Image default
Ευρώπη

Eλάχιστες ελπίδες να υπάρξει συμφωνία για το Brexit μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, απαισιοδοξία των κοινοτικών

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον έχει εξοργίσει τους Ευρωπαίους διαπραγματευτές με την αδιαλλαξία του και αφήνει ελάχιστες ελπίδες να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε μια συμφωνία για το διαζύγιο μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, κάτι για το οποίο θα πρέπει να αναλάβει πλήρως την ευθύνη.

«Είμαστε πάντα έτοιμοι να εξετάσουμε αντικειμενικά κάθε συγκεκριμένη και νομικά έγκυρη πρόταση εκ μέρους του Ηνωμένου Βασιλείου, όμως ακόμη περιμένουμε» είπε ο διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μισέλ Μπαρνιέ πριν από τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων.

«Το Brexit είναι ένα σχολείο υπομονής και αποφασιστικότητας», σχολίασε ειρωνικά ο Μπαρνιέ.

Στη δήλωσή του ενώπιον των επικεφαλής των πολιτικών ομάδων, ο Μπαρνιέ επέμεινε ότι «δεν υπάρχουν λόγοι να αισιοδοξούμε» ότι θα επιτευχθεί μια συμφωνία πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, στις 17 και 18 Οκτωβρίου.

«Δεν μπορώ να σας πως αντικειμενικά αν οι επαφές που έχουμε με την κυβέρνηση του κ. Τζόνσον θα καταλήξουν σε μια συμφωνία μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου», διευκρίνισε. «Θα δούμε, εντός των επόμενων εβδομάδων, αν οι Βρετανοί είναι σε θέση να μας υποβάλουν γραπτώς συγκεκριμένες προτάσεις», πρόσθεσε.

Ο Μπαρνιέ υπενθύμισε ότι οι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να συζητήσουν την κατάσταση στη σύνοδο κορυφής και να αποφασίσουν εάν θα παραχωρήσουν μια νέα παράταση στο Brexit, εφόσον φυσικά ζητηθεί από το Λονδίνο.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι εμφανίστηκε πολύ σκληρός απέναντι στον Μπόρις Τζόνσον, μετά τις δηλώσεις που έκανε ο Γάλλος διαπραγματευτής, ο οποίος ενημέρωσε τους συνομιλητές του για τις συζητήσεις που είναι σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες με τον Ντέβιντ Φροστ, τον σύμβουλο του Βρετανού πρωθυπουργού για το Brexit.

«Οι ενδείξεις που έχουμε δεν δείχνουν ότι υπάρχει κάποια πρωτοβουλία η οποία θα οδηγήσει στην επανέναρξη της συζήτησης», είπε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. «Η βρετανική κυβέρνηση είναι πολύ άκαμπτη στις θέσεις της και ανησυχούμε επειδή φοβόμαστε ολοένα και περισσότερο ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία», πρόσθεσε.

Οι πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συμφώνησαν πάνω στο κείμενο ενός ψηφίσματος που θα τεθεί σε ψηφοφορία στην ολομέλεια την επόμενη εβδομάδα στο Στρασβούργο.

«Δεν θα υπάρξει συμφωνία χωρίς το backstop. Είναι ξεκάθαρο. Αυτή είναι η θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα έχει και την τελευταία λέξη», τόνισε ο Σασόλι. «Είμαστε διατεθειμένοι να εξετάσουμε όλες τις προτάσεις, όμως το Ηνωμένο Βασίλειο δεν πρότεινε άλλες αξιόπιστες και λειτουργικές λύσεις. Είμαστε ακόμη διατεθειμένοι να επανέλθουμε στην αρχική πρόταση, δηλαδή ότι το backstop δεν θα εφαρμοστεί παρά μόνο στη Βόρεια Ιρλανδία», ειπε.

«Πιστεύω ότι αυτή είναι η πιο συνετή επιλογή επειδή επιτρέπει στο Ηνωμένο Βασίλειο να έχει πλήρη αυτονομία σε ότι αφορά τους κανονισμούς και τα τελωνεία και μια ειδική μεταχείριση για τη Βόρεια Ιρλανδία» σημείωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής των Πρασίνων, ο Βέλγος Φιλίπ Λαμπέρ.

Ωστόσο η Ντάουνινγκ Στριτ απορρίπτει αυτήν την επιλογή. Ο Βρετανός πρωθυπουργός επιμένει ότι είναι πρόθυμος να συζητήσει μια νέα συμφωνία με την ΕΕ και υποστηρίζει ότι έχει γίνει πρόοδος προς αυτήν την κατεύθυνση.

«»Εγώ δεν το καταλαβαίνω αυτό», είπε ο Λαμπέρ. «Θα έπρεπε να δίνει την εικόνα κάποιου που διαπραγματεύεται καλή τη πίστει, που θέλει μια συμφωνία, ώστε αν δεν υπάρξει συμφωνία, να μην είναι προφανώς δικό του το λάθος, αλλά των άλλων», πρόσθεσε.

«Αν γίνει το διαζύγιο χωρίς συμφωνία, η βρετανική κυβέρνηση θα φέρει πλήρως την ευθύνη και θα πρέπει να τιμήσει όλες τις οικονομικές δεσμεύσεις της, να σεβαστεί τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών και τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής με την Ιρλανδία. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα δώσει την έγκριση για νέες διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου αν δεν γίνουν σεβαστές αυτές οι υποχρεώσεις», προειδοποίησε ο Σασόλι.

Σχετικα αρθρα

ECDC: Συνολικά 42 επιβεβαιωμένα κρούσματα με την «Όμικρον» σε 10 κράτη-μέλη

admin

Ποιο είναι το «μεγαλύτερο λάθος» της Μέρκελ κατά τον Τουσκ;

admin

Καθυστερήσεις και «τρύπες» στον εμβολιασμό με τρίτη δόση προκαλούν ανησυχία στην κυβέρνηση

admin

Β. Μακεδονία: Ο κορονοϊός κατασκευάστηκε «για να ελέγχει τους ανθρώπους» πιστεύουν οι περισσότεροι

admin

ΕΕ: «Απελευθερώνει» τις εξαγωγές εμβολίων

admin

Η Γαλλία χαιρετίζει την νέα «φιλοευρωπαϊκή» συμφωνία για κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας

admin

Ο ΠΟΥ κατέληξε σε προκαταρκτική συμφωνία για μελλοντική συνθήκη πρόληψης των πανδημιών

admin

Πόσο καλά γνωρίζεις την ΚΑΠ;

admin

Ο Πάπας Φραγκίσκος πρόκειται να επισκεφθεί καταυλισμό προσφύγων στη Λέσβο για δεύτερη φορά

admin

Νέα θητεία για τον αριστερό συνασπισμό του κρατιδίου του Βερολίνου

admin

Χιλιάδες στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα μέτρα κατά της πανδημίας στο Δουβλίνο 

admin

ΕΕ και ΝΑΤΟ δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους απέναντι στις «υβριδικές απειλές»

admin