Image default
Τράπεζες

Οι χαμηλές πτήσεις στην προστασία πρώτης κατοικίας δείχνουν… παράταση

Η παράταση του υφιστάμενου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας για τουλάχιστον έξι μήνες, φαίνεται να είναι η μόνη ρεαλιστική επιλογή του οικονομικού επιτελείου, καθώς, σαράντα ημέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας (31/12/2019), ο αριθμός των αιτήσεων για ρύθμιση οφειλών, αν και κινείται αυξητικά το τελευταίο διάστημα, απέχει πολύ από το να κριθεί ικανοποιητικός.

Ειδικότερα, έως τις 14 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, οι αιτήσεις που είχαν υποβληθεί μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ανέρχονταν μόλις στις 579, όταν ο αριθμός όσων έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα και έχουν συναινέσει στην άρση του φορολογικού τους απορρήτου ξεπερνά τις 48.000.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, όσο και να επιταχυνθεί η διαδικασία λόγω των πρόσφατων βελτιώσεων ως προς την υποβολή αιτήσεων που έφερε το υπουργείο Οικονομικών, το διάστημα που απομένει έως τη λήξη ισχύος του νόμου δεν επαρκεί για να καλυφθεί ο αριθμός όσων πραγματικά μπορούν να κάνουν χρήση του και οι οποίοι ανέρχονται σε μερικές δεκάδες χιλιάδες κόκκινους δανειολήπτες.

Γι’ αυτό και όπως επισημαίνουν γνώστες της κατάστασης, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να ζητηθεί από τους θεσμούς παράταση μερικών μηνών και συγκεκριμένα, έως ότου υπάρχει το νέο πτωχευτικό δίκαιο για τα φυσικά πρόσωπα. Και το νέο πλαίσιο, σύμφωνα με τους ίδιους, δεν είναι εφικτό να είναι έτοιμο πριν το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2020.

Πάντως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η όποια παράταση δεν πρόκειται να ζητηθεί και να ανακοινωθεί άμεσα, αλλά στην εκπνοή του χρόνου ή τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου, ώστε όσοι βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο προετοιμασίας της αίτησή τους, να μην αναστείλουν την οριστική υποβολή της.

Αναφορικά με το πόσο εύκολο είναι να δοθεί το πράσινο φως για παράταση από τους θεσμούς, οι ίδιοι παράγοντες επισημαίνουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια ιδιαίτερη δυσκολία, καθώς είναι βέβαιο ότι θα λάβουν υπόψη το πολύ μικρό χρονικό διάστημα εφαρμογής του νόμου, αλλά και την αδιαμφισβήτητη πρόθεση της κυβέρνησης να νομοθετήσει και μάλιστα εντός του χρονικού διαστήματος για το οποίο θα δεσμευθεί, το νέο πλαίσιο, το οποίο σημειωτέον αποτελεί και μεταμνημονιακό προαπαιτούμενο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, ουσιαστικά, η έναρξη υποβολής αιτήσεων «άνοιξε» στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν με Κοινή Υπουργική Απόφαση απαλείφθηκε η πρόβλεψη για την προσκόμιση του πιστοποιητικού βαρών, καθώς η «απόσπασή» τους από τα υποθηκοφυλακεία κρίθηκε από πολύ δύσκολη έως αδύνατη.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, αθροιστικά, στις 20 εβδομάδες λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, από 1η Ιουλίου 2019 μέχρι 14 Νοεμβρίου 2019:

– Έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα και συναίνεσαν στην άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου 48.040 χρήστες.

– Έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 32.060 χρήστες.

– Έχουν υποβληθεί 579 αιτήσεις και διαβιβαστεί στις τράπεζες.

– Έχουν δοθεί 103 προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες.

– Έχουν ήδη αποδεχθεί 20 προτάσεις ρύθμισης οι δανειολήπτες και εκκρεμεί η αποδοχή των υπολοίπων.

– Έχει ήδη εγκριθεί η κρατική επιδότηση σε 7 πολίτες.

Σχετικα αρθρα

Πότε θεωρούνται καταχρηστικά τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο – Νέα απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

admin

Τράπεζες: Μόνιμο το όριο 50 ευρώ για ανέπαφες συναλλαγές χωρίς pin

admin

Τράπεζες: Οι τιμές στόχοι των επενδυτικών οίκων

admin

«Hρακλής»: Πάνω από 24 μήνες η περίοδος χάριτος των servicers

admin

Σε πέντε άξονες οι μεταρρυθμίσεις στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα

admin

Τρ.Πειραιώς: €634 εκατ. κέρδη προ προβλέψεων το 1ο τρίμηνο

admin

Αντίστροφη μέτρηση για τον νέο Πτωχευτικό, «ξεπαγώνουν» οι πλειστηριασμοί για τα ευάλωτα νοικοκυριά

admin

JP Morgan: Οverweight για ΕΤΕ και Πειραιώς, neutral για Alpha και Eurobank

admin

Γιώργος Ζαββός: Οι βιώσιμες μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις θα στηριχθούν με κάθε μέσο

admin

Delphi Forum: «Ηράκλειος άθλος» η μέχρι τώρα μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων

admin

Ξεκινούν από σήμερα οι πλειστηριασμοί – 500 μεγάλα ακίνητα στο σφυρί ως το τέλος Μαιου

admin

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Τι ανέφεραν οι Έλληνες τραπεζίτες για την επόμενη μέρα και τα «δώρα» του Ταμείου Ανάπτυξης

admin