Image default
Επιχειρήσεις

Θετικό σινιάλο για Φουρλή από την εγχώρια αγορά

Βελτίωση της ζήτησης τουλάχιστον σε ότι αφορά τα concepts ΙΚΕΑ και Intersport διακρίνει η διοίκηση του ομίλου Φουρλή, βασιζόμενη τόσο στα δημοσιευμένα αποτελέσματα του β’ τριμήνου 2019, όσο και στην τάση που διατρέχει το γ΄τρίμηνο της χρονιάς. Κατά τον Α. Πεταλά, CEO του ομίλου, η πρόβλεψη είναι αισιόδοξη όσον αφορά την εξέλιξη της χρήσης, δεδομένης της μεταστροφής της αδύναμης κατανάλωσης στην Ελλάδα και της διατήρησης του θετικού momentum στις αγορές του εξωτερικού.

Στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης ενημέρωσης των αναλυτών για τα αποτελέσματα α’ εξαμήνου του ομίλου, ο κ. Πεταλάς, σημείωσε πως η άνοδος πωλήσεων του ομίλου κατά 2,6% υπερβαίνει την επίδοση των κλάδων (βάση στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ), γεγονός που υποστηρίζει την αύξηση των μεριδίων αγορά που κατέχουν πλέον τα εμπορικά concepts της Φουρλής.

Ο CFO του ομίλου Γ. Αλεβίζος αναφερόμενος στα δεδομένα του α’ εξαμήνου υπογράμμισε την επίπτωση από το IFRS 16, η οποία ανήλθε στο 1,6 εκατ. ευρώ σε επίπεδο καθαρής κερδοφορίας. Εξήγησε επιπλέον πως η αύξηση του καθαρού δανεισμού στα 126 εκατ. ευρώ από 116 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα πέρυσι, αποδίδεται στην αλλαγή της εμπορικής πολιτικής προς την InterIKEA (καθώς το 2019 επανήλθε στα προ κρίσης επίπεδα).

Σημείωσε πως η συνολική επιβάρυνση στο κεφάλαιο κίνηση τους ομίλου πλησιάζει τα 20 εκατ. ευρώ, ωστόσο ο όμιλος βελτίωσε τις ταμειακές του ροές, μειώνοντας έτσι την επίπτωση στο σύνολο του δανεισμού του. Εκτίμησε δε πως στο τέλος της χρήσης ο καθαρός δανεισμός θα διαμορφωθεί στα 103 εκατ. ευρώ από 95 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2018. Αναφέρθηκε επίσης στη βελτίωση του περιθωρίου μικτού κέρδους της ΙΚΕΑ, εκτιμώντας πως η βελτίωση αυτή θα διαμορφωθεί στο τέλος του 2019 μεταξύ 0,30%-0,50%.

Σε ότι αφορά την εμπορική ανάπτυξη, ο όμιλος σήμερα πραγματοποιεί το 59,2% του κύκλου εργασιών του εγχωρίως ενώ το 40,8% σε Κύπρο, Βουλγαρία, Ρουμανία και Τουρκία.

Κατά τον κ. Πεταλά, σημαντικός παράγοντας ανάπτυξης των πωλήσεων της ΙΚΕΑ αποτέλεσε το ψηφιακό κανάλι πωλήσεων, από το οποίο εκπορεύτηκε στο α’ εξάμηνο του 2019 το 11% του τζίρου. Μετά τη δημιουργία τριών pick up points, o όμιλος σχεδιάζει τη δημιουργία νέων σημείων ΙΚΕΑ, βασισμένος στο νέο concept των καταστημάτων «πόλης». Στο πλαίσιο αυτό εστιάζει στις αγορές του Ηρακλείου Κρήτης, της Πάτρας και της Βάρνας στη Βουλγαρία.

Σύμφωνα με τον κ. Πεταλά, το πρώτο κατάστημα εμβαδού 6.000-7.000 τμ ΙΚΕΑ αναμένεται να δημιουργηθεί στην Βάρνα με ορίζοντα λειτουργίας το προσεχές δωδεκάμηνο. Σημειώνεται ότι στο α’ εξάμηνο του 2019 ο όμιλος υλοποίησε επενδύσεις 6,6 εκατ. ευρώ (νέα σημεία ΙΚΕΑ, Intersport και Athlete’s Foot και ανακαινίσεις), ενώ εκτιμά ότι έως το τέλος της χρήσης οι επενδύσεις θα ανέλθουν σε 15 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση του ομίλου αναφέρθηκε και στη σύσταση της Trade Estate επαναλαμβάνοντας ότι έως το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρώσει τις τεχνικές, νομικές και διαδικαστικές λεπτομέρειες ώστε η εταιρεία να λάβει την έγκριση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Σχετικα αρθρα

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Φέρνει τρένο υδρογόνου – Έφτασε το δεύτερο «Λευκό Βέλος»

admin

Αegean: Το restart του ελληνικού τουρισμού φέρνει επιπλέον πτήσεις για Μάιο – Ιούνιο – Ιούλιο

admin

ΟΣΕ: Έργα προϋπολογισμού 5,9 εκατ. ευρώ

admin

Folli Follie: Έχασε τη μάχη για τις μετοχές της Dufry

admin

Όμιλος IDEAL: Διευρύνει το χαρτοφυλάκιό του-Εισέρχεται σε νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες

admin

Νέες αγορές στην ευθύνη της Imperial Tobacco Hellas – Eνίσχυση του περιφερειακού ρόλου της στη ΝΑ Ευρώπη

admin

Αυγουστίδης (Skroutz): Το e-commerce θα ανεβαίνει και μετά την πανδημία

admin

Ford: Επιταχύνει την έρευνα και εξέλιξη στις μπαταρίες με επένδυση ύψους $185 εκατ.

admin

Απόστολος Κάκκος (Lamda Hellix): «Αυτά είναι τα τρία μαθήματα που μας έχει δώσει η εποχή»

admin

ΓΕΚΕ Α.Ε.: Συντονισμένη δράση μετόχων για τον έλεγχο της εταιρείας

admin

Όμιλος IDEAL: Στρατηγική συμφωνία με την Virtus International Partners

admin

Κέκροψ: Κέρδη έναντι ζημιών το 2020

admin