Image default
Πρώτο Θέμα

Η Fed μειώνει τα επιτόκια ξανά, αλλά βάζει “φρένο” σε μελλοντικές προσαρμογές

Του Sergei Klebnikov

Σε μια ευρέως αναμενόμενη κίνηση, η Fed συνέχισε “την προσαρμογή στο μέσο του κύκλου” μειώνοντας τα επιτόκιά της στο εύρος 1,5%-1,7% την Τετάρτη, υποδεικνύοντας ωστόσο ότι θα βάλει “φρένο” στον κύκλο της νομισματικής χαλάρωσης, πριν προχωρήσει σε πρόσθετες περικοπές επιτοκίων.

Η Fed ολοκλήρωσε τη πρόσφατη συνεδρίαση με τον πρόεδρό της Τζερόμ Πάουελ να ανακοινώνει τη μείωση των επιτοκίων, που είναι η τρίτη το τρέχον έτος και σε συμφωνία με την “προσαρμογή στο μέσο του κύκλου” στην οποία είχε αναφερθεί τον Ιούλιο, όταν η Fed ξεκίνησε τις περικοπές των επιτοκίων της.

Η τελευταία απόφαση για μείωση των επιτοκίων υποδηλώνει ότι η Fed θα σταματήσει τις προσαρμογές, υιοθετώντας στάση “αναμονής” καθώς “αξιολογεί την κατάλληλη πορεία” για τη συνέχεια.

Οι αξιωματούχοι της Fed ψήφισαν υπέρ της τελευταίας αυτής περικοπής. με αναλογία 8 προς 2, καταδεικνύοντας ότι ορισμένα μέλη του διοικητικού της συμβουλίου εξακολουθούν να διαφωνούν ως προς την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει η νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας, αν και πλέον τα μέλη αυτά είναι λιγότερα σε σύγκριση με την προηγούμενη φορά.

Ο Πάουελ στις προηγούμενες συνεδριάσεις της κεντρικής τράπεζας, τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο, είχε δηλώσει ότι η Fed δεν σχεδιάζει να εισέλθει σε έναν παρατεταμένο κύκλο νομισματικής χαλάρωσης. Σε δηλώσεις του νωρίτερα φέτος, ο πρόεδρος της Fed είχε κάνει συγκρίσεις με δύο άλλες προσαρμογές “στο μέσο του κύκλου”, το 1995 και το 1998, όταν η κεντρική τράπεζα υπό τον Άλαν Γρίνσπαν μείωσε τα επιτόκια τρεις φορές κατά τη διάρκεια και των δύο αυτών περιόδων προκειμένου να διατηρήσει “ζωντανή” την επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας.

“H αγορά περίμενε μια παύση και αυτό ακριβώς πήρε”, σημειώνει ο Mark Freeman, επικεφαλής επενδύσεων της Socorro Asset Management. “Η αγορά εξακολουθεί να προσμένει σε μια ακόμα μείωση του επιτοκίου, αλλά αργότερα το 2020”.

“Δεδομένου ότι οι πτωτικοί κίνδυνοι φαίνεται να είναι περιορισμένοι στην παρούσα φάση, η Fed ετοιμάζεται να ολοκληρώσει επιτυχώς την ‘προσαρμογή στο μέσο του κύκλου’, κρατώντας στάση αναμονής και παρακολουθώντας τις εξελίξεις”, σημειώνει ο Charlie Ripley, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Allianz Investment Management.

Κρίσιμο σχόλιο: “Η ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) δεν ήταν ιδιαίτερα δεσμευτική, ούτε “hawkish” ούτε “dovish”, τονίζει ο Calvin Norris, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Aegon Asset Management. “Εν ολίγοις, αυτό είναι θετικό για τις αγορές, δεδομένου ότι φάνηκε να υπάρχει κάποιος φόβος ότι θα ήταν μια “hawkins” περικοπή από την FOMC”.

Χρήζει προσοχής: Είναι απίθανο η Fed να προχωρήσει σε πρόσθετη μείωση των επιτοκίων της αργότερα φέτος, στη συνεδρίασή της τον Δεκέμβριο, εκτός και αν επιδεινωθούν οι οικονομικοί κίνδυνοι. “Παρά τον ελαφρύ υπαινιγμό ότι η Fed μπορεί να βάλει ‘φρένο’ στις περικοπές επιτοκίων τον Δεκέμβριο, θεωρώ ότι δεν έχει εγκλωβιστεί και θα συνεχίσει να εξαρτάται (σ.σ. η πολιτική της) από τα οικονομικά στοιχεία, διατηρώντας παράλληλα ανοιχτές όλες τις επιλογές”, τονίζει ο Rayn Nauman, αναλυτής αγορών στη Zephyr της Informa Financial Intelligence.

Βασικό υπόβαθρο: Η τρέχουσα ανοδική αγορά (bull market), που αναδύθηκε από τη στάχτη της οικονομικής κρίσης του 2007-2009, αποτελεί ήδη τη μεγαλύτερη περίοδο διατηρήσιμης ανάπτυξης στην ιστορία των ΗΠΑ. Ωστόσο, όλο και περισσότερο υφίσταται πιέσεις λόγω της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας και των γεωπολιτικών κινδύνων, όπως το Brexit και ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα. Η Fed δίνει μια μεικτή εικόνα της αμερικανικής οικονομίας, η οποία παραμένει σταθερή αλλά παρουσιάζει κάποιες “ρωγμές”: ο μεταποιητικός τομέας καταγράφει υποχώρηση, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ επιβραδύνεται (1,9% στο τρίτο τρίμηνο, χαμηλότερα από το 2% που καταγράφηκε το δεύτερο τρίμηνο και από το 3,1% στο πρώτο τρίμηνο του έτους), ενώ οι καταναλωτικές δαπάνες παραμένουν ισχυρές – παρότι και αυτές αρχίζουν να εμφανίζουν σημάδια εξασθένησης.

Σχετικα αρθρα

Ο Άλμπερτ Μπουρλά βοήθησε να σωθεί ο κόσμος – Μπορεί να σώσει και τη μετοχή της Pfizer;

admin

Η ώρα των χρεοκοπιών εταιρειών στην Ευρώπη πλησιάζει

admin

ALPHA BANK:Η γιγάντωση του παγκόσμιου χρέους, εν μέσω της πανδημίας, αιτία έντονου προβληματισμού

admin

Η Ιταλία στοχεύει στην κορυφή της Ευρώπης

admin

Τουρκία: Ποινικοποίηση της δημοσιογραφίας

admin

Η Ευρώπη χρειάζεται νέους δημοσιονομικούς κανόνες – Jean Pisani-Ferry

admin

Alpha Bank:Εξωτερικές Συναλλαγές και Υφεσιακή Διαταραχή

admin

XA: Κέρδη 5,24% τον Απρίλιο – Στο +14,5% οι τράπεζες

admin

Η UEFA νίκησε την Super League αλλά η καταιγίδα δεν έχει τελειώσει…

admin

Γιατί οι ευρωπαϊκές τράπεζες φοβούνται λιγότερο τα Covid-NPls

admin

“Φώς στο τούνελ” της οικονομίας της Δύσης μετα τον Covid-19

admin

Δύο εφιαλτικά σενάρια για το Bitcoin

admin