Image default
Ευρώπη

Ο Μπορίσοφ εξηγεί πώς η Γκεοργκίεβα πήρε την κορυφαία θέση του ΔΝΤ

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ αποκάλυψε την τακτική του στις διαπραγματεύσεις κορυφαίων θέσεων, οι οποίες θα ανοίξουν την πόρτα στη συμπατριώτισσα του, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, για να γίνει η επόμενη επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Μετά την αποχώρηση των άλλων υποψηφίων, η Γκεοργκίεβα είναι η μόνη υποψήφια για διευθύντρια του Ταμείου, γεγονός που της εγγυάται ουσιαστικά ότι θα διαδεχθεί την Christine Lagarde στις αρχές Οκτωβρίου.

Ο Μπορίσοφ επικρίθηκε από την αντιπολίτευση για το γεγονός ότι έχασε το χαρτοφυλάκιο εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ για τη Γκεοργκίεβα στη διάσκεψη κορυφής του Ιουνίου, όταν οι ηγέτες πρότειναν την Ursula von der Leyen ως επικεφαλής της Επιτροπής και επέλεξαν τον Ισπανό Josep Borrell να αντικαταστήσει την Mogherini.

Η αντιπολίτευση επιμένει ότι το χαρτοφυλάκιο της Mariya Gabriel (Επίτροπος της ΕΕ για την καινοτομία και τη νεολαία) είναι πολύ μετριοπαθές σε σύγκριση με το προηγούμενο ιστορικό της Βουλγαρίας (η Γκεοργκίεβα ήταν υπεύθυνη για τον προϋπολογισμό της ΕΕ).

Ο Μπόρισοφ δήλωσε ότι παρέμεινε σιωπηλός στη σύνοδο κορυφής, επειδή στόχος του ήταν να εξασφαλίσει ότι η Γκεοργκίεβα θα πάρει τη θέση στο ΔΝΤ, σε μια στιγμή που, κατά τα λεγόμενά του, η ίδια αντιμετώπιζε ανταγωνιστές από την Ολλανδία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Εκείνη τη στιγμή, η Γκεοργκίεβα βρισκόταν σε ανταγωνισμό με τον Ολλανδό Jeroen Dijsselbloem, τον George Osborne του Ηνωμένου Βασιλείου, τον Olli Rehn της Φινλανδίας και τη Nadia Calvino της Ισπανίας.

Ο Μπόρισοφ αποκάλυψε ότι ο υπουργός οικονομικών του, Βλάντισλαβ Γκοράνοφ, ήταν υπεύθυνος για την άσκηση πίεσης. Εξήγησε ότι η Βουλγαρία κέρδισε «τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα, τις αραβικές χώρες και την Αφρική» και «έμεινε μόνο η Ινδία».

Με το τυπικό στυλ του, ο Μπορίσοφ δικαιολόγησε την τακτική του, συνδέοντας την με τα χρήματα που εμπλέκονται στην υπόθεση. «Όταν έπρεπε να επιλέξουμε, η θέση του επικεφαλής εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ μπορούσε να γίνει δική μας. Αλλά η διαφορά με τον επικεφαλής του ΔΝΤ είναι χίλια δισεκατομμύρια δολάρια και η δυνατότητα δράσης σε ολόκληρο τον κόσμο», είπε.

Διάφορες εκθέσεις υποδεικνύουν ότι η Γκεοργκίεβα πήρε την κορυφαία αυτή θέση επειδή ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν πάλεψε για χάρη της. Σύμφωνα με τη διαταγή μετά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο, ο επικεφαλής του ΔΝΤ έρχεται πάντα από την Ευρώπη, ενώ οι ΗΠΑ επιλέγουν τον επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Σχετικα αρθρα

Γαλλία: Υποχρεωτική επίδειξη αρνητικού τεστ για τους ταξιδιώτες εκτός ΕΕ

admin

Λουκασένκο: Αν η Πολωνία κλείσει τα σύνορα, θα πρέπει να σκεφτεί πώς θα αγοράσει ενέργεια από τη Ρωσία

admin

Εντείνεται ο αγώνας για τα δικαιώματα των εργαζομένων στις Βρυξέλλες ενόψει της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ

admin

Σερβία: Περιμένει άνοιγμα ενός κεφαλαίου διαπραγμάτευσης με την ΕΕ μέχρι το τέλος του έτους

admin

Επανέρχεται η τηλεργασία στην Πορτογαλία

admin

Κροατία: Το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης αναμένεται να συμβάλει 1,4% στην ανάπτυξη

admin

«Η ΕΕ ήταν κάποτε μια ουτοπία»

admin

Ο ενεργειακός άξονας Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου-Ισραήλ μετατοπίζεται νότια στην ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου

admin

Η ΕΕ απαντά στον κινεζικό «δρόμο του μεταξιού»

admin

Βρυξέλλες: Παρεμβάσεις της Λίνας Μενδώνη στο Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε.

admin

Η Λετονία ζητά μόνιμα αμερικανικά στρατεύματα για την προστασία από τη ρωσική απειλή

admin

«Ας φτάσουμε μέχρι τα αστέρια»: Ο στόχος της ΕΕ για πράσινο υδρογόνο κάτω από 2 €/κιλό μέχρι το 2030

admin