Image default
Ευρώπη

Μάθημα «προπαγάνδας» χρηματοδότησε η Κίνα σε τσεχικό Πανεπιστήμιο

Η κινεζική πρεσβεία στην Πράγα χρηματοδότησε μάθημα στο πιο διάσημο πανεπιστήμιο της χώρας, το Πανεπιστήμιο του Καρόλου, ανέφερε o εταίρος ενημέρωσης της EURACTIV.cz, Aktuálně.cz.

Στόχος του μαθήματος ήταν η ενημέρωση των φοιτητών για την πρωτοβουλία «Μια Ζώνη Ένας Δρόμος», αλλά οι εξωτερικοί ειδικοί το επικρίνουν ως προπαγάνδα.

Ο Μίλος Μπαλαμπάν, ο οποίος ήταν επικεφαλής του τσεχο-κινεζικού κέντρου του πανεπιστημίου και διδάσκων του μαθήματος, το οποίο περιγράφει τα οφέλη του Νέου Δρόμου του Μεταξιού, δήλωσε ότι το μάθημα σχεδιάστηκε αρχικά για φοιτητές κοινωνικών επιστημών και ότι είχε λιγότερες διαθέσιμες θέσεις.

«Αλλά το ενδιαφέρον της τσεχικής νεολαίας για την κατανόηση της Κίνας υπερέβη τις προσδοκίες μου. Οι φοιτητές ήταν πολύ ενθουσιασμένοι και τελικά αυξήσαμε τον αριθμό στους 30», δήλωσε ο Μπαλαμπάν πέρυσι, προσθέτοντας ότι το κινεζικό πρότζεκτ δεν ανήκει μόνο στην Κίνα, αλλά είναι μια «συμφωνία» πολλών χωρών.

Η κινεζική πρεσβεία πλήρωσε επίσης ένα ταξίδι στην Κίνα για εκείνους τους φοιτητές που πέτυχαν τα καλύτερα αποτελέσματα στο μάθημα.

Οι πληροφορίες έρχονται μόλις λίγες μέρες μετά το ρεπορτάζ του Aktuálně.cz ότι η κινεζική πρεσβεία πλήρωσε 50.000 ευρώ για ένα συνέδριο που διοργάνωσε ο Μπαλαμπάν υπό την αιγίδα του Tomáš Zima, πρύτανη του Πανεπιστημίου του Καρόλου.

Ο Μπαλαμπάν παραιτήθηκε από τη θέση του μετά την αποκάλυψη αυτών των πληροφοριών από τo Aktuálně.cz.

Οι σχέσεις μεταξύ της Κίνας και της Τσεχικής Δημοκρατίας κλιμακώθηκαν αφότου ο δήμαρχος της Πράγας αντιτάχθηκε στη συμπερίληψη μιας συμφωνίας «Μια Κίνα» σε ένα deal αδελφοποίησης πόλεων, δηλώνοντας ότι η Ταϊβάν είναι μέρος της Κίνας. Το Πεκίνο ακύρωσε τότε τη συμφωνία αδελφοποίησης, καθώς και μια περιοδεία της Φιλαρμονικής της Πράγας.

Ο Zdeněk Hřib είναι ο πρώτος δήμαρχος της Πράγας που προέρχεται από το Κόμμα των Πειρατών. Και λόγω της αντίθεσής του στην αυξανόμενη κινεζική επιρροή στη χώρα, έχει ήδη τραβήξει την προσοχή των διεθνών μέσων ενημέρωσης.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο Τσέχος πρόεδρος Milos Zeman, γνωστός για τη θετική του στάση απέναντι στην Κίνα, έχει εμβαθύνει τις σχέσεις με το Πεκίνο.

Ωστόσο, η στάση του υπέρ της Κίνας προκαλεί διαρκώς ανησυχίες μεταξύ των πολιτικών και της κοινωνίας, ενώ τα ΜΜΕ αναφέρουν σκάνδαλα που σχετίζονται με τις σχέσεις Τσεχίας-Κίνας σχεδόν καθημερινά.

Εν τω μεταξύ, το AFP ανέφερε χθες ότι το Βέλγιο αρνήθηκε την παροχή βίζας σε Κινέζο ακαδημαϊκό και του απαγόρευσε για οκτώ χρόνια τη μετακίνηση στον ελεύθερο από υποχρέωση διαβατηρίου ταξιδιωτικό χώρο της ΕΕ, μετά τον χαρακτηρισμό του ως πιθανή απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Πηγές δήλωσαν στο AFP ότι ο Song Xinning, ο υπεύθυνος του ινστιτούτου Confucius του πανεπιστημίου VUB στις Βρυξέλλες, το οποίο υποστηρίζεται από την κινεζική κυβέρνηση, τράβηξε την προσοχή της υπηρεσίας πληροφοριών VSSE του Βελγίου, για το ότι «βλάπτει την εθνική ασφάλεια».

«Η απέλαση του Song έρχεται εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για τις παράνομες δραστηριότητες του Πεκίνου στην Ευρώπη, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στο ρόλο της κινεζικής Huawei στην μελλοντική υποδομή τηλεπικοινωνιών 5G», σχολίασε η AFP.

Σχετικα αρθρα

Το κλίμα δεν χρειάζεται άλλες συνόδους

admin

Αντιμέτωποι με μεταπανδημική διαταραχή στρες νέοι στο Βέλγιο

admin

O EMA δεν είναι σίγουρος αν οι γυναίκες αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο θρομβώσεων από το εμβόλιο της AstraZeneca

admin

Σταθερά υψηλές οι τιμές ενέργειας στην Ισπανία

admin

Μητσοτάκης για EUMED 9

admin

Μετά από 16 χρόνια «Μερκελισμού», τι ακολουθεί στη Γερμανία και την Ευρώπη;

admin

Ο κλάδος της φιλοξενίας ζητά την κατάργηση των μασκών

admin

Η διακήρυξη Φον ντερ Λάιεν για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας και το στοίχημα της ΕΕ

admin

Πρώην πρόεδρος της Σερβίας: Η Merkel γνωρίζει ότι ο Vučić υπονομεύει τη δημοκρατία

admin

#SOTEU: Τα Βασικά θέματα της καθιερωμένης ετήσιας ομιλίας της von der Leyen

admin

Προβληματισμός ΕΕ για την αυξανόμενη βία κατά δημοσιογράφων- Έρχεται σύσταση και ν/σχ

admin

Σκάνδαλο Pegasus: Ευρωπαίος Επίτροπος καλεί για επείγουσα δράση

admin