Μέτρα για να γίνει πιο εύκολη η πώληση «κόκκινων» δανείων από τις τράπεζες ζητεί η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA).
Σε γνωμοδότηση που απέστειλε στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, η ανώτατη ευρωπαϊκή τραπεζική ρυθμιστική Αρχή σημειώνει ότι είναι δύσκολο για τις ευρωπαϊκές τράπεζες να πουλήσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τους μέσω τιτλοποιήσεων. Για τον λόγο αυτό μάλιστα ζητεί να τεθούν σε εφαρμογή κανόνες που θα κάνουν τη διαδικασία πιο ελκυστική.
Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, οι εν δυνάμει αγοραστές τιτλοποιημένων δανείων καλούνται να αντιμετωπίσουν «πολύ υψηλές κεφαλαιακές απαιτήσεις» για να αποκτήσουν τα assets, αναφέρει στο κείμενό της η EBA. Επιπλέον, οι νέοι κανονισμοί για τους καλυμμένους με περιουσιακά στοιχεία τίτλους εγείρουν «προκλήσεις συμμόρφωσης» για τις τράπεζες που πουλούν τα «κόκκινα» δάνεια.
Τα ζητήματα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να αυξάνεται το κόστος χρηματοδότησης και το κόστος της συναλλαγής, να πιέζεται προς τα κάτω η τιμή των περιουσιακών στοιχείων, να αυξάνονται οι απώλειες για το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που προχωρά στην πώληση και καθιστούν τις τιτλοποιήσεις ένα μη ελκυστικό εργαλείο χρηματοδότησης, υποστηρίζει η EBA.
Οι τράπεζες δέχονται πιέσεις εδώ και χρόνια από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές Αρχές προκειμένου να μειώσουν το στοκ των «κόκκινων» δανείων τους.
Το συνολικό απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, σύμφωνα με την EBA, είχε μειωθεί στα 636 δισ. ευρώ στο τέλος του Ιουνίου, από πάνω από 1 τρισ. ευρώ που ήταν το 2016. Τα επίπεδα των «κόκκινων» δανείων όμως εξακολουθούν να είναι υψηλά σε κάποια κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας, της Κύπρου, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας.
Οι τράπεζες έχουν διάφορες επιλογές στη διάθεσή τους για να ξεφορτωθούν τα «κόκκινα» assets τους: Μπορούν να τα κρατήσουν και να απορροφήσουν τη ζημία, να τα πουλήσουν με discount ως πακέτο δανείων ή να τα τιτλοποιήσουν και να τα πουλήσουν σε κατηγορίες τίτλων διαφορετικού επιπέδου κινδύνου. Ενώ όμως η τελευταία αυτή διαδικασία, της τιτλοποίησης, είναι η πλέον κοστοβόρα και σύνθετη συναλλαγή, μπορεί να προσελκύσει ευρύ φάσμα επενδυτών, εξασφαλίζοντας στις τράπεζες καλύτερες τιμές, ανέφερε η EBA.
Η Ιταλία και η Ελλάδα έχουν λανσάρει προγράμματα με κρατική εγγύηση για να προωθήσουν τη λύση της τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων δανείων. Μάλιστα, η UniCredit ετοιμάζεται να πουλήσει «κόκκινα» δάνεια 6,06 δισ. ευρώ μέσω τιτλοποίησης. Παρ’ όλα αυτά, συνολικά, η μέθοδος της τιτλοποίησης «παραμένει μικρή σε σύγκριση με τις πωλήσεις χαρτοφυλακίων», τονίζει η EBA.
Ωστόσο, αλλαγές, αν υπάρξουν, δεν επίκεινται άμεσα, αφού πρέπει να εγκριθούν πρώτα από την Κομισιόν και ενδέχεται να χρειαστεί να συζητηθούν περαιτέρω τόσο στην ευρωβουλή όσο και σε επίπεδο εθνικών κυβερνήσεων.