Image default
Ευρώπη

Άμεσα σε ισχύ η εμπορική συμφωνία ΕΕ-Σινγκαπούρης

Τα κράτη μέλη της ΕΕ ενέκριναν σήμερα την εμπορική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Σινγκαπούρης. Ουσιαστικά, το πράσινο φως που έδωσαν σήμερα τα κράτη-μέλη της σημαίνει ότι η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ την 21η Νοεμβρίου. Πρόκειται για την πρώτη διμερή συμφωνία της Ένωσης με χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπως υπενθύμισε ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε πως «πρόκειται για την πρώτη διμερή εμπορική συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας και θα αποτελέσει θεμέλιο λίθο για μια στενότερη σχέση μεταξύ της Ευρώπης και μιας από τις πιο δυναμικές περιοχές του κόσμου. Επισφραγίζει τις προσπάθειες της παρούσας Επιτροπής να δημιουργήσει ένα δίκτυο εταίρων προσηλωμένων στο ανοικτό, δίκαιο και βασισμένο σε κανόνες εμπόριο. Από την ανάληψη των καθηκόντων μου το 2014 μέχρι σήμερα, το εμπόριο έχει δημιουργήσει 5 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας στην ΕΕ, και πλέον συμβάλλει στην απασχόληση 36 εκατομμυρίων ατόμων. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αντιπροσωπεύει το 35 % του ΑΕΠ της ΕΕ, δείχνει πόσο σημαντικό είναι το εμπόριο για την ευημερία της Ευρώπης.»

Η Επίτροπος Εμπορίου, κ. Σεσίλια Μάλμστρομ, δήλωσε: «Η εμπορική συμφωνία μας με τη Σινγκαπούρη αποτελεί ακόμη μία απόδειξη της προσήλωσής μας στο δίκαιο και βασισμένο σε κανόνες εμπόριο. Η συμφωνία θα ωφελήσει τους εργαζομένους, τους γεωργούς και τις επιχειρήσεις κάθε μεγέθους, τόσο εδώ όσο και στη Σινγκαπούρη. Επιπλέον, περιλαμβάνει στιβαρές ρήτρες για την προστασία των ανθρωπίνων και των εργασιακών δικαιωμάτων, καθώς και του περιβάλλοντος. Με τη συμφωνία αυτή, τα τελευταία πέντε χρόνια έχουμε θέσει σε εφαρμογή 16 εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ. Συνολικά, διατηρούμε 42 εμπορικές συμφωνίες με 73 εταίρους, οι οποίες καλύπτουν το ένα τρίτο του συνόλου των εμπορικών συναλλαγών της ΕΕ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο δίκτυο του είδους παγκοσμίως.»

Η Σινγκαπούρη είναι μακράν ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας, με το συνολικό διμερές εμπόριο προϊόντων να ξεπερνά σε αξία τα 53 δισ. ευρώ και το εμπόριο υπηρεσιών να αντιστοιχεί σε επιπλέον 51 δισ. ευρώ. Περισσότερες από 10.000 ενωσιακές εταιρείες είναι εγκατεστημένες στη Σινγκαπούρη και τη χρησιμοποιούν ως κόμβο για την εξυπηρέτηση ολόκληρης της περιοχής του Ειρηνικού. Η Σινγκαπούρη είναι επίσης ο υπ’ αριθμόν ένα προορισμός για τις ευρωπαϊκές επενδύσεις στην Ασία, με τις επενδύσεις μεταξύ της ΕΕ και της Σινγκαπούρης να αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια: τα συνδυασμένα διμερή επενδυτικά αποθέματα ανήλθαν σε 344 δισ. ευρώ το 2017.

Τι προβλέπει η εμπορική συμφωνία της ΕΕ με τη Σινγκαπούρη

  • Βάσει της εμπορικής συμφωνίας, η Σινγκαπούρη θα άρει όλους τους εναπομείναντες δασμούς σε προϊόντα της ΕΕ.
  • Η συμφωνία παρέχει επίσης νέες ευκαιρίες για τους ενωσιακούς παρόχους υπηρεσιών, μεταξύ άλλων σε τομείς όπως οι τηλεπικοινωνίες, οι υπηρεσίες οικοσυστήματος, τα έργα μηχανικού, η πληροφορική και οι θαλάσσιες μεταφορές.
  • Επιπλέον, θα καταστήσει το επιχειρηματικό περιβάλλον πιο προβλέψιμο.
  • Επιπροσθέτως, η συμφωνία θα καταστήσει δυνατή τη νομική προστασία 190 εμβληματικών ευρωπαϊκών προϊόντων τροφίμων και ποτών, τα οποία είναι γνωστά ως γεωγραφικές ενδείξεις.
  • Η Σινγκαπούρη αποτελεί ήδη τον τρίτο σημαντικότερο προορισμό για τα εν λόγω ιδιαίτερα ευρωπαϊκά προϊόντα.
  • Η Σινγκαπούρη συμφώνησε επίσης να άρει ορισμένα εμπόδια στο εμπόριο, πέραν των δασμών, σε βασικούς τομείς, αναγνωρίζοντας για παράδειγμα τις δοκιμές ασφάλειας της ΕΕ για τα αυτοκίνητα και για πολλές ηλεκτρικές συσκευές ή αποδεχόμενη ετικέτες που χρησιμοποιούν οι εταιρείες της ΕΕ για τα υφάσματα.
  • Επιπλέον, η ΕΕ και η Σινγκαπούρη έχουν συνάψει συμφωνία προστασίας των επενδύσεων, η οποία μπορεί να τεθεί σε ισχύ αφότου κυρωθεί από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ σύμφωνα με τις οικείες εθνικές διαδικασίες.

Τι σημαίνει για την Ελλάδα

  • 783 ελληνικές επιχειρήσεις εξάγουν στη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασία
  • Τα προιόντα που εξάγει η Ελλάδα στη Σινγκαπούρη είναι φέτα, μπαταρίες, προιόντα ντομάτας, εξαρτήματα πλοίων και παγωτό.
  • Το εμπορικό πλεόνασμα της Ελλάδας με τη Σινγκαπούρη ανέρχεται σε 421 εκ. ευρώ, με τις εξαγωγές να φτάνουν τα 457 εκ. ευρώ.

Σχετικα αρθρα

Απ. Τζιτζικώστας: Να φέρουμε την Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες

admin

Μ. Βαρβιτσιώτης: Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη

admin

Παρατεταμένο χειροκρότημα στον Ντράγκι, κατά την βράβευσή του για τον ρόλο του στην Ευρώπη

admin

Λευκορωσία: Η ΕΕ επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις στο καθεστώς Λουκασένκο

admin

Μετά τις ΗΠΑ, αποχωρεί και η Ρωσία από τους «Ανοιχτούς Ουρανούς» για τον έλεγχο των εξοπλισμών

admin

ΕΕ: Δικαστήριο υποχρεώνει την ΑstraΖeneca να παραδώσει 50 εκατ. δόσεις ως τέλος Σεπτεμβρίου

admin

1,5 δισ. downloads σε χρηματοοικονομικές εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα

admin

NextGenerationEU: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τα Σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας

admin

Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα το 2023

admin

Η Ε.Ε. προκηρύσσει για πρώτη φορά πρόσκληση για συμπράξεις στον τομέα της δημοσιογραφίας αξίας 7,6 εκατομμυρίων ευρώ

admin

Εγκρίθηκε η ευρωπαϊκή στήριξη ύψους 166,7 εκατ. ευρώ για την κατασκευή τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη

admin

Talk of the market: Ανθεκτικότητα και θετική αντίδραση το ζητούμενο

admin