Image default
Τράπεζες

Τα έξι βήματα και τα μυστικά του σχεδίου «Ηρακλής»

Δημοσιεύθηκε: 15 Οκτωβρίου 2019 – 17:17

H ελληνική κυβέρνηση έχει καταλήξει σε ένα σχέδιο για να βοηθήσει τις τράπεζες της χώρας να μειώσουν τον τεράστιο όγκο του τοξικού χρέους των €75 δισ.

Όπως μεταδίδει το -, το σχέδιο στοχεύει στην επιτάχυνση των πωλήσεων των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις ελληνικές τράπεζες, μέσω της τιτλοποίησης τους σε χρεώγραφα, με το κράτος να εγγυάται τις πιο ασφαλείς μερίδες. Βασίζεται στο μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε στην Ιταλία, αλλά σε αντίθεση με το ιταλικό πρόγραμμα, οι πιο ασφαλείς μερίδες των ελληνικών NPL θα έχουν αξιολόγηση «ΒΒ-», τρεις βαθμίδες κάτω από την κατηγορία «junk». 

Οι προνομιούχοι αυτοί τίτλο θα αποπληρωθούν πρώτοι σε μια «αλυσιδωτή δομή» (waterfall structure), σύμφωνα με έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το οποίο έχει δει το -. 

Μετά την εξασφάλιση της έγκρισης του εκτελεστικού βραχίονα της Ε.Ε., η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζει νομοσχέδιο για να λανσάρει το πρόγραμμα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανέφερε την Τρίτη ότι το πρόγραμμα, το οποίο είναι γνωστό ως «Ηρακλής», θα τεθεί πιθανότατα σε ισχύ πριν το τέλος του έτους και θα συνεισφέρει 200 εκατ. ευρώ ετησίως στον προϋπολογισμό. 

Το εγχείρημα αποτελεί το πρώτο στάδιο της κυβερνητικής στρατηγικής για τη μείωση των NPL κατά 30 δισ. ευρώ, το 40% περίπου του σύνολου, σημείωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών. Ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαβός, θα έχει συναντήσεις με επενδυτές στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. 

Αυτές είναι οι βασικές λεπτομέρειες του προγράμματος «Ηρακλής» όπως αναφέρονται στο έγγραφο της Ε.Ε.:

*Η νομοθεσία πρέπει να σέβεται το πλαίσιο που συμφωνήθηκε με την Επιτροπή, με βάση το οποίο θα τεθούν στην άκρη περίπου 9 δισ. ευρώ σε κρατικές εγγυήσεις. Για να ενεργοποιηθούν οι εγγυήσεις αυτές, οι τράπεζες θα πρέπει να πουλήσουν πρώτα τουλάχιστον τα μισά από τα ομόλογα χαμηλής διαβάθμισης (junior bonds) των τιτλοποιήσεων. 

*Οι τράπεζες θα πληρώσουν προμήθειες για τις εγγυήσεις οι οποίες θα υπολογίζονται με βάση ελληνικά CDS. Tα τριετή CDS βρίσκονται αυτή τη στιγμή στις 137 μονάδες βάσης, το χαμηλότερο επίπεδο την τελευταία δεκαετία. 

μερίδα υψηλότερης διαβάθμισης (senior tranche) θα πρέπει να έχει αξιολόγηση «ΒΒ-» από δύο οίκους αξιολόγησης για να λάβει κρατική εγγύηση. 

Σύμφωνα με το έγγραφο της Κομισιόν υπάρχουν έξι κύρια βήματα στο σχέδιο:

Βήμα 1ο. Τα κόκκινα δάνεια τιτλοποιούνται σε τρεις κατηγορίες: senior, mezzanine (να είναι απαραίτητο) και junior. Η κρατική εγγύηση ισχύει μόνο για το senior.

Βήμα 2ο. Τα senior και mezzanine ομόλογα θα έχουν κυμαινόμενο κουπόνι και ευέλικτη δομή ανάκτησης για να περάσουν τις ταμειακές ροές από το τιτλοποιημένο χαρτοφυλάκιο NPLs. Τα κουπόνια θα πληρώνονται ανά τρίμηνο ή έτος και βασίζονται στην εναπομείνασα ονομαστική αξία των τίτλων.

Βήμα 3ο. Η εγγύηση μπορεί να ενεργοποιηθεί μόνο αν η αξιολόγηση των senior ομολόγων δεν είναι χαμηλότερη του BB- και καθίσταται ενεργή μόνο όταν η τράπεζα έχει πουλήσει τουλάχιστον το 50% συν ένα των junior ομολόγων. Τα junior και mezzanine δεν μπορούν να αγοραστούν από το κράτος ή δημόσιες οντότητες ή επιχειρήσεις.

Βήμα 4ο. Μόλις γίνει η τιτλοποίηση, η τράπεζα θα διορίσει ανεξάρτητο διαχειριστή (servicer) για να ασχοληθεί με την υποκείμενη δομή της τιτλοποίησης.

Βήμα 5ο. Για να τύχουν διαχείρισης τυχόν ανισορροπίες ρευστότητας μεταξύ των ταμειακών ροών και των πληρωμών για τους senior και mezzanine τίτλους, η δομή της τιτλοποίησης θα έχει ένα μαξιλάρι ρευστότητας αρκετό να επιτευχθεί η ελάχιστη απαιτούμενη αξιολόγηση.

Βήμα 6ο. Ο αρχικά διορισμένος διαχειριστής των NPLs μπορεί να αντικατασταθεί αν η κρατική εγγύηση ενεργοποιηθεί ή αφότου δυο σε συνεχόμενες ημερομηνίες πληρωμής τόκων έχει ανακτήσει λιγότερα από τις αρχικές προβλέψεις.

Οι πληρωμές

Υποχρεωτικές πληρωμές, όπως οι προμήθειες στους διαχειριστές, τόκοι για την γραμμή ρευστότητας, προμήθειες εγγύησεις για τους senior τίτλους και τόκοι για τους senior τίτλους θα πληρώνονται κατά προτεραιότητα. Εν συνεχεία η σειρά με την οποία θα χρησιμοποιείται η ταμειακή ροή από το υποκείμενο χαρτοφυλάκιο θα είναι:

• Τόκοι στους mezzanine τίτλους, υποκείμενοι σε συγκεκριμένα εναύσματα (triggers).

• Πλήρης εξόφληση των senior τίτλων.

• Πλήρης εξόφληση των mezzanine τίτλων.

• Εξόφληση των junior ομολόγων

Τιμολόγηση της εγγύησης

Η προμήθεια που θα πληρώνουν οι τράπεζες για τις κρατικές εγγυήσεις θα στηρίζει σε «προκαθορισμένη προμήθεια» πολλαπλασιασμένη με «προσαρμοσμένο συντελεστή spread».

Το αρχικό σημείο της «προκαθορισμένη προμήθεια» θα είναι ο μέσος όρος των μέσων τιμών CDS του τελευταίου διμήνου τη στιγμή της συναλλαγής και θα αυξάνει ως εξής:

* Τα έτη 1, 2, και 3 η τιμή του τριετούς CDS αναφοράς

* Τα έτη 4, 5 η τιμή του πενταετούς CDS αναφοράς

* Τα έτη 6 και 7, η τιμή του επταετούς CDS αναφοράς

* Στη συνέχεια η τιμή του δεκαετούς CDS αναφοράς

Επιπλέον θα υπάρχει μια ποινή αν οι senior τίτλοι δεν εξοφληθούν πλήρως. Επιπλέον ο προσαρμοσμένος συντελεστής spread θα λάβει υπόψη την διαφορά στην αξιολόγηση των senior τίτλων και της μέσης αξιολόγησης του CDS αναφοράς.

Σχετικα αρθρα

Tράπεζες: Tέλος εποχής για το χαρτί στις επαφές με τους πελάτες

admin

Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank ξεκίνησαν τις παρουσιάσεις των νέων τιτλοποιήσεων στους ξένους επενδυτές

admin

Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς): Η ΑΜΚ κομβική εξέλιξη για το τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία

admin

Απόφαση Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με προσφυγή για τη μεταβίβαση κόκκινων δανείων

admin

Γιατί οι ευρωπαϊκές τράπεζες φοβούνται λιγότερο τα Covid-NPls

admin

Τα τρία τραπεζικά νομοσχέδια που ψηφίζονται από τη Βουλή

admin

Η συμβολή των Τραπεζών στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης – Χρηματοδοτικά προϊόντα

admin

Aξίζει ή όχι να μπει κανείς στην ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς;

admin

Ξανά στο ταμπλό σήμερα η Πειραιώς με τιμή 4,785 ευρώ

admin

Β.Ψάλτης: «Η Alpha Bank έτοιμη να πρωταγωνιστήσει στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας»

admin

Alpha Bank: Σταδιακή άρση περιοριστικών μέτρων – Η συγκυρία και η μεσοπρόθεσμη προοπτική

admin

ΤτΕ: Γιατί αυξήθηκαν οι καταθέσεις – Που θα κατευθυνθούν μετά το τέλος της πανδημίας

admin