Image default
Τράπεζες

Οι φάκελοι Μητσοτάκη στη συνάντηση με τους τραπεζίτες

Στον απόηχο της ανακοίνωσης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη της αναστολής για τρία χρόνια του ΦΠΑ στις οικοδομικές άδειες, η κυβέρνηση προσδοκά πως οι «καλές ειδήσεις» για τους πολίτες θα συνεχιστούν και σήμερα. Αφορμή, η συνάντηση του πρωθυπουργού με εκπροσώπους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών στους οποίους, όπως επιβεβαίωσε και ο ίδιος χθες μιλώντας στον Economist, θα θέσει το θέμα των «άδικων χρεώσεων» που ανακοινώθηκαν πρόσφατα.

«Θα συναντηθώ με τις ηγεσίες των πιστωτικών ιδρυμάτων για να αντιμετωπιστούν κάποιες άδικες χρεώσεις που ανακοινώθηκαν. Για παράδειγμα να πληρώνει κάποιος επιπλέον κόστος για να  μάθει, απλώς, την κίνηση του λογαριασμού του. Ή να επιβαρύνεται ένας νησιώτης που αναγκαστικά εξυπηρετείται από το ΑΤΜ μιας τράπεζας επειδή στο χωριό του δεν υπάρχει άλλη», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός ο οποίος ταυτίζει το «υγιές τραπεζικό σύστημα» με την «υγιή συμπεριφορά των τραπεζών στους πελάτες που τις στηρίζουν».

Στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε -ακόμα και μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας- από την αύξηση των χρεώσεων των τραπεζικών υπηρεσιών, σήμανε συναγερμός, με το θέμα να συζητείται εκτενώς στον «πρωινό καφέ» όπου αποφασίστηκε η άμεση λήψη κυβερνητικών πρωτοβουλιών.

Τη συγκεκριμένη εξέλιξη προανήγγειλε από την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, σημειώνοντας πως «όταν διευρύνεται ο όγκος των ηλεκτρονικών συναλλαγών το διοικητικό κόστος των τραπεζών πέφτει. Επομένως, αυτό, που περιμένουμε να δούμε είναι μειώσεις και όχι αυξήσεις στις χρεώσεις», διεμήνυσε.

Ακόμα πιο αιχμηρός ήταν ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, λέγοντας απευθυνόμενος στους τραπεζίτες, πως «υπάρχει η αίσθηση στον κόσμο ότι συνεννοηθήκατε για τις προμήθειες στις κάρτες». Ταυτόχρονα, μάλλον δεν ήταν τυχαία η αναφορά του την ίδια στιγμή στην αποδοχή εκ μέρους της κυβέρνησης του αιτήματος των τραπεζών για την προστασία της υπογραφής των στελεχών τους από ποινικές διώξεις, όπως θα περιληφθεί στις προσεχείς αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα. «Μας το ζητήσατε και το κάναμε», τόνισε και πρόσθεσε με νόημα: «Πρέπει όμως κι εσείς να αντιληφθείτε τις δικές μας ανησυχίες».

Ισχυρό τραπεζικό σύστημα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει μεγάλη βαρύτητα σε ένα ισχυρό τραπεζικό σύστημα απαλλαγμένο από κόκκινα δάνεια και στο πλαίσιο αυτό στο τραπέζι σήμερα θα τεθεί και το δρομολογημένο σχέδιο «Ηρακλής». Μέσα σε μόλις τρεις μήνες, κατά τον κ. Μητσοτάκη, έγινε η κατάρτιση του σχεδίου και ελήφθη η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ουσιαστικά, όπως τονίζει, είναι ένα «ειδικό όχημα» που θα επιτρέπει  στις τράπεζες να τιτλοποιούν τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται και να τα κατηγοριοποιούν σε τρεις διαβαθμίσεις: υψηλής, ενδιάμεσης και χαμηλής. Οι πρώτοι τίτλοι, τους οποίους οι τράπεζες κυρίως διακρατούν, θα καλύπτονται από κρατική εγγύηση. Οι τίτλοι ενδιάμεσης και χαμηλής διαβάθμισης θα πωλούνται σε επενδυτές. Αυτή η λύση, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, επιτρέπει την διάθεση των κόκκινων δανείων με χαμηλότερο κόστος ως προς την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. «Αναμένουμε ότι όλες οι τράπεζες θα αξιοποιήσουν την βοήθεια και υπάρχει αισιοδοξία ότι ο ‘Ηρακλής’ θα συμβάλει στην ταχεία και με χαμηλό κόστος μείωση των κόκκινων δανείων», επισημαίνει ο πρωθυπουργός.

Στη συνάντηση θα συμμετέχουν εκ μέρους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Γιώργος Χατζηνικολάου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Bασίλης Ψάλτης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εurobank, Φωκίων Καραβίας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Attica Bank, Θεόδωρος Πανταλάκης και η Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Χαρούλα Απαλαγάκη.

Από την πλευρά της κυβέρνησης στη συνάντηση θα μετέχουν ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γιώργος Ζαββός, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας και ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.

Σχετικα αρθρα

Πότε θεωρούνται καταχρηστικά τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο – Νέα απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

admin

Τράπεζες: Μόνιμο το όριο 50 ευρώ για ανέπαφες συναλλαγές χωρίς pin

admin

Τράπεζες: Οι τιμές στόχοι των επενδυτικών οίκων

admin

«Hρακλής»: Πάνω από 24 μήνες η περίοδος χάριτος των servicers

admin

Σε πέντε άξονες οι μεταρρυθμίσεις στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα

admin

Τρ.Πειραιώς: €634 εκατ. κέρδη προ προβλέψεων το 1ο τρίμηνο

admin

Αντίστροφη μέτρηση για τον νέο Πτωχευτικό, «ξεπαγώνουν» οι πλειστηριασμοί για τα ευάλωτα νοικοκυριά

admin

JP Morgan: Οverweight για ΕΤΕ και Πειραιώς, neutral για Alpha και Eurobank

admin

Γιώργος Ζαββός: Οι βιώσιμες μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις θα στηριχθούν με κάθε μέσο

admin

Delphi Forum: «Ηράκλειος άθλος» η μέχρι τώρα μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων

admin

Ξεκινούν από σήμερα οι πλειστηριασμοί – 500 μεγάλα ακίνητα στο σφυρί ως το τέλος Μαιου

admin

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Τι ανέφεραν οι Έλληνες τραπεζίτες για την επόμενη μέρα και τα «δώρα» του Ταμείου Ανάπτυξης

admin