Image default
Ευρώπη

Brexit: Η κυβέρνηση Τζόνσον δηλώνει έτοιμη για διαπραγματεύσεις, αλλά δεν πείθει

Η βρετανική κυβέρνηση είναι έτοιμη εν όψει της κρίσιμης συνόδου της 17ης Οκτωβρίου. Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι το επίσημο κείμενο των προτάσεών τους για το Brexit είναι έτοιμο και ήδη δημοσιεύματα στον βρετανικό Τύπο αναφέρουν μέρος αυτού, κυρίως το κομμάτι που αφορά το ακανθώδες backstop.

Οι πρώτες αντιδράσεις ωστόσο δεν είναι θετικές. Η άμεσα ενδιαφερόμενη, η Ιρλανδία, φέρεται να ζητεί με νόημα από το Λονδίνο να υποβάλει μία «σοβαρή» πρόταση, ενώ από τις Βρυξέλλες, ακόμη και από τους «παραδοσιακούς συμμάχους» της Βρετανίας στην Ε.Ε., υπάρχει μία δυσφορία για την προσέγγιση τύπου «καμικάζι» του Μπόρις Τζόνσον στις διαπραγματεύσεις.

Τα κράτη-μέλη δεν θεωρούν λογική την προσέγγιση του Βρετανού πρωθυπουργού στις διαπραγματεύσεις, καθώς επί της ουσίας επιδιώκει να καταρριφθούν όλοι οι κανόνες και να υπάρξει μία ειδική μεταχείριση στη Βρετανία, υποστηρίζει κοινοτική πηγή στην «Independent». «Ο τροπος “καμικάζι” με τον οποίο αντιμετωπίζεται αυτή τη στιγμή η βρετανική κυβέρνηση δεν είναι επιλογή μας», προσθέτει η ίδια πηγή.   

Για το Δουβλίνο πάλι, τα «κέντρα εκτελωνισμού» και στις δύο πλευρές των συνόρων, η εναλλακτική πρόταση που φέρεται να προτείνει το Λονδίνο για την αποφυγή των σκληρών ιρλανδικών συνόρων, δεν αποτελεί καν βάση για συζήτηση.

«Non-Paper = Non-Starter», σχολίασε μέσω Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Σάιμον Κόβενι. «Είναι καιρός η Ε.Ε. να λάβει μια σοβαρή πρόταση από τη βρετανική ν κυβέρνηση ώστε να υπάρξει συμφωνία για το Brexit εντός του Οκτωβρίου. Η Βόρεια Ιρλανδία και η Ιρλανδία αξίζουν κάτι καλύτερο!», πρόσθεσε ο Κόβενι.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου, τα οποία επικαλούνται πληροφορίες του ιρλανδικού δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου RTÉ, η πρόταση της κυβέρνησης Τζόνσον, προκειμένου να απαλειφθεί το backstop από τη συμφωνία και να υπάρξει συντεταγμένο Brexit στις 31 Οκτωβρίου, είναι μία ιρλανδική «οικονομική ζώνη», βάσει της οποίας θα επιτρέπεται η ελεύθερη κίνηση αγροτοδιατροφικών προϊόντων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας χωρίς ελέγχους στα σύνορα. Στο ίδιο κείμενο των προτάσεων περιλαμβάνονται επίσης τα λεγόμενα «κέντρα εκτελωνισμού» και στις δύο πλευρές των συνόρων.  

«Εντελώς ανέφικτες» χαρακτήρισε τις προτάσεις και το Εργατικό Κόμμα, τονίζοντας ότι προσθέτουν ένα τεράστιο διοικητικό φορτίο στις επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα βασίζονται σε τεχνολογικά μέσα που δεν υπάρχουν.

Η Ντάουνινγκ Στριτ από την πλευρά της διαψεύδει κατηγορηματικά τα περί ελέγχων στα σύνορα, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «παραποίηση» ενός non paper το οποίο αφορούσε τελωνειακούς ελέγχους στον τόπο προέλευσης ή προορισμού των αγαθών.

Σχετικα αρθρα

ΕΕ: «Ανησυχώ για την κατάσταση στο Ισραήλ και τη Γάζα» δήλωσε η Φον Ντερ Λάιεν

admin

Γιούνκερ: Από τα καλύτερα το ελληνικό πρόγραμμα ανάκαμψης

admin

Κατρούγκαλος σε ΟΦΔ: Αναγκαία μια νέα ενεργητική στρατηγική στα ελληνοτουρκικά

admin

Βαρβιτσιώτης σε ΟΦΔ: Να προχωρήσει γρήγορα η ένταξη της Β. Μακεδονίας στην ΕΕ

admin

ΕΟ ΣΥΡΙΖΑ: Επιστολή προς Μπορέλ για τις συγκρούσεις σε Ισραήλ- Γάζα

admin

Μεταναστευτικό: Η απάντηση της Ελλάδας στην επιστολή Μιγιάτοβιτς για ισχυρισμούς περί επαναπροωθήσεων

admin

Κ. Σκρέκας: Τον Ιούνιο σε διαβούλευση ο «οδικός χάρτης» για την εθνική οικονομία υδρογόνου

admin

Μ. Βαρβιτσιώτης: Η ευρωπαϊκή πορεία 40 χρόνων της Ελλάδας, οδηγός απέναντι στις μελλοντικές προκλήσεις

admin

Ταυτόχρονη έναρξη ενταξιακής διαδικασίας για Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία προωθεί η ΕΕ

admin

Υπέρ «σκληρότερων εξωτερικών συνόρων στην ΕΕ» ο Μισέλ Μπαρνιέ

admin

Ξεκίνησε η σύζευξη της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με τη Βουλγαρία

admin

Κομισιόν: Ξεκίνησε η πιλοτική φάση δοκιμών για το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό

admin