Image default
Επιχειρήσεις

Ξεκίνησε το παζάρι με Βρυξέλλες για τη ΛΑΡΚΟ

Τις διαδικασίες για τη λήψη αποφάσεων που θα αφορούν την τύχη της ζημιογόνου κρατικής βιομηχανίας παραγωγής νικελίου, της ΛΑΡΚΟ, εκκίνησε η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις Βρυξέλλες βρέθηκε ο αρμόδιος υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς, ο οποίος κι είχε χθες επαφές με τη γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρ. Επιτροπής, επιδιώκοντας να διαπραγματευτεί τη μη εφαρμογή της καταδικαστικής σε βάρος της επιχείρησης για τις παράνομες κρατικές ενισχύσεις. Στον αντίποδα βέβαια η ελληνική πλευρά θα πρέπει να προτείνει λύση για την αναδιάρθρωση της βιομηχανίας, η οποία απασχολεί σήμερα 1.200 εργαζόμενους.

Πηγές θέλουν την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να επαναφέρει το σχέδιο του 2014 που προέβλεπε την πώληση της ΛΑΡΚΟ σπάζοντας τη σε δύο κομμάτια. Τότε είχαν αποφασιστεί δύο διαγωνισμοί. Ο πρώτος αφορούσε την πώληση του μεταλλουργικού εργοστασίου στη Λάρυμνα και το 40% των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του μεταλλείου λατερίτη του Αγίου Ιωάννη. Ο δεύτερος αφορούσε την πώληση το 73% των δικαιωμάτων εξόρυξης λατερίτη της Εύβοιας και το 100% των δικαιωμάτων εξόρυξης λατερίτη της Καστοριάς.

Για αυτούς τους διαγωνισμούς απαγορευόταν η συμμετοχή εταιρειών μετόχων της ΛΑΡΚΟ ή εμπλεκόμενων με αυτούς, ενώ δεν υπήρχε υποχρέωση επαναπρόσληψης των εργαζομένων της. Ουσιαστικά θα πωλείτο το 33% της καθαρής λογιστικής αξίας της ΛΑΡΚΟ που αντιπροσώπευε το 60% της συνολικής εξορυκτικής δυναμικότητας της βιομηχανίας. Με αυτές τις πωλήσεις το ελληνικό δημόσιο πετύχαινε την ακύρωση της απόφασης για τις κρατικές ενισχύσεις.

Σήμερα, η εικόνα της πάλαι ποτέ κραταιάς νικελοβιομηχανίας έχει χειροτερέψει κατά πολύ και θεωρείται σχεδόν απίθανο η εμφάνιση επενδυτή. Τα χρέη της προς τη ΔΕΗ έχουν ανέλθει στα 310 εκατ. ευρώ, το ύψος των κρατικών ενισχύσεων που πρέπει να επιστρέψει στο ελληνικό δημόσιο έχει ανέβει στα 160 εκατ. ευρώ με τις προσαυξήσεις, ενώ η εταιρία χρωστά για την αγορά δικαιωμάτων CO2 κι επίσης δεν αγοράζει πια με αποτέλεσμα να βουλιάζει στις ζημιές. Επιπλέον, η βιομηχανία, φέρεται να μην κατάφερε να πληρώσει τη δόση ρύθμισης του χρέους της προς τη ΔΕH και συγκεκριμένα αυτή του Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η ΛΑΡΚΟ έχει περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ με το Ταμείο να αναμένει τις σχετικές πολιτικές αποφάσεις προκειμένου να προχωρήσει στην αξιοποίηση της συγκεκριμένης περιουσιακής κατάστασης του δημοσίου. Μέτοχοι της είναι είναι με 55,2% το ελληνικό δημόσιο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας με 33,4% και η ΔΕΗ με 11,4%.

Σχετικα αρθρα

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Φέρνει τρένο υδρογόνου – Έφτασε το δεύτερο «Λευκό Βέλος»

admin

Αegean: Το restart του ελληνικού τουρισμού φέρνει επιπλέον πτήσεις για Μάιο – Ιούνιο – Ιούλιο

admin

ΟΣΕ: Έργα προϋπολογισμού 5,9 εκατ. ευρώ

admin

Folli Follie: Έχασε τη μάχη για τις μετοχές της Dufry

admin

Όμιλος IDEAL: Διευρύνει το χαρτοφυλάκιό του-Εισέρχεται σε νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες

admin

Νέες αγορές στην ευθύνη της Imperial Tobacco Hellas – Eνίσχυση του περιφερειακού ρόλου της στη ΝΑ Ευρώπη

admin

Αυγουστίδης (Skroutz): Το e-commerce θα ανεβαίνει και μετά την πανδημία

admin

Ford: Επιταχύνει την έρευνα και εξέλιξη στις μπαταρίες με επένδυση ύψους $185 εκατ.

admin

Απόστολος Κάκκος (Lamda Hellix): «Αυτά είναι τα τρία μαθήματα που μας έχει δώσει η εποχή»

admin

ΓΕΚΕ Α.Ε.: Συντονισμένη δράση μετόχων για τον έλεγχο της εταιρείας

admin

Όμιλος IDEAL: Στρατηγική συμφωνία με την Virtus International Partners

admin

Κέκροψ: Κέρδη έναντι ζημιών το 2020

admin