Image default
Τράπεζες

Alpha Bank: Με μοντέλο Eurobank για μείωση των NPEs

Στα… χνάρια της Eurobank θα βαδίσει η Alpha Bank, ως προς τον τρόπο που θα επιδιώξει να μειώσει ταχύτερα τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά της (Non Performing Exposures- NPEs). Αυτή την αίσθηση αποκόμισαν όσοι επενδυτές παραβρέθηκαν στο Roadshow του Λονδίνου και συναντήθηκαν με την παρευρισκόμενη ομάδα στελεχών της τράπεζας.

Από όσα ειπώθηκαν στις παρουσιάσεις, οι επενδυτές αντιλαμβάνονται ότι η Alpha θα προχωρήσει, όπως αποκάλυψε το Euro2day, σε τιτλοποίηση μεγάλου χαρτοφυλακίου ενυπόθηκων «κόκκινων» δανείων (σ.σ. πιθανώς καταγγελμένα ή σε βαθιά καθυστέρηση). Ταυτόχρονα, οι επενδυτές θα «μπιντάρουν» και για την απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού (σ.σ. τουλάχιστον 80%) εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων, η οποία θα έχει, προηγουμένως, υπογράψει με την τράπεζα σύμβαση πολυετούς διάρκειας για τη διαχείριση μέρους ή του συνόλου των NPEs.

Προτιμητέος επενδυτής θα αναδειχθεί όποιος δώσει την καλύτερη, συνδυαστικά, προσφορά. Δεν αποκλείεται, δε, με τη διαδικασία να συνδεθεί και ο εν εξελίξει διαγωνισμός για την τιτλοποίηση «κόκκινων» στεγαστικών, στην περίμετρο του οποίου επήλθαν μικρές τροποποιήσεις.

Τέλος, οι επενδυτές αντιλήφθηκαν ότι η Alpha Bank θα προχωρήσει και σε εταιρικό μετασχηματισμό παρόμοιο με αυτόν της Eurobank. Τη μετατροπή, δηλαδή, της εισηγμένης σε εταιρεία συμμετοχών με την απόσχιση και εισφορά σχεδόν του συνόλου των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού σε νέα τραπεζική εταιρεία. Στόχος να αποτραπεί η ενεργοποίηση διατάξεων του νόμου Χαρδούβελη, περί αύξησης κεφαλαίου, την οποία καλύπτει το Δημόσιο.

Πρόκειται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, για την ταχύτερη διαδικασία καθώς η Eurobank, ως πιονέρος, έλυσε σειρά ζητημάτων με τον επόπτη και τις αρχές, με αποτέλεσμα οι επόμενοι να βρίσκουν στρωμένο έδαφος…

Σημειώνεται ότι το πλάνο ταχύτερης μείωσης των NPEs αποτελεί βασικό άξονα του σχεδίου μετασχηματισμού της τράπεζας, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί τον επόμενο μήνα.

Σχετικα αρθρα

Attica Bank – Στο 68,2% η συμμετοχή του ΤΧΣ

admin

Γεωργιάδης – Ακατανόητη η μη χορήγηση δανείων σε μικρές επιχειρήσεις

admin

Alpha Bank – Κατάθεση αίτησης για ένταξη στο πρόγραμμα «Ηρακλής ΙΙ»

admin

Oliver Wyman – Οι ελληνικές τράπεζες απέδειξαν ότι μπορούν να προσαρμοστούν σε ένα νέο μοντέλο λειτουργίας

admin

Χρ.Μεγάλου:Ολική επαναφορά του τραπεζικού συστήματος ως βασικού αναπτυξιακού παράγοντα για την οικονομία

admin

ΤτΕ: Οι τράπεζες θα πρέπει να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους

admin

Χρήστος Σταϊκούρας σε τραπεζίτες: Οι τράπεζες οφείλουν να προετοιμαστούν καλύτερα για τη χρηματοδότηση της αγοράς

admin

Σταϊκούρας – Οι τράπεζες δίνουν αλλά όχι στην «επιθυμητή ένταση και έκταση»

admin

Citigroup – Εμμένει στην πρόβλεψη για ανάπτυξη 8,8% στην Ελλάδα το 2021

admin

Attica Bank – Aπό 20/10 σε διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές στο Χρηματιστήριο

admin

Οι ετοιμασίες των τραπεζών για τα πράσινα stress tests

admin

Alpha Bank – Επιπλέον έσοδα 360 εκατ. ευρώ στην 4ετία μέσω ψηφιακού μετασχηματισμού

admin