Image default
Πρώτο Θέμα

Πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από τη γερμανική οικονομία

Περαιτέρω επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας προβλέπουν τα κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα της Γερμανίας. Στην φθινοπωρινή τους έκθεση ζητούν να εγκαταλειφθεί το δόγμα των μηδενικών ελλειμμάτων.

Ως βασικούς λόγους για την περαιτέρω επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας τα κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα της χώρας αναφέρουν τους δυο “συνήθεις υπόπτους”: τις απρόβλεπτες συνέπειες του Brexit και τον εν εξελίξει εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με τις εκατέρωθεν απειλές για επιβολή νέων κυρώσεων να συνεχίζονται. Οι δυο αυτοί παράγοντες προκαλούν τεράστια ανασφάλεια στην παγκόσμια οικονομία και ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τη δραματική μείωση της βιομηχανικής παραγωγής. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνον στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία η παραγωγή μειώθηκε κατά 20%.

Η κοινή “διάγνωση” των κορυφαίων ινστιτούτων που δημοσιεύθηκε χθες φέρει τον τίτλο “Η βιομηχανία σε ύφεση, οι αναπτυξιακές δυνάμεις συρρικνώνονται”. Όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος της κοινής επιτροπής των ινστιτούτων Κλάους Μίχελσεν:

“Τα ινστιτούτα αναθεωρούν τις προβλέψεις τους σε σχέση με την άνοιξη στο 0,5%. Με δεδομένες τις χαμηλές προσδοκίες της βιομηχανίας, οι επενδύσεις των επιχειρήσεων αναμένεται να μειωθούν σημαντικά κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2019. Μόνον η ανάκαμψη του εξαγωγικού εμπορίου μπορεί να προσδώσει και πάλι μεγαλύτερη δυναμική”.

Ισχνή ανάπτυξη το 2020

Ελαφρώς καλύτερες είναι οι προοπτικές για την ερχόμενη χρονιά, με τους εκτιμώμενους ρυθμούς ανάπτυξης να κινούνται στο 1,1%. Εντούτοις σε μεγάλο βαθμό (0,4%) η αύξηση αποδίδεται στις επιπρόσθετες εργάσιμες μέρες που θα έχει το 2020.

Παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις πάντως οι ειδικοί εκτιμούν ότι προς το παρόν δεν απαιτούνται εξειδικευμένα αναπτυξιακά προγράμματα, όπως το μέτρο της απόσυρσης στα αυτοκίνητα που είχε αποφασιστεί το 2009 με φόντο την παγκόσμια οικονομική κρίση. Πόσο μάλλον, όπως επισημαίνεται, που με την αύξηση των συντάξεων, των παιδικών επιδομάτων και την εν μέρει κατάργηση του φόρου αλληλεγγύης η νυν οικονομική πολιτική έχει ήδη αναπτυξιακό πρόσημο.

Τονίζουν ωστόσο ότι οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός: “Η εξοικονόμηση πόρων εν μέσω ύφεσης επιδεινώνει τα προβλήματα. Επιπλέον τα ρίσκα είναι στην παρούσα φάση ιδιαίτερα υψηλά”, εκτιμά ο Κλάους Μίχελσεν.

Διαφορετική η άποψη του υπουργού Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ: “Εμμένω στις θέσεις μου ότι η συζήτηση περί μηδενικών ελλειμμάτων είναι εκτός τόπου και χρόνου”, είπε χθες σχολιάζοντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων. Ιδιαίτερα θετικές είναι πάντως οι προοπτικές για την αγορά εργασίας αφού μόνον για την τρέχουσα χρονιά οι ειδικοί προβλέπουν τη δημιουργία 380.000 νέων θέσεων.

Φόλκερ Φίντχαμερ (DLF)

Σχετικα αρθρα

Ποιο είναι το νέο μεγάλο πρόβλημα του Ισραήλ

admin

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών

admin

XA:Διαφυγή προ των πυλών

admin

Airbnb:Καθαρή ζημιά 1,2 δισ.δολάρια

admin

ALPHA BANK:Επενδύσεις και παραγωγικό μοντέλο στο μεταπανδημικό τοπίο

admin

Εργασιακό νομοσχέδιο: Αυτές είναι οι νέες διατάξεις για την 4ήμερη εργασία & το 8ωρο

admin

OTE:Ισχυρή κερδοφορία και €0,68 μέρισμα

admin

Αυξημένο ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία από 60 διεθνείς επενδυτές στο virtual road show της Bank of America

admin

Πώς παντρεύονται και χωρίζουν οι ζάμπλουτοι του πλανήτη

admin

Διεθνής πτώση μετοχών λόγω τεχνολογίας

admin

Covid-19:Ανοιχτές οι πληγές στην παγκόσμια οικονομία

admin

Είναι οι τιμές των μετοχών μια νέα φούσκα;

admin