Image default
Επιχειρήσεις

Ελλάκτωρ: Αρχική συμφωνία για αναχρηματοδότηση δανεισμού

Μέχρι το τέλος του έτους θα ολοκληρωθεί η αναχρηματοδότηση δανεισμού της Ελλάκτωρ και των θυγατρικών ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις και ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, συνολικού ύψους 582,6 εκατ. ευρώ.

Πριν από λίγες ημέρες υπεγράφη με τις πιστώτριες τράπεζες το συμφωνητικό βασικών όρων (Head of Terms) με τη διοίκηση να υποστηρίζει στην τηλεδιάσκεψη της Τρίτης για τα αποτελέσματα εξαμήνου πως η διαδικασία ολοκληρώνεται εντός του 2019, με σημαντικό όφελος σε επίπεδο επιβάρυνσης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eλλάκτωρ Αναστάσιος Καλλιτσάντσης τόνισε πως παρά τις σημαντικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η διοίκηση «για την οργανωτική, οικονομική, τεχνική και, τολμώ να πω, πολιτισμική» αναδιοργάνωση του ομίλου, «γνωρίζουμε πως βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή» και πως «έχουμε αρκετό χρόνο μπροστά μας μέχρι να αποδώσουν οι συγκεκριμένες προσπάθειες».

Ενδεικτικό των συνεχών εκπλήξεων μπροστά στις οποίες βρίσκεται η διοίκηση, από τον Ιούλιο του 2018 που επικράτησε στη μάχη με τους άλλους βασικούς μετόχους για τη διαχείριση της Ελλάκτωρ, είναι οι νέες ζημιές, ύψους 39 εκατ. ευρώ που «έγραψε» στο πρώτο εξάμηνο από την Αυστραλία.

Ο όμιλος είχε αναλάβει την κατασκευή τεσσάρων φωτοβολταϊκών πάρκων, συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ, με τον κ. Καλλιτσάντση να υποστηρίζει πως εξαιτίας τεχνικών ζητημάτων («προβληματικών αντιστροφέων») υπήρξαν καθυστερήσεις που οδήγησαν και σε νομικά ζητήματα. Επιπλέον, σε επίπεδο ομίλου καταγράφονται στο εξάμηνο αρνητικές ταμειακές ροές ύψους 64 εκατ. ευρώ από λειτουργικές δραστηριότητες.

Γι’ αυτό το λόγο ο κ. Καλλιτσάντης επανέλαβε πως η αναδιάρθρωση της ΑΚΤΩΡ συνεχίζεται με νέα οργανογράμματα και αναδιάρθρωση τμημάτων (προσφορών, διαχείρισης συμβολαίων, τεχνικό κ.ά.) και πως η διοίκηση συνεχίζει την εστίαση σε έργα με ταμειακές ροές και κερδοφορία. Ο ίδιος επισήμανε πως είναι ελάχιστες οι δημοπρατήσεις μεγάλων έργων στην Ελλάδα εξέλιξη που αποτυπώθηκε στα έσοδα του ομίλου.

Για το ανεκτέλεστο υπόλοιπο υποστήριξε πως βρίσκεται στα 1,2 δισ. ευρώ, αλλά πως η ΑΚΤΩΡ έχει κερδίσει διαγωνισμούς περί το 1 δισ. ευρώ για τους οποίους αναμένεται η υπογραφή των συμβάσεων. Τόνισε πως εκτός από την ανυπαρξία νέων διαγωνισμών, «συστημικά προβλήματα καθυστερούν και τους διαγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη».

Για τις παραχωρήσεις, η διοίκηση επανέλαβε, πως αποτελούν προτεραιότητα για την Ελλάκτωρ. Στο πρώτο εξάμηνο συνεχίστηκε η αύξηση της κυκλοφορίας στους οδικούς άξονες με συμβάσεις παραχώρησης. Στην Αττική Οδό η κυκλοφορία αυξήθηκε στο εξάμηνο κατά 3,43%, αλλά την ίδια στιγμή υπήρξε μείωση της κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό, τα διόδια της οποίας διαχειρίζεται ο όμιλος (μέσω της Αττικές Διαδρομές). Ο διευθύνων σύμβουλος της Eλλάκτωρ είπε πως προχωράει και η διαδικασία για το οικονομικό κλείσιμο της σύμβασης παραχώρησης (για 40 χρόνια) της μαρίνας Αλίμου.

Στα έργα περιβάλλοντος η θυγατρική ΗΛΕΚΤΩΡ εξαγόρασε το 75% της ASA RECYCLE, που δραστηριοποιείται στην συλλογή και διαχείριση προδιαλεγμένων αστικών αποβλήτων δυναμικότητας 60.000 τόνων ετησίως. Τα έσοδα επηρεάστηκαν αρνητικά από σειρά παραγόντων, ενώ πτωτικά κινήθηκε και η κερδοφορία.

Στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), η εγκατεστημένη ισχύς των αιολικών πάρκων ανέρχεται σε 295,5 MW με ακόμη 283.8MW υπό κατασκευή (τα 195,6MW θα είναι σε λειτουργία το 2019 και τα υπόλοιπα 88,2 MW το 2020).

Τέλος στο Smart Park τα έργα επέκτασης (με προσθήκη 15.200 τ.μ.) αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του έτους ενώ έχουν υπογραφεί προσύμφωνα για το 70% των νέων χώρων. Στη διάρκεια του εξαμήνου, οι επισκέπτες στο Smart Park αυξήθηκαν κατά 3%.

Η διοίκηση ρωτήθηκε και για την αύξηση του καθαρού δανεισμού την οποία απέδωσε μεταξύ άλλων στις κεφαλαιακές ανάγκες στον τομέα των αιολικών (επενδύσεις περί τα 50 εκατ. ευρώ), καθώς και της επέκτασης του Smart Park. Στο ερώτημα «αν οι διαγραφές τελειώνουν με την Αυστραλία» η διοίκηση απάντησε πως κάθε πρόβλημα που εντοπίζεται αποτυπώνεται άμεσα στα οικονομικά αποτελέσματα, αλλά και πως «το ψάξιμο των συμβάσεων και των έργων συνεχίζεται».

Σχετικα αρθρα

Συμφωνία PepsiCo Hellas – N.U. AQUA για τη μονάδα στο Λουτράκι Κορινθίας

admin

Σε κινητοποιήσεις κατεβαίνουν διανομείς και εργαζόμενοι στην εστίαση

admin

Ο Ηλίας Κάντζος νέος Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Χρηματιστηριακής

admin

Universal Music Group: «Άλμα» 35% για τη μετοχή στο ντεμπούτο της στο χρηματιστήριο

admin

Attica Bank: Δεσμευτική συμφωνία για την τιτλοποίηση Omega

admin

Epsilon Net: Αύξηση 406% στα κέρδη προ φόρων το πρώτο εξάμηνο

admin

Epsilon Net: Αύξηση +111% στον κύκλο εργασιών του Ομίλου

admin

WIND: Σε Έλληνες προμηθευτές το 93% των ετήσιων δαπανών

admin

Intrakat: Υπογραφή σύμβασης €24,4 εκατ. για Δίκτυα Αποχέτευσης Λυμάτων στην Αιγιάλεια

admin

ManpowerGroup: Απάντηση της εταιρείας για τις συμβάσεις της efood

admin

Ολυμπιακή Αεροπορία: Ξανά «στο σφυρί» ακίνητα και γραφεία του Αλέξανδρου Ωνάση

admin

Evergrande: Πώς το success story ενός Κινέζου μηχανικού έγινε ο μαύρος κύκνος των αγορών

admin