Image default
Τράπεζες

«Γκάζι» για τα κόκκινα δάνεια ζητά η Ουάσιγκτον

Σημαντικά επιβαρυμένος παραμένει το τραπεζικός τομέας, σύμφωνα με το ΔΝΤ, με αποτέλεσμα να παραμένει αρνητική η πιστωτική επέκταση. Εκτιμά μάλιστα ότι η ανάκαμψη του κλάδου με τους σημερινούς ρυθμούς σημαίνει ότι η χρηματοδότηση επενδύσεων για τη στήριξη της ανάπτυξης θα απαιτήσει πολλά χρόνια!

Η προσπάθεια εξυγίανσης του κλάδου επιβραδύνθηκε σύμφωνα με τους υπεύθυνους του Ταμείου από ένα συνδυασμό φτωχών τραπεζικών πρακτικών, αδύναμων χρηματοοικονομικών πολιτικών αλλά και εξαιτίας της ύφεσης που προηγήθηκε. Η ποιότητα των κεφαλαίων παραμένει αδύναμη και τα NPEs είναι τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Παράλληλα, η κερδοφορία είναι από τις χαμηλότερες στη γηραιά ήπειρο (κάτι που περιορίζει την δυνατότητα δημιουργία κεφαλαίου και την προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών). Επισημαίνει δε ότι «η πρόσβαση σε δανεισμό χωρίς εξασφαλίσεις παραμένει περιορισμένη και ακριβή, και παρά τις πρόσφατες βελτιώσεις, κάποιες συστημικές τράπεζες παραβιάζουν τους δείκτες κάλυψης ρευστότητας».

Κατά το ΔΝΤ τα υφιστάμενα πλαίσια πτώχευσης δεν έχουν καταφέρει να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα μεγάλα χρέη του ιδιωτικού τομέα κυρίως εξαιτίας θεσμικών αδυναμιών και -στην περίπτωση του πλαισίου για τα νοικοκυριά- «φτωχής» νομικής σχεδίασης. Όπως υποστηρίζει, ενώ οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί έχουν αυξηθεί σταδιακά, στην σημερινή κλίμακα δεν εξασφαλίζουν αξιόπιστη «απειλή κατάσχεσης» για να περιοριστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Το ποσοστό επιτυχίας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είναι χαμηλό (το 85% των ακινήτων καταλήγει στις ίδιες τις τράπεζες) και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υποστηρίζουν ότι γίνεται κατάχρηση του νομικού πλαισίου για να ακυρώνονται οι πλειστηριασμοί τελευταία στιγμή.

Η έκθεση επισημαίνει, ωστόσο, ότι οι τράπεζες έχουν αρχίσει να προσφέρουν πιο γενναιόδωρες ρυθμίσεις στους δανειολήπτες, ενώ η κυβέρνηση έχει βάλει προτεραιότητα την εκκαθάριση των τραπεζικών ισολογισμών. Στόχευση είναι τα κόκκινα δάνεια να αντιστοιχούν σε μονοψήφιο ποσοστό του χαρτοφυλακίου έως τα μέσα του 2022.

Να σημειωθεί ότι τα στελέχη του ΔΝΤ τάσσονται υπέρ της αύξησης του ορίου που υπάρχει σήμερα σε ότι αφορά τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων από τις τράπεζες αλλά και της πληρωμής από το δημόσιο των εγγυήσεων που έχει δώσει σε δάνεια (σεισμόπληκτων, πλημμυροπαθών κτλ) τα οποία δεν εξυπηρετούνται.

Σχετικα αρθρα

Alpha Private Bank: Προκλήσεις και ευκαιρίες για επενδύσεις στην μετά Covid-19 εποχή

admin

Fitch: Ταχύτερα οι αναβαθμίσεις των ελληνικών τραπεζών

admin

Attica Bank: Συνεχίζουμε απρόσκοπτα το επιχειρηματικό μας πλάνο – Τι αναφέρει για τον έλεγχο της KPMG

admin

Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα: Νέα επενδυτικά δάνεια έως €1,5 εκατ. για μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις

admin

Ιταλία: Έρχεται κύμα συγχωνεύσεων στον τραπεζικό κλάδο

admin

Ισχυρό “σήμα” της Fitch για τις ελληνικές τράπεζες

admin

Χρήστος Μεγάλου: Είμαστε αισιόδοξοι τόσο για το μέλλον της Τράπεζας Πειραιώς όσο και για την πορεία της ελληνικής οικονομίας

admin

Tράπεζες: Tέλος εποχής για το χαρτί στις επαφές με τους πελάτες

admin

Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank ξεκίνησαν τις παρουσιάσεις των νέων τιτλοποιήσεων στους ξένους επενδυτές

admin

Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς): Η ΑΜΚ κομβική εξέλιξη για το τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία

admin

Απόφαση Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με προσφυγή για τη μεταβίβαση κόκκινων δανείων

admin

Γιατί οι ευρωπαϊκές τράπεζες φοβούνται λιγότερο τα Covid-NPls

admin