Δεν άλλαξαν πολλά την εβδομάδα που πέρασε στο ΧΑ ωστόσο κάποιες επιλεκτικές κινήσεις τοποθετήσεων διαφοροποίησαν επιμέρους κεφαλαιοποιήσεις από την μεγάλη εικόνα.
Το ταμπλό λόγω της περιορισμένης ρευστότητας δεν έχει την δυναμική που είχε σε άλλες περιόδους και σε αυτό έχει συμβάλει κυρίως το γεωπολιτικό ρίσκο το οποίο μεταβάλλεται από μέρα σε μέρα.
Είναι αναμενόμενο και εποχικά συμβατό οι αναμονές των μεγάλων θεσμικών επενδυτών να είναι μεγαλύτερες όσο θα πλησιάζουμε προς το τέλος του έτους καθώς διανύουμε τις τελευταίες 51 συνεδριάσεις της χρονιάς και όσο να ‘ναι διαχειριστικά τα συνολικά κέρδη του 40% δεν δημιουργούν άγχος απόδοσης για την τρέχουσα οικονομική χρήση.
Η τακτική αυτή την περίοδο έχει να κάνει περισσότερο με την αποφυγή μιας ανεπιθύμητης ζημιάς παρά με την ανάληψη νέων θέσεων που θα χαλάσουν την εικόνα των αποδόσεων του χαρτοφυλακίου.
Σε όλα τα παραπάνω η υπόθεση του Brexit δεν είναι αδιάφορη καθώς το 60% του τζίρου των ξένων επενδυτών γίνεται από κωδικούς που έχουν έδρα στην Μ. Βρετανία σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Χρηματιστηρίου.
Η αργή εξέλιξη των τιμών με την σειρά της δεν δίνει τροφή σε βραχυπρόθεσμους συμμετέχοντες στην Αγορά με αποτέλεσμα η συμμετοχή να γίνεται ακόμα πιο περιορισμένη.
Πέρα από την στασιμότητα στις χρηματιστηριακές τιμές τα αισιόδοξα μηνύματα συνεχίστηκαν με κυριότερο την έγκριση του σχεδίου του Προϋπολογισμού για το 2020 από την Ε.Ε. γεγονός που ανοίγει το δρόμο για μειώσεις στην φορολογία της χρήσης του 2019.
Η εξέλιξη αυτή δεν είναι τιμολογημένη στις τρέχουσες τιμές και ενδεχομένως να αποτελέσει ένα ισχυρό θεμελιώδες άλλοθι για ένα ράλι προς το τέλος της χρονιάς ή στο ξεκίνημα της επόμενης.
Επίσης στο μέτωπο των τραπεζών διαπιστώνεται μια μεγαλύτερη εγρήγορση στο τομέα της επίσπευσης των τιτλοποιήσεων και των πωλήσεων πακέτων δανείων γεγονός που έχει βελτιώσει την οπτική των ξένων στον κλάδο.
Τέλος η υποχώρηση των επιτοκίων δανεισμού έχει πλέον αντίκρισμα και στις επιχειρήσεις με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την σημαντική υποχώρηση στο κόστος δανεισμού της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή μέσω της έκδοσης των εταιρικών ομολόγων.
Και οι τρεις αυτοί παράγοντες λειτουργούν υποστηρικτικά στην Αγορά περιορίζοντας τις πιέσεις σε ημέρες όπου η έλλειψη νέων ή η τάση των ξένων αγορών θα δικαιολογούσε ένα μεγαλύτερο βάθος διόρθωσης.
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης σε μια από τις πιο «σφιχτές» σε εύρος εβδομαδιαίες κινήσεις του επιβεβαίωσε την σημασία των 860 μονάδων μένοντας πρακτικά στα ίδια επίπεδα με το κλείσιμο της προηγούμενης Παρασκευής.
Διαγραμματικά αυτό μεταφράζεται σε μια ευθεία γραμμή που δεν αλλάζει τα δεδομένα της τάσης. Η οριζόντια κίνηση είχε πάντως και κάποια θετικά στοιχεία: Ενεργοποίησε εκ νέου τα σήματα αγορών από MACD και τους μεσοπρόθεσμους κινητούς μέσους οι οποίοι πλέον ταυτίζονται με την χρονοσειρά του Γενικού Δείκτη.
Σε αυτή την σφιχτή συσσώρευση οι τζίροι δεν είναι ομοιόμορφοι και δεν δίνουν κάποια άμεση ένδειξη στο που θα σπάσει η συγκέντρωση των τιμών. Η μεγάλη εικόνα δείχνει το σχηματισμό βάσης για κάποιο υψηλότερο επίπεδο το οποίο δεν είναι άλλο από τις δίδυμες κορυφές του Ιουλίου στις 900 μονάδες.
Προς το παρόν και για όσο οι τζίροι δεν δίνουν ενισχύονται σε συστηματική βάση η αργή κίνηση στον άξονα του χρόνου είναι το πιο πιθανό σενάριο για τις επόμενες ημέρες. Η πιστοληπτική αξιολόγηση από την S&P ξεχωρίζει την ερχόμενη Παρασκευή από τα προγραμματισμένα γεγονότα της εβδομάδας.
Η S&P αξιολογεί την Ελλάδα με Β+, 4 βαθμίδες κάτω από το επενδυτικό όριο με θετική προοπτική. Κατά τα άλλα το νέο εταιρικό ομόλογο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (ΤΕΝΕΡΓΧΟ2) αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο του στον πίνακα της Κύριας Αγοράς του ΧΑ την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου.
Στις ΗΠΑ τέλος η εβδομάδα αναμένεται να φορτιστεί από τις ανακοινώσεις των εισηγμένων εταιριών καθώς 563 εταιρίες έχουν προγραμματίσει να δημοσιεύσουν αποτελέσματα τριμήνου την εβδομάδα που έρχεται.
Ανάλυση
Μάνος Χατζηδάκης