμφωνία, ενώ πολλοί στις Βρυξέλλες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο πρωθυπουργός δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να υπογράψει το σύμφωνο πριν από την ψηφοφορία τον Οκτώβριο.

Σχετικα αρθρα

Κοινή δήλωση ΕΕ, ΗΠΑ, Βρετανίας και Καναδά κατά της Λευκορωσίας

admin

Στο Λουξεμβούργο για το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων ο Μ. Βαρβιτσιώτης

admin

ΕΕ: Η Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες με τη μεγαλύτερη βελτίωση στην καινοτομία

admin

Ίλβα Γιόχανσον: Δεν είναι αποδεκτές οι επαναπροωθήσεις μεταναστών

admin

Ν. Δένδιας: Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ θα επαναλάβω τη δεδηλωμένη άποψη για την Τουρκία

admin

Απ. Τζιτζικώστας: Να φέρουμε την Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες

admin

Μ. Βαρβιτσιώτης: Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη

admin

Παρατεταμένο χειροκρότημα στον Ντράγκι, κατά την βράβευσή του για τον ρόλο του στην Ευρώπη

admin

Λευκορωσία: Η ΕΕ επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις στο καθεστώς Λουκασένκο

admin

Μετά τις ΗΠΑ, αποχωρεί και η Ρωσία από τους «Ανοιχτούς Ουρανούς» για τον έλεγχο των εξοπλισμών

admin

ΕΕ: Δικαστήριο υποχρεώνει την ΑstraΖeneca να παραδώσει 50 εκατ. δόσεις ως τέλος Σεπτεμβρίου

admin

1,5 δισ. downloads σε χρηματοοικονομικές εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα

admin