Image default
Πρώτο Θέμα

Eπενδυτές ομολόγων εναντίον κεντρικών τραπεζών

Οι επενδυτές ομολόγων παγκοσμίως στοιχηματίζουν ενάντια στις ολοένα και πιο επιθετικές τακτικές που λαμβάνονται από τις κεντρικές τράπεζες για την οικονομική ανάπτυξη, στρέφοντας την προσοχή τους σε στρατηγικές που φέρνουν κέρδη όταν ο πληθωρισμός αποτυγχάνει να ανακάμψει.

Στην αγορά δικαιωμάτων προαίρεσης, οι συναλλαγές που φέρνουν χρήματα αν ο πληθωρισμός πέσει κάτω από το 1% – ακόμη και κάτω από το 0% – έχουν αυξηθεί. Οι διαχειριστές χρημάτων αγοράζουν δημόσιο χρέος, ανεπηρέαστοι από τις αρνητικές αποδόσεις. Διαθέτουν επίσης μετρητά, τα οποία παρέχουν ευελιξία σε περίπτωση οικονομικής συρρίκνωσης.

Αυτές οι αποκαλούμενες αποπληθωριστικές συναλλαγές μπορεί να αποδειχθούν ακόμα πιο δημοφιλείς για μία από τις πρώτες μεγάλες κυκλοφορίες δεδομένων του τέταρτου τριμήνου: την έκθεση των αμερικανικών θέσεων εργασίας της Παρασκευής. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δημιουργήσει ανησυχητική ατμόσφαιρα στις αγορές στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, χωρίς να υπάρχει προηγουμένως έλλειψη παραγόντων κινδύνου. Την Τρίτη, τα στοιχεία έδειξαν επιβράδυνση του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ και την πρώτη πτώση των τιμών καταναλωτή στη Νότια Κορέα.

 «Με το πρώτο σημάδι αλλαγής στην αγορά εργασίας, εμείς και η αγορά σκοπεύουμε να φωνάξουμε ότι υπάρχει ύφεση», δήλωσε ο Russell Silberston, διαχειριστής χρημάτων στην εταιρεία Investec Asset Management, η οποία είναι overweight στα μετρητά. «Διατρέχουμε πολύ μικρό κίνδυνο, διότι η πορεία είναι ασαφής».

Στην Ευρώπη, το περιθώριο στo οποίο οι αγορές αναμένουν τον ρυθμό αύξησης των τιμών μέσα σε μια δεκαετία – ο πενταετής ρυθμός swap του πληθωρισμού – υποχώρησε στο 1,17%. Αυτό είναι λίγο παραπάνω από το χαμηλό ρεκόρ του 1,13% που παρατηρήθηκε νωρίτερα μέσα στο έτος και πολύ λιγότερο από τον στόχο του πληθωρισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στον οποίο πλησιάζει, κάτω όμως από το 2%. Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη επιβραδύνθηκε απροσδόκητα τον περασμένο μήνα παρουσιάζοντας ετήσια άνοδο 0,9% τον Σεπτέμβριο, διαψεύδοντας έτσι τις προβλέψεις του 1% και προσθέτοντας ακόμα περισσότερη απαισιοδοξία.

Στις ΗΠΑ, ο προσδοκώμενος πληθωρισμός σύμφωνα με τις μετρήσεις στις 10ετείς αποκλίσεις έφτασε τη Δευτέρα στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2016. Ενώ τα κρατικά ομόλογα υποχώρησαν την Τρίτη σε μια παγκόσμια ρευστοποίηση που προκάλεσε μια αδύναμη δημοπρασία ιαπωνικών ομολόγων, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων ανέβηκαν μόνο στο 1,74%, το υψηλότερο ποσοστό σε λίγο περισσότερο από μία εβδομάδα – και κάτω από το 2,68% στο τέλος του περασμένου έτους.

Μια πρόβλεψη που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα από την εταιρεία Fitch Ratings και στην οποία αναφερόταν ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα κάνει οκταετή πτώση το 2020, έδειξε επίσης την έλλειψη προόδου στις οικονομίες σε όλο τον κόσμο. Πρόεκυψε ύστερα από κάποιες από τις πιο ισχυρές αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητα της νομισματικής πολιτικής, οι οποίες εκφράστηκαν από τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής και τους πολιτικούς, προσθέτοντάς τους έτσι ακόμα μεγαλύτερη σημασία.

Ο Mario Draghi, απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ζήτησε δημοσιονομικά κίνητρα στην Ευρώπη. Σε ολόκληρο τον Ατλαντικό, η διαρκής κριτική του Jerome Powell, προέδρου της Federal Reserve, προέρχεται από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump. Μια σειρά αγορών που κάνουν εκτιμήσεις για τον προσδοκώμενο πληθωρισμό – ο οποίος συνήθως χρειάζεται οικονομική ανάπτυξη για να διαρκέσει – έχουν εντοπίσει μειωμένη προσδοκία στις προοπτικές επιστροφής των αυξανόμενων τιμών. Αν αυτό ισχύει, οι συνέπειες για μια σειρά από τρέχουσες εκτιμήσεις για τα ευαίσθητα στην ανάπτυξη περιουσιακά στοιχεία στις παγκόσμιες αγορές θα μπορούσαν να αποδειχθούν συγκλονιστικές.

Μετά από μια μεικτή σειρά αριθμών στην Ευρώπη, τα δεδομένα της Παρασκευής για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ ενδέχεται να καθορίσουν μια σαφέστερη κατεύθυνση. Ενώ η γερμανική ανεργία μειώθηκε απροσδόκητα τη Δευτέρα, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό εκεί αλλά και από την Ισπανία διέψευσαν τις προβλέψεις.

Πριν από το προγραμματισμένο άνοιγμα θέσεων από το Τμήμα Εργασίας, οι οικονομολόγοι που ερωτήθηκαν από την - περιμένουν να δουν τον Σεπτέμβριο τη δημιουργία 147.000 θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ εκτός του γεωργικού τομέα. Το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να παραμείνει στο 3,7%, ενώ ο ρυθμός αύξησης του μέσου όρου των ωριαίων κερδών προβλέπεται επίσης να παραμείνει αμετάβλητος στο 3,2%.

Η γερμανική τράπεζα Commerzbank AG εντοπίζει μια βαθιά αίσθηση απαισιοδοξίας. «Η συνεχιζόμενη πίεση στις αποκλίσεις του πληθωρισμού τόσο στο ευρώ όσο και στο δολάριο δείχνει σημάδια μετάβασης από τον χαμηλό πληθωρισμό στην αντιστάθμιση του αποπληθωρισμού», δήλωσε ο Michael Leister, επικεφαλής της στρατηγικής για τα επιτόκια στη γερμανική τράπεζα. «Αν συγκρίνουμε τις αποκλίσεις από την ποσοτική χαλάρωση της κεντρικής τράπεζας και τη δυναμική του πετρελαίου, το αποτέλεσμα είναι πολύ απογοητευτικό».

Οι ελπίδες ότι η επιβράδυνση κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους θα ήταν μόνο προσωρινή εξαφανίζονται γρήγορα, καθώς τα οικονομικά στοιχεία επιβραδύνουν και οι παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις δεν παρουσιάζουν μείωση. Σύμφωνα με τις περισσότερες αναφορές, η γερμανική βιομηχανία – βασικός μοχλός της οικονομίας της περιοχής – βρίσκεται ήδη σε ύφεση, ενώ υπάρχουν σημάδια ότι εξαπλώνεται και στις υπηρεσίες καθώς και στην ευρύτερη περιοχή.

Αυξημένος κίνδυνος ύφεσης

Η τράπεζα Pacific Investment Management Co. δεν υποδεικνύει την παγκόσμια οικονομική συρρίκνωση ως το πιο πιθανό σενάριο, αλλά είναι επίσης επιφυλακτική. Ο Andrew Balls, επικεφαλής επενδυτής για το παγκόσμιο σταθερό εισόδημα από τις επενδύσεις, αναφέρει στη - TV: «Διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο ύφεσης, υπάρχει όμως η δυνατότητα να αρπάξετε την ευκαιρία για ομόλογα μεγάλης διάρκειας. Δεν θέλουμε να έχουμε underweight αγορές εδώ».

Η Citigroup Inc. συστήνει στους επενδυτές σύντομο πληθωρισμό μέσω ανταλλαγής πληθωρισμού, στοχεύοντας σε πτώση σε ποσοστό 1% και ζητώντας τις προσπάθειες της ΕΚΤ για να επαναφέρει τις «άκαρπες» προσδοκίες.

Υπήρξαν «περισσότερα αρνητικά στοιχεία, πτώση των προσδοκιών πληθωρισμού, παραιτήσεις στην ΕΚΤ και ανεπιθύμητη αυστηρότητα», έγραψαν οι σχεδιαστές στρατηγικής της Citi, συμπεριλαμβανομένου του Jamie Searle σε σημείωμα προς τους πελάτες. Πρόκειται για «ένα μετά βίας ευνοϊκό ξεκίνημα για το πακέτο της ΕΚΤ που έχει σχεδιαστεί για να επανασταθεροποιήσει τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό πιο κοντά στον στόχο».

Η εταιρεία Aviva Global Investors υιοθετεί μια επιφυλακτική προσέγγιση των ΗΠΑ, αγοράζοντας 30ετή ομόλογα πραγματικής απόδοσης μέσω κυβερνητικών ομολόγων που προστατεύονται από τον πληθωρισμό ως αντιστάθμισμα έναντι της παγκόσμιας ύφεσης. Έχουν ακόμα θετική κλίση σε αντίθεση με τα αντίστοιχα της Ευρώπης και προσφέρουν ιδιαίτερα περιζήτητη διάρκεια.

«Είναι δύσκολο να δούμε ότι το κίνητρο μέχρι στιγμής ήταν αρκετό για να βελτιώσει την κατάσταση», δήλωσε ο Joubeen Hurren, διαχειριστής χρημάτων στην Aviva.

Σχετικα αρθρα

Τα “μαύρα” σύννεφα πάνω από το 2022-N. Roubini

admin

Η αγορά ομολόγων προβλέπει αρνητικές οικονομικές εξελίξεις…

admin

Alpha Bank:Εξελίξεις σε Παραγωγικότητα και Απασχόληση στο μεταπανδημικό τοπίο-Η σημασία των επενδύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης

admin

Το “τέρας” του πληθωρισμού παραμονεύει…

admin

Εθνική Τράπεζα: “Τριβές” με την εθελουσία και οι πολιτικές συρρίκνωσης

admin

FED:Ερχεται “καταίγιδα” αύξησης επιτοκίων

admin

Νέο σήμα κινδύνου για τις αγορές από το 10ετές των ΗΠΑ

admin

Το Δόγμα Πούτιν γίνεται πια ξεκάθαρο

admin

Οι αιρετικές απόψεις του JOHN MAYNARD KEYNES (III)

admin

Το “αίνιγμα” του πληθωρισμού προβληματίζει την ΕΚΤ

admin

Προσευχηθείτε για ήπιο χειμώνα, αλλιώς ετοιμαστείτε για μπλακ άουτ

admin

Η πανδημία που δεν θα τελειώσει

admin