Image default
Επιχειρήσεις

Αποχώρηση εταιρίας από την Ελλάδα στον κλάδο αναλώσιμων για το διαβήτη

Δημοσιεύθηκε: 14 Οκτωβρίου 2019 – 15:13

Την αναστολή λειτουργίας της στην ελληνική αγορά της Lifescan, εταιρίας αναλώσιμων για το διαβήτη, που ανήκει στην Johnson & Johnson ανακοίνωσε η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.  

Οπως αναφέρει το iatronet.gr, είχαμε προετοιμάσει τους αναγνώστες εδώ καιρό ότι τα περιορισμένα κονδύλια σε συνδυασμό με το υψηλό clawback κυοφορούν εξελίξεις στην αγορά των ιατροτεχνολογικών προϊόντων και ειδικότερα στην αγορά των αναλωσίμων για τον διαβήτη. Στο πλαίσιο αυτό, είχαμε μιλήσει για αποχώρηση εταιρείας από τον κλάδο, όπως και επιβεβαιώθηκε από σημερινή ανακοίνωση της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.

Η αποχώρηση αυτή, σημαίνει σαφώς και ανακατανομή των μεριδίων αγοράς, καθώς θα αφήσει έναν τζίρο περί τα 6,5-7,0 εκατ. ευρώ σε αυτούς που θα συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται στην αγορά. Σήμερα στην ελληνική αγορά δραστηριοποιούνται κατά βάση πέντε εταιρείες, με τον πρωταγωνιστή να ελέγχει περίπου το 40% της αγοράς. Οι άλλοι 3 παίκτες ελέγχουν από 13% περίπου έκαστος, ενώ ο πέμπτος περίπου το 6,5-7,0% της αγοράς.

Ο συνολικός τζίρος της σε τιμές χονδρικής φθάνει περίπου τα 50 ευρώ. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ – Αρ. Πρωτ.: 1492/23.2.2017) πάνω από 1.000.000 Έλληνες πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

”Οι ήδη περιορισμένοι κλειστοί προϋπολογισμοί του ΕΟΠΥΥ, που εφαρμόζονται όλα αυτά τα χρόνια, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τον ετήσιο επιπολασμό του Σακχαρώδη Διαβήτη, που ξεπερνά στη χώρα μας το 5%, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη στην Ελλάδα.

Με την ψήφιση του προϋπολογισμού για το έτος 2019, η κατάσταση επιδεινώνεται και όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται, για ακόμη μία φορά, στις πραγματικές ανάγκες των πασχόντων από Διαβήτη, αλλά ελλοχεύει ο κίνδυνος για οικονομική επιβάρυνση των πασχόντων, απόσυρση των ιατροτεχνολογικών προϊόντων από την αγορά, καθώς και αποχώρηση των εταιρειών από τη χώρα μας. Λυπηρό παράδειγμα αποτελεί η εταιρεία Johnson & Johnson που στις 30 Σεπτεμβρίου 2019, για τους παραπάνω λόγους, έκλεισε οριστικά το τμήμα Διαβήτη Lifescan Hellas και αποχώρησε από την ελληνική αγορά.

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, αντιλαμβανόμενη τον πραγματικό κίνδυνο που δημιουργεί η συγκεκριμένη απόφαση, δηλαδή την αύξηση του clawback σε πρωτοφανή επίπεδα (τουλάχιστον 60%)! Απόφαση που δείχνει πως πάλι οι άνθρωποι με Διαβήτη είναι εκείνοι που, με νόμιμο ή παράνομο τρόπο, θα κληθούν να σηκώσουν το οικονομικό βάρος της ανεπάρκειας του ΕΟΠΥΥ να παρέχει στους ασφαλισμένους τα απαραίτητα για τη ζωή τους αναλώσιμα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, όπως ήδη γίνεται δύο χρόνια τώρα.

Και όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, θεωρεί αδιανόητο το 48% clawback στο φάρμακο!

Πόση αντίφαση!

Και για μια ακόμα φορά, τα τελικά θύματα θα είναι οι άνθρωποι με Σακχαρώδη Διαβήτη, οι οποίοι στη χώρα μας αποτελούν μια ισχυρή και μετρήσιμη δύναμη και σύμφωνα με τα στοιχεία που ζήτησε και έλαβε η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ από την ΗΔΙΚΑ, ανέρχονταν στις 14/11/2018 σε 965.293.

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στηρίζει κάθε προσπάθεια της Πολιτείας που στοχεύει σε ένα υγιές Σύστημα Υγείας, αρκεί η προσπάθεια αυτή, να μη γίνεται σε βάρος της οικονομίας, της υγείας και της ποιότητας ζωής των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη.

Παράλληλα αγωνίζεται για την ποιοτική αναβάθμιση των παροχών υγείας, που θα συμβάλλουν σημαντικά στην αποτελεσματικότερη διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη στους πάσχοντες, εξασφαλίζοντας στους ίδιους μια ζωή ποιοτικότερη και εξοικονομώντας, παράλληλα, πόρους στο Σύστημα Υγείας, το οποίο δεν θα επιβαρύνεται από τις δαπάνες των κοστοβόρων επιπλοκών του Διαβήτη.

Αναμένουμε από το Υπουργείο Υγείας, αλλά και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να αποδείξει εμπράκτως τη δέσμευσή του για την εφαρμογή της φιλοσοφίας που διακατέχει τον ίδιο προσωπικά, αλλά και το κόμμα του οποίου ηγείται, που αποτυπώνεται στην έκφραση «πρώτα ο άνθρωπος».

Όλοι εμείς, οι εκπρόσωποι της πολυπληθέστερης ευπαθούς ομάδας στη χώρα μας, του Σακχαρώδη Διαβήτη δηλαδή, δεν θα διαπραγματευτούμε σε καμιά περίπτωση την υγεία μας, ούτε τις προϋποθέσεις που θα μας την εξασφαλίσουν.

Θα αντισταθούμε και θα διεκδικήσουμε, με κινητοποιήσεις, τα αυτονόητα για την πάθησή μας, που κινδυνεύουν με τέτοιου είδους αποφάσεις να γίνουν ζητούμενα και να θέσουν την υγεία και τη ζωή μας σε περιπέτειες.

Η ζωή μας δεν τιμολογείται και δεν διαπραγματεύεται!

Ευελπιστούμε ότι τόσο το υπουργείο Υγείας, όσο και ο ΕΟΠΥΥ θα κατανοήσουν τη δυσχερή θέση στην οποία έχουμε περιέλθει όλοι εμείς οι άνθρωποι με Σακχαρώδη Διαβήτη, με τις περικοπές και τις αποφάσεις τους και ότι θα πράξουν τα δέοντα, εξασφαλίζοντάς μας αφενός την παραμονή των αναλωσίμων και των ιατροτεχνολογικών προϊόντων στην αγορά και αφετέρου τη δική μας απρόσκοπτη, και χωρίς νόμιμες ή παράνομες επιβαρύνσεις, πρόσβαση σε αυτά, που θα πρέπει να είναι ικανοποιητικά σε ποιότητα και ποσότητα, προκειμένου να διαχειριστούμε αποτελεσματικά τη χρόνια πάθησή μας και να ζήσουμε τη ζωή μας με ποιότητα και αξιοπρέπεια!’’

Σχετικα αρθρα

Δωρεά ξενοδοχειακού εξοπλισμού στο Ασυλο Ανιάτων από το Ιασώ

admin

Mytilineos: Πώς «είδαν» τα αποτελέσματα οι αναλυτές – Ισχυρή κερδοφορία το 2021 και το 2022

admin

CPI: Κέρδη προ φόρων €100 χιλ. έναντι ζημιών στο έτος

admin

CPI: Καθαρά κέρδη €109 χιλ. έναντι ζημιών στο έτος

admin

London & Partners: Πόσα δισ. συγκέντρωσαν φέτος οι start-ups που μάχονται την κλιματική αλλαγή

admin

Epsilon Net: Το Galaxy Mobile SFA της Epsilon SingularLogic επέλεξαν οι SOS ΙΑΤΡΟΙ για την ψηφιακή τους αναβάθμιση

admin

Ευρωπαϊκή Πίστη: Στα 14 εκατ. τα κέρδη προ φόρων στο εννεάμηνο

admin

Elikonos: Απέκτησε μειοψηφική συμμετοχή στην ComSys

admin

Ψηφιακή εκδήλωση για τη Βιώσιμη Ενέργεια από την Enel Green Power

admin

Τα νέα δρομολόγια της SKY express

admin

Jumbo: Εφάπαξ το έξτρα μέρισμα 0,3 ευρώ/μετοχή

admin

Jumbo: Εφάπαξ το έξτρα μέρισμα 0,3 ευρώ/μετοχή

admin