Image default
Σοφοκλέους 10

«Χρηματιστηριακά, εντός, εκτός και επί τα αυτά»

Η Ελληνική κεφαλαιαγορά συνεχίζει να παραμένει κάτω από τεχνικό εμπόδιο των 870 μονάδων, τηρώντας σε στάση αναμονής με χαμηλούς όγκους συναλλαγών. Η σημερινή θετικά αναθεωρημένη έκθεση της CITI για ανάπτυξη 1,9% το 2019 & 2020, αποτελεί απλώς την συνέχεια των ήδη δημοσιευμένων θετικών εκθέσεων ξένων οίκων για τις προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας, όσο και των Ελληνικών τραπεζών.

 Όμως η  προσεκτικότερη ανάγνωση τους, δείχνει τα δομικά προβλήματα της χρόνιας ασθενούς ανάπτυξης, αλλά και των βαθύτερων διαρθρωτικών παθογενειών της Ελληνικής οικονομίας  που πρέπει να αλλάξουν. Όσο γίνονται κινήσεις προς την σωστή κατεύθυνση τόσο η θετική επίδραση τους θα μεταφράζεται σε ανοδική διαφυγή των τιμών και αύξηση όγκου συναλλαγών στο Ελληνικό χρηματιστήριο.  Προς το παρόν χρειαζόμαστε (κυβερνητικές) πράξεις και χρόνο, που σε συνδυασμό με αυξημένη εξωστρέφεια και βελτιωμένα οικονομικά αποτελέσματα από μέρους των εισηγμένων εταιριών, θα επιταχύνουν την ανοδική διαφυγή των τιμών.  Έτσι προς το παρόν και μέχρι να γίνουν όλα τα ανωτέρω, οι ξένοι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής.

Η πτώχευση της Thomas Cook και οι επιπτώσεις στην Ελληνική τουριστική βιομηχανία και κατ’ επέκταση και στο Τραπεζικό κλάδο, που αποτελεί τον βασικό χρηματοδότη της, δεν έχουν γίνει πλήρως κατανοητές ακόμα. Σε συνδυασμό και με το pressing των θεσμών για το κλείσιμο του προϋπολογισμού του 2020, αλλά και την διεθνή συνεχιζόμενη αστάθεια σε διάφορα μέτωπα (Περσικός  – Brexit – Trump –  Εμπορικός πόλεμος)  αλλά και τα μακροοικονομικά υφεσιακά στοιχεία σε μεγάλες οικονομίες του πλανήτη, αποτελούν την τέλεια διακαιολογία για  αναμονή…

Παρόλα αυτά η Ελληνική αγορά ομολόγων, λόγω των αρνητικών επιτοκίων και του νέου QE, συνεχίζει την επιτοκιακή αποκλιμάκωση σε όλη την καμπύλη,  με την 5-ετή έκδοση να κινείται πέριξ του 0,7260% και την 10-ετή  πέριξ του 1,3590%.

Στο Ελληνικό χρηματιστήριο η σχέση ανοδικών(59) καθοδικών(41)επιβεβαιώνει την στάση αναμονής που τηρούν οι συμμετέχοντες. Οι Τραπεζικές μετοχές συνεχίζουν να αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% της συνολικής αξίας συναλλαγών με 3 θετικές & 1 καθοδική, καθιστώντας τον κλάδο σηματωρό για την μετέπειτα πορεία της αγοράς. Η ΔΕΗ συνεχίζει την ανοδική κίνηση με αυξημένο volatility και όγκους συναλλαγών, αλλά μόνο με διάσπαση και παραμονή πάνω από το επίπεδο του 3,35 στοχεύει σε υψηλότερα επίπεδα τιμών. Μην ξεχνάτε ότι (μετά από τόσες παρεμβάσεις) μιλάμε ακόμα για μια ζημιογόνα εταιρία χωρίς ξεκάθαρο ανακοινωμένο μακροπρόθεσμο πλάνο και 823,075 πελάτες φαντάσματα που χρωστούν σχεδόν 1 δις € όσο και το χρηματοδοτικό κενό για το 2020!!!!

Ο Γενικός Δείκτης, δεν δείχνει διάθεση να διασπάσει με ορμή  τις 880 μονάδες. Τα επόμενα σημεία αντίστασης σε περίπτωση διάσπασης με αύξηση του όγκου συναλλαγών οριοθετούνται στις 891, 902,  μονάδες. Αντίστοιχα έγκυρη καθοδική διάσπαση των 860 μονάδων θα μας βάλει πάλι στην ταλαιπωρία  του εύρους 860- 847 μονάδων. Συνεπώς η κατεύθυνση διάσπασης του  intraday τριγωνικού σχηματισμού  (875-850) θα μας καθοδηγήσει το επόμενο διάστημα.

Αντίστοιχα για τον FTSE25 είναι το κρίσιμο επίπεδο οριοθετείται από τον αντίστοιχο intraday τριγωνικό σχηματισμό (2177-2107) μονάδων. Μόνο έγκυρη διάτρηση του 2177 αυξάνει τις πιθανότητες για προσέγγιση των επομένων αντιστάσεων, που οριοθετούνται στις 2200, 2221 & 2235 μονάδες.  Οι κοντινές στηρίξεις του εντοπίζονται στις 2142, 2125 & 2095 μονάδες.

Συμπερασματικά αναμένουμε την διάσπαση σημαντικών intraday τεχνικών επίπεδων, διατηρώντας βραχυπρόθεσμα την υπομονή μας και την προϋπάρχουσα στρατηγική μας για την Ελλάδα, παραμένοντας μεσοπρόθεσμα συγκρατημένα αισιόδοξοι.  Ευελπιστούμε ότι αν δεν χαλάσει περαιτέρω το κλίμα στο Διεθνές περιβάλλον, παρασύροντας και την ευάλωτη αγορά μας. Παρακολουθούμε επισταμένα τους όγκους συναλλαγών που θα υποδείξουν πότε η αναμονή των Investment maker’s  τελείωσε.

ΛΟΥΚΑΣ Β. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ / Corporate Advisor

Mc Banking & Finance

Σχετικα αρθρα

Το επικείμενο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό χάος…

admin

XA:Λευκή πετσέτα

admin

XA:Κερδοφορία και δημοσιονομικές επιδόσεις αντίβαρο στην πτώση

admin

Πότε και πώς η ποσοτική σύσφιξη θα στραγγαλίσει τις αγορές 

admin

XA:Επιστροφή στην πτώση 

admin

ΧΑ: Sell off -2.85%

admin

ΧΑ: Ξεκίνημα με βουτιά 2.85%

admin

Νέα μεγάλη πτώση στην Wall st.

admin

Εισαγόμενη ανοδική αντίδραση στο χρηματιστήριο 

admin

Wall st: Ο ταύρος πέθανε, ζήτω ο ταύρος

admin

Ανοδική αντίδραση στο χρηματιστήριο

admin

Αγoρές: Το τίναγμα της ψόφιας γάτας ή ο πάτος του βαρελιού;

admin