Image default
Πρώτο Θέμα Σοφοκλέους 10

ΧΑ:Ανοδος αναμονης…

Μπορεί να εμφανίζει έντονη μεταβλητότητα αυτές τις ημέρες το ΧΑ, όμως καταφέρνει να κρατήσει τη στήριξη των 849-850 μονάδων, η οποία από την αρχή της εβδομάδας δοκιμάζεται. Η αγορά καταφέρνει με “νύχια και με δόντια” να κρατήσει τα επίπεδα, επιδιδόμενη σε ένα rotation τίτλων και “παίζοντας” με τις σταθμίσεις του δείκτη, όπως συνέβη σήμερα με τις άμυνες που υπήρξαν έναντι της πτώσης των Ελληνικών Πετρελαίων και του Ελλάκτωρ.

Και αυτό διότι σταδιακά εισερχόμαστε σε ημέρες που θα έχουν πυκνές εξελίξεις, με τις κυριότερες τις συνεδριάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της FED, που θα δώσουν το σήμα για τις προθέσεις των Κεντρικών Τραπεζών. Αυτές είναι που θα κρίνουν και την ευρύτερη στρατηγική των ξένων κυρίως χαρτοφυλακίων, πέραν των επιμέρους στρατηγικών που ακολουθούν ανά τίτλο. Βέβαια, τα spreads των ελληνικών ομολόγων έχουν μειωθεί θεαματικά, και παρά το γεγονός ότι η εν λόγω αγορά για τη χώρα είναι πολύ ρηχή δείχνουν ότι η εμπιστοσύνη στα ελληνικά assets δεν λείπει.

Ανέκαμψαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, μετά από τρεις πτωτικές συνεδριάσεις, στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε συνολικές απώλειες 2,84%.

Η ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών απετέλεσε μοχλό της ανόδου της αγοράς, η οποία έκλεισε πάνω από τα επίπεδα των 850 μονάδων.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 857,30 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,88%.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 59,576 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 24.632.674 μετοχές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 1,14%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,12%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Fourlis (+4,05%), της Jumbo (+3,78%), της Πειραιώς (+3,74%), της Εθνικής (+2,77%) και της Eurobank (+2,50%).

Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές των ΕΛΠΕ (-4,02%), της Ελλάκτωρ (-2,42%), της Motor Oil (-0,76%) και του ΟΠΑΠ (-0,61%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες των Προσωπικών Προϊόντων (+3,33%) και των Τραπεζών (+2,69%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες του Πετρελαίου (-1,79%) και των Κατασκευών (-0,30%).

Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Eurobank και η Alpha Bank, διακινώντας 7.159.967 και 3.788.836 μετοχές, αντιστοίχως.

Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν ο ΟΤΕ με 6,437 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank με 6,250 εκατ. ευρώ.

Ανοδικά κινήθηκαν 61 μετοχές, 37 πτωτικά και 38 παρέμειναν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Βαράγκης +19,35% και Ίλυδα +11,18%.

Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Τρία ‘Αλφα(κο) -19,70% και Χαϊδεμένος -9,55%.

Ομάλογα

Πτωτικά κινούνται σήμερα οι τιμές των ομολόγων τόσο στην ελληνική, όσο και στις ευρωπαϊκές αγορές. Αρνητικό διαμορφώνεται το κλίμα στις διεθνείς αγορές ομολόγων, καθώς εδραιώνεται η αντίληψη ότι τόσο η Γερμανία, όσο και η Κίνα, θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε μέτρα επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς (Olaf Scholz), ανέφερε ότι στον προϋπολογισμό για το επόμενο έτος θα προβλέπεται ισοσκελισμένο δημοσιονομικό ισοζύγιο. Ωστόσο, τόνισε ότι η γερμανική οικονομία διαθέτει το δημοσιονομικό χώρο, για να στηρίξει ενδεχόμενη οικονομική κρίση της χώρας και της Ευρώπης, εάν χρειαστεί.

Έτσι, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαίνονταν νωρίς το απόγευμα στο 1,664%, ενώ στη διάρκεια της ημέρας άγγιξε και το 1,717% από 1,60% που κυμαίνονταν χθες, ενώ η απόδοση του 5ετούς ομολόγου κυμαίνονταν στο 0,907% από 0,887%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 52 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 23 εκατ. ευρώ αφορουσαν σε εντολές πώλησης. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 10ετές ομόλογο με 17 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,71% από 1,61% χθες, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση -0,56% να διαμορφωθεί στο 2,27% από 2,04% που έκλεισε χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος, πτωτικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου, σπάζοντας το φράγμα του 1,1 δολ. Το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν το απόγευμα στα 1,0998 δολ. από τα 1.1045 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Το ενδεχόμενο μικρής αναβολής για την έναρξη του νέου κύκλου ποσοσοτικής χαλάρωσης απο την ΕΚΤ προκαλεί ισχυρές πιέσεις στο ευρωπαϊκό νομισμα. Δημοσίευμα του πρακτορείου Μarket News αναφέρει σήμερα ότι η ΕΚΤ στην αυριανή σύσκεψή της δεν θα ανακοινώσει την επανέναρξη του προγράμματος αγοράς τίτλων, λόγω διαφωνίας των μελών της και της επικράτησης της άποψης ότι θα είναι προτιμότερο να ανακοινωθεί αργότερα μέσα στο έτος σε περίπτωση που τα οικονομικά στοιχεία παρουσιάσουν περαιτέρω επιδείνωση.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,355%. Στο εξάμηνο, διαμορφώθηκε στο -0,425%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,436% και, τέλος, στο μήνα, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,457%.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, που ανακοινώσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,1003 δολ.

Σχετικα αρθρα

FTSE

admin

Airbnb:Καθαρή ζημιά 1,2 δισ.δολάρια

admin

Χ.Α: Η Ελληνική αγορά «έχει αλλάξει πίστα», αλλά “No pain, no gain”…

admin

ALPHA BANK:Επενδύσεις και παραγωγικό μοντέλο στο μεταπανδημικό τοπίο

admin

Εργασιακό νομοσχέδιο: Αυτές είναι οι νέες διατάξεις για την 4ήμερη εργασία & το 8ωρο

admin

OTE:Ισχυρή κερδοφορία και €0,68 μέρισμα

admin

Αυξημένο ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία από 60 διεθνείς επενδυτές στο virtual road show της Bank of America

admin

Πώς παντρεύονται και χωρίζουν οι ζάμπλουτοι του πλανήτη

admin

Διεθνής πτώση μετοχών λόγω τεχνολογίας

admin

Covid-19:Ανοιχτές οι πληγές στην παγκόσμια οικονομία

admin

ΧΑ: Αρχίζει να θυμίζει 1999…

admin

Είναι οι τιμές των μετοχών μια νέα φούσκα;

admin