Image default
Επιχειρήσεις

Enel: Εγκαίνια στην Εύβοια για τη μεγαλύτερη επένδυση αιολικών στην Ελλάδα

Από 40… γραφειοκρατικά κύματα πέρασε για να αδειοδοτηθεί, κατασκευαστεί και λειτουργήσει η μεγαλύτερη ίσως στην Ελλάδα επένδυση στις ΑΠΕ και στο χώρο της αιολικής ενέργειας.

Η συστοιχία των επτά αιολικών πάρκων με 67 ανεμογεννήτριες, ισχύος 2,3 MW η κάθε μία και συνολική εγκατεστημένη ισχύς 154,1 MW, της θυγατρικής του ενεργειακού κολοσσού Enel, της Enel Green Power, βρίσκεται σε λειτουργία, παράγοντας το 4% της συνολικής ενέργειας από ΑΠΕ και το 4,5% της αιολικής. Εκτείνεται στον Καφηρέα σε μία έκταση 1.050 στρεμμάτων βορειοανατολικά της Κρύστου και εγκαινιάζεται αύριο Τρίτη 15 Οκτωβρίου από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Με την επένδυση αυτή των 300 εκατ. ευρώ, ο κ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει να αναδείξει την κυβερνητική στήριξη στα έργα ΑΠΕ για τη στροφή της εγχώριας αγοράς στις «πράσινες» και «καθαρές» μορφές ενέργειας, μετά και τις αποφάσεις για το κλείσιμο όλων των λιγνιτικών σταθμών μέχρι το 2028.

Η παραγόμενη ενέργεια από τα επτά αιολικά πάρκα θα καλύπτει ουσιαστικά τις ανάγκες ρεύματος 130.000 ελληνικών νοικοκυριών, ενώ το έργο περιλαμβάνει και την κατασκευή δύο υποσταθμών Υψηλής Τάσης στην Εύβοια και την επέκταση του ΚΥΤ Παλλήνης.

Η λειτουργία των αιολικών πάρκων προσφέρει εξοικονόμηση 315.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως. Στη φάση της κατασκευής του, σύμφωνα - την εταιρεία, δαπανήθηκαν περισσότερες από 1.500.000 ώρες για να εξασφαλιστεί ότι θα προχωρήσει χωρίς ατύχημα, καθώς εφαρμόστηκαν πολύ αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Πιο συγκεκριμένα χρησιμοποιήθηκαν drones για την τοποθέτηση των 25 χιλιομέτρων εναέριου καλωδίου υψηλής τάσης και τηλεκατευθυνόμενο όχημα για την τοποθέτηση των 45 χιλιομέτρων υποθαλάσσιου καλωδίου υψηλής τάσης.

Η ιστορία του Καφηρέα της Enel Green Power, αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα παραδείγματα των μεγάλων διοικητικών εμποδίων που ορθώνονται στη χώρα μας για μεγάλες επενδύσεις. Για να λειτουργήσει το συγκρότημα των αιολικών πάρκων χρειάστηκαν 12 χρόνια και οι αδειοδοτήσεις πέρασαν από 40 διοικητικές υπηρεσίες. Σε όλα αυτά δεν συνυπολογίζονται και οι διάφορες προσφυγές κατά του έργου στο Σ.τ.Ε.

Πάντως, η εταιρεία στην περιοχή έχει αναπτύξει ένα διευρυμένο πρόγραμμα δράσεων αιειφόρας ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας. Για παράδειγμα, δημιουργήθηκαν ειδικές ράμπες παράλληλα με τους δασικούς δρόμους για να βόσκουν απρόσκοπτα τα αιγοπρόβατα και ειδικά σημεία μέσα στα αιολικά πάρκα για εναπόθεση μελισσιών.

Με τον Καφηρέα η Enel Green Power ουσιαστικά διπλασιάζει την εγκατεστημένη αιολική ισχύ της στην Ελλάδα, καθώς από τα περίπου 200ΜW πηγαίνει στα 351ΜW. Διαθέτει επίσης 90MW φωτοβολταϊκά και 20MW υδροηλεκτρικά.

Σχετικα αρθρα

Απόστολος Κάκκος (Lamda Hellix): «Αυτά είναι τα τρία μαθήματα που μας έχει δώσει η εποχή»

admin

Όμιλος IDEAL: Στρατηγική συμφωνία με την Virtus International Partners

admin

ΚΕΚΡΟΨ: Στα €14,4 εκατ. ο κύκλος εργασιών

admin

Ανοίγουν γυμναστήρια, παιδότοποι, δεξιώσεις, εμπορικές εκθέσεις – Όλες οι ημερομηνίες (vid)

admin

Attica Bank: Δεσμευτική πρόταση για πώληση των ομολόγων «Ωμέγα»

admin

ΟΤΕ: Έκδοση ομολόγων €350 εκατ. από τη βρετανική θυγατρική OTE plc

admin

Φόρουμ Δελφών – Μπουρλά (Pfizer): Τρίτη δόση εμβολίου μετά 8 μήνες και έπειτα μία φορά τον χρόνο

admin

Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς: Αντίθετοι με το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 16 & 23 Μαΐου

admin

MIG: Ολοκληρώθηκε η αναδιάρθρωση δανεισμού-Έκδοση νέου ομολογιακού δανείου €281 εκατ.

admin

MIG: Ολοκληρώθηκε η αναδιάρθρωση του συνόλου του δανεισμού έναντι της Τρ. Πειραιώς

admin

Επ. Ανταγωνισμού: Εγκρίθηκαν εξαγορές εταιρειών από την Teforto, θυγατρική της Motor Oil

admin

Επιδότηση έως 100.000 € για κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις εστίασης – Ποιες δραστηριότητες επιδοτούνται

admin