Image default
Σοφοκλέους 10

Αναμονή & επιφύλαξη

Παρά τον σημερινό ενθουσιασμό των Διεθνών αγορών για το κλείσιμο της συμφωνίας του Brexit, η Ελληνική κεφαλαιαγορά δεν τον ενστερνίστηκε. Αν και προσπαθεί να διασπάσει το επίπεδο των 865 μονάδων, αδυνατεί προς το παρόν να το επιτύχει. Τα πολλά ανοικτά μέτωπα στο Διεθνές περιβάλλον και την ευρύτερη γειτονιά μας, αλλά και η αναμονή για περισσότερες και γρηγορότερες παρεμβάσεις της κυβέρνησης στα ανοικτά θέματα της χώρας, ενισχύουν την ανάγκη για αναμονή και επιλεκτικές κινήσεις.

Στο Διεθνές σκηνικό η αστάθεια συνεχίζει να υποβόσκει σε πολλά μέτωπα, με  κυριότερες αιτίες αυτή την χρονική περίοδο:

  • την πρόσφατη εισβολή της Τουρκίας στην Συρία, με άγνωστες προς το παρόν παρενέργειες & συνεχείς εναλλαγές σεναρίων.
  • Το συνεχιζόμενο μελόδραμα του Brexit, με το ερώτημα ακόμα & σήμερα μετά την συμφωνία να παραμένει, εάν, πως & πότε θα ολοκληρωθεί.

Όσο για την αλλοπρόσαλλη εικόνα που εκπέμπει ο Πρόεδρος Trump και κατ’ επέκταση η ΗΠΑ, για όλα τα ανοικτά θέματα (γεωπολιτικά & οικονομικά), το μόνο βέβαιο είναι ότι μακροπρόθεσμα θα πληγεί όχι μόνο η εικόνα της υπερδύναμης, αλλά θα ενταθεί η τάση αμφισβήτησης της, δημιουργώντας σοβαρές παρενέργειες  & στην παγκόσμια οικονομία που ήδη βλέπει τα πρώτα σημάδια αδυναμίας.

Στην Ελληνική αγορά ομολόγων, το ενδιαφέρον έχει επικεντρωθεί στην έκδοση του εταιρικού ομολόγου της ΤΕΝΕΡΓ, αφού αποτελεί πόλο έλξης για κεφάλαια που λιμνάζουν σε τραπεζικές καταθέσεις μηδενικών αποδόσεων και χαμηλού ρίσκου.

Στο Γενικό Δείκτη, τα επόμενα σημεία στήριξης οριοθετούνται στις 850, 830 & 810 μονάδες. Η εξελισσόμενη αντίδραση θα πρέπει να διασπάσει έγκυρα την ζώνη 865-870 μονάδων για να ενισχύσει την ανοδική της δυναμική και να οριοθετήσει υψηλότερους στόχους  αντιστάσεις στα επίπεδα των  883 & 900 μονάδων.

Αντίστοιχα για τον FTSE25 οι κοντινές στηρίξεις εντοπίζονται στις 2110, 2090 & 2065 μονάδες. Οι κοντινές αντιστάσεις εντοπίζονται στις 2150, 2165 & 2180 μονάδες.

Συμπερασματικά αναμένουμε την ολοκλήρωση (επιτέλους) σημαντικών οικονομικών & γεωπολιτικών γεγονότων, αποφεύγοντας την θετική προεξόφληση τους.  Η προσέγγιση των οριοθετημένων στόχων της εξελισσόμενης αντίδρασης και η έγκυρη διάσπαση τους  θα μας οδηγήσει στις επόμενες κινήσεις μας, σε συνεργασία με τους επενδυτικούς μας σύμβουλους. Συνεχίζουμε να παραμένουμε μεσοπρόθεσμα αισιόδοξοι για μετοχές με καλά θεμελιώδη στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις & εξωστρέφεια.

Θυμίζουμε την φράση του πατέρα της ιστορίας Θουκυδίδη, «Δύο πράγματα είναι αντίθετα στη λήψη σωστής απόφασης, η βιασύνη και η οργή»..

ΛΟΥΚΑΣ Β. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ / Corporate Advisor Mc Banking & Finance

Σχετικα αρθρα

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin

New York Roadshow: Στο επίκεντρο τα NPEs και η πληροφορική

admin

XA:Ξεκούραση στο δείκτη, η δράση στα μικρομεσαία

admin

XA:Θερμό χρηματιστηριακό καλοκαίρι

admin

XA: “Εθνική” πτώση

admin

Αυξήσεις Κεφαλαίου Τραπεζών πράξη ΙΙ

admin

Οι “δεύτερες σκέψεις” της FED για το εύκολο χρήμα ρίχνουν τις αγορές

admin

XA:Διαφυγή προ των πυλών

admin

FTSE

admin

Χ.Α: Η Ελληνική αγορά «έχει αλλάξει πίστα», αλλά “No pain, no gain”…

admin

Διεθνής πτώση μετοχών λόγω τεχνολογίας

admin

ΧΑ: Αρχίζει να θυμίζει 1999…

admin