Image default
Πρώτο Θέμα

THOMAS COOK:Τι συμβαίνει και γιατί κατέρρευσε τώρα;

Η εταιρεία έτρεξε ξενοδοχεία, θέρετρα και αεροπορικές εταιρείες για 19 εκατομμύρια ταξιδιώτες ετησίως σε 16 χώρες, δημιουργώντας έσοδα το 2018 ύψους 9,6 δισεκατομμυρίων λιρών. Αυτή τη στιγμή έχει 600.000 άτομα στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 150.000 βρετανών πολιτών.

Ο Thomas Cook απασχολεί 21.000 άτομα και είναι η παλαιότερη ταξιδιωτική εταιρεία στον κόσμο, που ιδρύθηκε το 1841. Η εταιρεία έχει χρέη 1,7 δισ. Λίρες (2,1 δισ. Δολάρια).

Η βρετανική κυβέρνηση ζήτησε από την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (CAA) του Ηνωμένου Βασιλείου να ξεκινήσει πρόγραμμα επαναπατρισμού τις επόμενες δύο εβδομάδες, από Δευτέρα έως 6 Οκτωβρίου, για να φέρει πίσω τους πελάτες της Thomas Cook στο Ηνωμένο Βασίλειο.

“Λόγω της σημαντικής κλίμακας της κατάστασης, κάποια αναστάτωση είναι αναπόφευκτη, αλλά η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας θα προσπαθήσει να φέρει τους ανθρώπους στο σπίτι όσο το δυνατόν πιο κοντά στις προγραμματισμένες ημερομηνίες τους”, ανέφερε.

Ένας στόλος αεροσκαφών θα χρησιμοποιηθεί για τον επαναπατρισμό των Βρετανών πολιτών. Σε μικρό αριθμό προορισμών θα χρησιμοποιηθούν εναλλακτικές εμπορικές πτήσεις.

Περίπου 50.000 τουρίστες παραγκωνίζονται στην Ελλάδα, κυρίως σε νησιά, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου τουρισμού τη Δευτέρα.

Η CAA ξεκίνησε μια ειδική ιστοσελίδα, thomascook.caa.co.uk, όπου οι ενδιαφερόμενοι πελάτες μπορούν να βρουν λεπτομέρειες και πληροφορίες σχετικά με τις πτήσεις επαναπατρισμού.

Για τους πελάτες που δεν πετούν από τη Βρετανία, θα πρέπει να βρεθούν εναλλακτικές ρυθμίσεις. Στη Γερμανία, μια δημοφιλής αγορά πελατών για τον Thomas Cook, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα συντονίσουν την απάντηση.

“Οι πελάτες που είναι επί του παρόντος στο εξωτερικό δεν πρέπει να ταξιδεύουν στο αεροδρόμιο μέχρι να επιβεβαιωθεί η πτήση τους στο Ηνωμένο Βασίλειο στον ειδικό ιστότοπο”, δήλωσε η CAA.

“Οι πελάτες της Thomas Cook στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα πρέπει να ταξιδέψουν στο αεροδρόμιο, καθώς όλες οι πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ακυρωθεί”.

ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ;


Η CAA δήλωσε ότι έρχεται σε επαφή με ξενοδοχεία και άλλες εταιρείες που ενδέχεται να επηρεαστούν από την κατάρρευση του Thomas Cook για να τους καθησυχάσει ότι θα πληρωθούν.

Η ρυθμιστική αρχή δήλωσε ότι εάν οι παραθεριστές καλούνται να τακτοποιήσουν λογαριασμούς, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον ΥΠΑ.

Οι πελάτες πακέτων διακοπών της Thomas Cook καλύπτονται από την άδεια ATOL – Air Travel Organizer’s License – η οποία προστατεύει τις διανυκτερεύσεις και τις πτήσεις επιστροφής. Ωστόσο, η CAA είπε ότι ορισμένοι πελάτες ενδέχεται να κληθούν να μεταφερθούν σε άλλα καταλύματα.

Η CAA λέει ότι εάν οι πελάτες δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα τα ταξίδια τους, οι περισσότερες διακοπές και οι πτήσεις που έχουν κλείσει με Thomas Cook ακυρώνονται τώρα και οι πελάτες δεν πρέπει να πάνε στο αεροδρόμιο.

Ο Thomas Cook δήλωσε ότι είχε τεθεί σε αναγκαστική εκκαθάριση και είχε δοθεί εντολή να διοριστεί ένας επίσημος παραλήπτης για την εκκαθάριση της εταιρείας.

Η AlixPartners UK LLP ή η KPMG θα διοριστεί ως ειδικός διαχειριστής για τα διάφορα μέρη της επιχείρησης.

Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ


Ο αντίκτυπος είναι ήδη αισθητός σε μεγαλύτερη απόσταση, με την αυστραλιανή ομάδα ταξιδιών Webjet Ltd (WEB.AX) να λέει ότι ήταν 27 εκατομμύρια ευρώ (30 εκατομμύρια δολάρια) από την τσέπη και το βρετανικό online ταξιδιωτικό όμιλο On The Beach (OTB.L) λέγοντας ότι θα υποφέρει από τη βοήθεια των πελατών της στα θέρετρα που είχαν πετάξει με τον Thomas Cook.

Ωστόσο, η κατάρρευση θα μπορούσε να δώσει ώθηση στον σημαντικό ανταγωνιστή της TUI (TUIGn.DE), των οποίων τα μερίδια αυξήθηκαν περισσότερο από 10% στις αρχές της Δευτέρας, και στον τομέα των αερομεταφορών της Ευρώπης, ο οποίος θα μπορούσε να επωφεληθεί από το κλείσιμο της αεροπορικής εταιρείας Thomas Cook.

Καθώς αγωνίστηκε να προχωρήσει σε μια νέα γενιά τουριστών, η εταιρεία επλήγη από την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 στην Τουρκία, έναν από τους κορυφαίους προορισμούς της, καθώς και το πανευρωπαϊκό καύσωνα του 2018 που αποθάρρυνε τους πελάτες να πάνε στο εξωτερικό.

Ο Thomas Cook χρειάστηκε άλλα 200 εκατομμύρια λίρες πάνω από ένα πακέτο 900 εκατομμυρίων λιρών που είχε ήδη συμφωνήσει, να το δει μέσα από τους χειμερινούς μήνες, όταν λαμβάνει λιγότερα μετρητά και πρέπει να πληρώσει ξενοδοχεία για καλοκαιρινές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τους αρχικούς όρους του σχεδίου, ο κορυφαίος μέτοχος Fosun, του οποίου ο Κινέζος γονέας διαθέτει αποκλειστική εταιρεία διακοπών Club Med, θα είχε χορηγήσει 450 εκατομμύρια λίρες σε χρήμα σε αντάλλαγμα για το 75% τουλάχιστον των επιχειρήσεων τουριστικών πρακτόρων και το 25% της αεροπορικής εταιρείας .

Οι τράπεζες δανεισμού και οι κάτοχοι ομολόγων της Thomas Cook έπρεπε να αυξήσουν τα 450 εκατομμύρια λίρες και να μετατρέψουν το υφιστάμενο χρέος τους σε μετοχές, προσφέροντάς τους συνολικά περίπου το 75% της αεροπορικής εταιρείας και το 25% της επιχείρησης τουριστικών πρακτόρων.

Σχετικα αρθρα

“Έκρηξη” της επιχειρηματικότητας εν μέσω πανδημίας

admin

Ο συναγερμός για τον πληθωρισμό έχει ήδη χτυπήσει – Τότε γιατί η Fed δεν αύξησε τα επιτόκια;

admin

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών III

admin

ΤτΕ: Η επίτευξη ενός ικανοποιητικού επιπέδου οργανικής κερδοφορίας μια από τις προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες

admin

ESM: ΕΚΤ και Ταμείο Ανάκαμψης επέτρεψαν στην Ελλάδα να διατηρήσει υψηλά ταμειακά υπόλοιπα

admin

Μπάιντεν-Πούτιν: Οι χαμηλές προσδοκίες επιβεβαιώθηκαν

admin

Fed:Πότε θα αλλάξει πολιτική

admin

Πώς να εμποδίσουμε τη Γερμανία να γίνει μια ευρωσκεπτικιστική χώρα

admin

Η σχέση ΗΠΑ-Ευρώπης έχει αλλάξει για πάντα – Και ο Πούτιν το γνωρίζει καλά

admin

Ευρώπη:Θα προκαλέσει ο Covid νέα οικονομική κρίση;

admin

Ο κίνδυνος του πληθωρισμού είναι εντελώς πραγματικός

admin

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin