Image default
Πρώτο Θέμα Σοφοκλέους 10

Βουτιά 3% στο Χρηματιστήριο – Iστορικό χαμηλό στα εξάμηνα… (UPD)

xa-058-

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,01% στις 835,55 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 834,45 μονάδων (-3,14%) και 856,58 μονάδων (-0,57%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 95 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 46,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,1 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 3,06%, στις 2.074,47 μονάδες, ενώ στο -4,12% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.220,56 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 5,87% στις 775,04 μονάδες.

Η αγορά σταμάτησε σήμερα στη στήριξη των 835 μονάδων, χάνοντας και πάλι έδαφος, για δεύτερη φορά μέσα στο τελευταίο δίμηνο, υπό το βάρος του αρνητικού διεθνούς κλίματος. Με την απώλεια των 850 μονάδων, η ζώνη των 830 μονάδων αποκτά ύψιστη σημασία προκειμένου η αγορά να μην δοκιμάσει τις 800 μονάδες, με τις 850 πλέον να μετατρέπονται σε αντίσταση.

Προφανώς οι πωλήσεις/πιέσεις στην υποκείμενη αγορά συνδυάζονται σε μία μεγάλη διόρθωση με την λήψη ανάλογων θέσεων αντιστάθμισης. Το hedging, που σημειώνεται την τελευταία ώρα, αποδίδεται στην διεύρυνση των ρευστοποιήσεων (κυρίως) στον τραπεζικό κλάδο.

Ο δε κλάδος-κλειδί με τη σειρά του παρασύρει χαμηλότερα το σύνολο των blue chips, που ούτως ή άλλως έχουν σταθερούς πωλητές από τις αρχές Αυγούστου.Η στάση αναμονής που κράτησε το τελευταίο διάστημα, αν και ήταν ένα θετικό σημάδι για τον χρόνο που δίνει η αγορά στη νέα κυβέρνηση να ξεδιπλώσει την πολιτική της, δεν είναι ικανή για να απορροφήσει τις πιέσεις που εκδηλώνονται κυρίως από ξένα χαρτοφυλάκια που προχωρούν με γοργούς ρυθμούς σε risk off.

Και τα ξένα χαρτοφυλάκια γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα περιθώρια η ελληνική αγορά να δώσει περαιτέρω αποδόσεις, οι οποίες ήδη είναι εντυπωσιακές από τις αρχές του έτους, είναι πολύ μικρές, εάν στο μεταξύ δεν υπάρξει κάποιος καταλύτης που να βελτιώσει τις προοπτικές μιας οικονομίας που συνδέεται και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ευρωπαϊκή.

Και εκεί είναι το πρόβλημα, σύμφωνα με τους εγχώριους αναλυτές, οι οποίοι βλέπουν ότι όταν η ευρωπαϊκή οικονομία “έτρεχε” με μεγάλους ρυθμούς, η ελληνική βυθιζόταν στη δεκαετή της κρίση, και όταν η Ελλάδα αναδύεται από τις στάχτες της καλείται να λειτουργήσει σε ένα εξαιρετικά περίπλοκο διεθνές περιβάλλον.

Βέβαια, μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες του Οκτωβρίου αναμένεται  η ολοκλήρωση του νομοθετικού πλαισίου για τη δημιουργία του ταμείου των προβληματικών δανείων των συστημικών τραπεζών, γεγονός που μπορεί να θεωρηθεί ως turning point για την αγορά. Μέχρι να ξεκαθαρίσουν όμως αυτά και να αξιολογηθούν από την αγορά, το ΧΑ δεν αναμένεται να έχει σημαντικές αξιώσεις έναντι του risk off των επενδυτών.

Στο ταμπλό τώρα, οι απώλειες της Εθνικής φτάνουν το 6,27%, με την Πειραιώς να υποχωρεί κατά 4,30% και τις ΔΕΗ, Alpha Bank, Eurobank, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ και ΟΛΠ να ακολουθούν με πτώση άνω του 3%. Άνω του -2% είναι οι απώλειες σε Coca Cola και Βιοχαλκο.

Η πτώση σε Μυτιληναίο, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή, Aegean, ΕΥΔΑΠ και Ελληνικά Πετρέλαια ξεπερνά το 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Motor Oil, ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ και Titan.

Iστορικό χαμηλό στα εξάμηνα έντοκα γραμμάτια

Ολοένα και νέα ιστορικά χαμηλά σημειώνουν τα επιτόκια των εντόκων γραμματίων στις δημοπρασίες που προχωρά ο ΟΔΔΗΧ, επιβεβαιώνοντας το συνεχιζόμενο ευνοϊκό κλίμα που υπάρχει σήμερα γύρω από τους κρατικούς τίτλους και ειδικά τα ελληνικά assets, με αποτέλεσμα να πλησιάζουν το… μηδέν, τη στιγμή που τα ιδιαίτερα αδύναμα στοιχεία της αμερικανικής μεταποίησης, προκαλούν φόβους για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, στρέφοντας τους επενδυτές μακριά από τις μετοχές.

Έτσι, στη σημερινή δημοπρασία εντόκων έξι μηνών όπου ο ΟΔΔΗΧ άντλησε 812,5 εκατ. ευρώ, το επιτόκιο σημείωσε “βουτιά” σε νέο ιστορικό χαμηλό και στο 0,097%, με πτώση άνω του 35% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη έκδοση (0,15%).

Οι συνολικές προσφορές που υποβλήθηκαν διαμορφώθηκαν στα 1,526 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας το ζητούμενο ποσό κατά 2,44 φορές.

Η ισχυρή αποκλιμάκωση των αποδόσεων στις δημοπρασίες εντόκων, έχει δημιουργήσει προσδοκίες για υποχώρησή τους σε αρνητικά επίπεδα το επόμενο διάστημα, με την Ελλάδα να προστίθεται στην αυξανόμενη λίστα των χωρών με τίτλους αρνητικών αποδόσεων, οι οποίοι ξεπερνούν τα 17 τρισ. ευρώ διεθνώς.

Στα τέλη Αυγούστου, όπως προαναφέρθηκε, το επιτόκιο στη δημοπρασία εξάμηνων εντόκων διαμορφώθηκε στο 0,15% και στα ίδια επίπεδα με την αντίστοιχη προηγούμενη έκδοση στις 31 Ιουλίου, ενώ στην έκδοση της 3ης Ιουλίου το επιτόκιο βρισκόταν στο 0,23%.

Στις 11 Σεπτεμβρίου το επιτόκιο στη δημοπρασία ετήσιων εντόκων είχε επίσης σημειώσει βουτιά σε ιστορικό ρεκόρ, αγγίζοντας το 0,29% και ήταν 38% χαμηλότερο από αυτό της αμέσως προηγούμενης αντίστοιχης έκδοσης η οποία πραγματοποιήθηκε πριν τις εκλογές και στις 12 Ιουνίου, το οποίο είχε διαμορφωθεί στο 0,47%.

Στις αρχές Αυγούστου, το επιτόκιο στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων κατρακύλησε στο 0,095% δηλαδή  60% σχεδόν χαμηλότερα από το επιτόκιο της αμέσως προηγούμενης αντίστοιχης έκδοσης, στις 10 Ιουλίου, το οποίο είχε διαμορφωθεί στο 0,23%.  Αξίζει να σημειωθεί πως οι αποδόσεις όλων αυτών των τίτλων βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά.

Πάντως, αξίζει να σημειώσουμε πως ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρήσει στη σταδιακή μείωση της έκθεσης στα ελληνικά έντοκα, τα οποία πλέον ξεπερνούν τα 15 δισ. ευρώ και διαμορφώνονται στα διπλάσια επίπεδα σε σχέση με την περίοδο πριν από την κρίση,  με τα 2/3 αυτού του ποσού, περίπου 9,5 δισ. ευρώ να βρίσκονται στα χέρια ξένων χαρτοφυλακίων ενώ το υπόλοιπο 1/3 κατέχουν Έλληνες επενδυτές.

Αν και οι αποδόσεις των εντόκων διαμορφώνονται πλέον σε ιστορικά χαμηλά, η αβεβαιότητα και οι ανησυχίες που έχουν δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα γύρω από τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και την ενίσχυση των φόβων για ύφεση,  ο ΟΔΔΗΧ θέλει να “προστατέψει”  τους ελληνικούς τίτλους έναντι μιας σοβαρής επιδείνωσης του διεθνούς κλίματος. Καθώς η Ελλάδα θεωρείται αναδυόμενη αγορά και μάλιστα έχει αξιολόγηση κάτω της “επενδυτικής βαθμίδας”, οποιαδήποτε μαζική αποχώρηση των ξένων επενδυτών από το ρίσκο, μπορεί να προκαλέσει ρευστοποιήσεις των ελληνικών τίτλων.

 Έτσι, στόχος του ΟΔΔΗΧ είναι ο περιορισμός των εκδόσεων εντόκων, κάτι το οποίο έχει προτείνει σύμφωνα με πληροφορίες και η Κομισιόν, καθώς και η αντικατάσταση στο επόμενο διάστημα των εντόκων με ομόλογα, μέσω εκδόσεων ομολόγων μέσης διάρκειας (3ετίας).

Σχετικα αρθρα

FTSE

admin

Airbnb:Καθαρή ζημιά 1,2 δισ.δολάρια

admin

Χ.Α: Η Ελληνική αγορά «έχει αλλάξει πίστα», αλλά “No pain, no gain”…

admin

ALPHA BANK:Επενδύσεις και παραγωγικό μοντέλο στο μεταπανδημικό τοπίο

admin

Εργασιακό νομοσχέδιο: Αυτές είναι οι νέες διατάξεις για την 4ήμερη εργασία & το 8ωρο

admin

OTE:Ισχυρή κερδοφορία και €0,68 μέρισμα

admin

Αυξημένο ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία από 60 διεθνείς επενδυτές στο virtual road show της Bank of America

admin

Πώς παντρεύονται και χωρίζουν οι ζάμπλουτοι του πλανήτη

admin

Διεθνής πτώση μετοχών λόγω τεχνολογίας

admin

Covid-19:Ανοιχτές οι πληγές στην παγκόσμια οικονομία

admin

ΧΑ: Αρχίζει να θυμίζει 1999…

admin

Είναι οι τιμές των μετοχών μια νέα φούσκα;

admin