Image default
Επιχειρήσεις

Οδοφωτισμός: Τα έργα που σχεδιάζονται στο Νότιο Αιγαίο και η παράταση στην Ηπειρο

Προς παράταση οδεύει ο διαγωνισμός, ύψους άνω των 8 εκατ. ευρώ, για την αναβάθμιση του οδοφωτισμού στους βασικούς οδικούς άξονες του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου τής Περιφέρειας Ηπείρου, την ίδια στιγμή που άλλες περιφέρειες, όπως το Νότιο Αιγαίο, προωθούν αντίστοιχα ή μεγαλύτερα έργα.

Στην Ηπειρο, η εκδήλωση ενδιαφέροντος είχε προγραμματιστεί για τις 4 Νοεμβρίου, αλλά κατά πληροφορίες η Μυτιληναίος ζήτησε χθες παράταση ενός μηνός.  Πρόκειται για έργα που προωθούνται με ιδιωτική χρηματοδότηση και συγκεντρώνουν πλέον το ενδιαφέρον όλων των ισχυρών κατασκευαστικών ομίλων όπως η Ελλάκτωρ, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, εξειδικευμένων ομίλων από ΗΠΑ και Ισραήλ, κ.α.

Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ο περιφερειάρχης Γ. Χατζημάρκος είχε την Τρίτη συνάντηση με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) η οποία μέσω του χρηματοδοτικού εργαλείου «ΕLENA» καλύπτει τις μελέτες ωρίμανσης για ένα πιο φιλόδοξο έργο. Για την ακρίβεια πρόκειται για σειρά έργων εξοικονόμησης που σχεδιάζονται με τεχνικό σύμβουλο την Trek Development.

Το πρώτο έργο είναι η αναβάθμιση του οδοφωτισμού σε 18 – 20 δήμους της περιφέρειας με την αντικατάσταση περίπου 60.000 – 65.000 φωτιστικών σε μια επένδυση που θα φτάσει τα 25 – 30 εκατ. ευρώ και θα υλοποιηθεί είτε μέσω ΣΔΙΤ, είτε μέσω Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ) και ιδιωτική χρηματοδότηση. Κρατικά κονδύλια θα απαιτηθούν, όμως, στην περίπτωση που προχωρήσουν, ως ξεχωριστά έργα, παρεμβάσεις για αλλαγή των πυλώνων οδοφωτισμού π.χ. σε περιοχές ιστορικού ή αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Το δεύτερο έργο αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση έξι νοσοκομείων (Καλύμνου, Κω, Λέρου, Νάξου, Ρόδου και Σύρου) με παρεμβάσεις βελτίωσης της ενεργειακής τους απόδοσης, με στόχο την εξοικονόμηση περίπου ενός εκατ. ευρώ το χρόνο.

Το τρίτο έργο συνδέεται με τη σύσταση και λειτουργία ενεργειακών κοινοτήτων με συμμετοχή της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Το συνολικό ύψος των έργων προσεγγίζει τα 40 εκατ. ευρώ και η διοίκηση της περιφέρειας φιλοδοξεί να προκηρυχθούν τον επόμενο ενάμιση χρόνο.

Στην Ήπειρο, μετά το έργο για τον φωτισμό του εθνικού και επαρχιακού δικτύου, προωθούνται, με βάση προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια, και δύο ξεχωριστοί διαγωνισμοί για τα έργα του δημοτικού οδοφωτισμού σε Ηγουμενίτσα και Πρέβεζα ενώ αναμένεται να ενταχθούν και τα Ιωάννινα. Μέσω διαφορετικής διαδικασίας προχωράει ο δήμος Αρταίων ο οποίος αρχικά συμμετείχε στην προγραμματική σύμβαση.

Σχετικα αρθρα

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Φέρνει τρένο υδρογόνου – Έφτασε το δεύτερο «Λευκό Βέλος»

admin

Αegean: Το restart του ελληνικού τουρισμού φέρνει επιπλέον πτήσεις για Μάιο – Ιούνιο – Ιούλιο

admin

ΟΣΕ: Έργα προϋπολογισμού 5,9 εκατ. ευρώ

admin

Folli Follie: Έχασε τη μάχη για τις μετοχές της Dufry

admin

Όμιλος IDEAL: Διευρύνει το χαρτοφυλάκιό του-Εισέρχεται σε νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες

admin

Νέες αγορές στην ευθύνη της Imperial Tobacco Hellas – Eνίσχυση του περιφερειακού ρόλου της στη ΝΑ Ευρώπη

admin

Αυγουστίδης (Skroutz): Το e-commerce θα ανεβαίνει και μετά την πανδημία

admin

Ford: Επιταχύνει την έρευνα και εξέλιξη στις μπαταρίες με επένδυση ύψους $185 εκατ.

admin

Απόστολος Κάκκος (Lamda Hellix): «Αυτά είναι τα τρία μαθήματα που μας έχει δώσει η εποχή»

admin

ΓΕΚΕ Α.Ε.: Συντονισμένη δράση μετόχων για τον έλεγχο της εταιρείας

admin

Όμιλος IDEAL: Στρατηγική συμφωνία με την Virtus International Partners

admin

Κέκροψ: Κέρδη έναντι ζημιών το 2020

admin