Του Sergei Klebnikov
Η τελευταία επενδυτική προσπάθεια του δισεκατομμυριούχου επενδυτή Warren Buffett καταδεικνύει ότι η χρηματιστηριακή αγορά είναι υπερτιμημένη (όπως σημειώνεται και σε σχετική ανάλυση του CNBC), καθώς ο Μάντης της Όμαχα κατά την τελευταία του προσπάθεια εξαγοράς “έχασε” από ένα private equity – παρότι έχει στην άκρη το ποσό ρεκόρ των 128 δισ. δολαρίων σε μετρητά, ποσό όμως που του είναι ολοένα και πιο δύσκολο να δαπανήσει σε εξαγορές.
Η εταιρεία του Buffett, Berkshire Hathaway υπέβαλε πρόσφατα προσφορά ύψους 5 δισ. δολαρίων για την εξαγορά της εταιρείας προώθησης τεχνολογικών προϊόντων Tech Data Corp., ωστόσο υποσκελίστηκε από την αντιπροσφορά του private equity Apollo Global Management, που προσέφερε περίπου 6 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το CNBC.
Η Tech Data προωθεί προϊόντα για λογαριασμό εταιρειών όπως η Apple, στην οποία η Berkshire έχει πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη επένδυσή της, ύψους περίπου 56 δισ. δολαρίων.
Παρότι έχει στη διάθεσή του το ποσό ρεκόρ των 128 δισ. δολαρίων σε μετρητά, ο γνωστός για τον σπαρτιάτικο βίο του Buffett εγκατέλειψε την προσπάθεια εξαγοράς της Tech Data, εγείροντας ερωτήματα για το αν η χρηματιστηριακή αγορά στο σύνολό της είναι υπερτιμημένη.
Με τη χρηματαγορά θα έχει “χτυπήσει” ιστορικά υψηλά το 2019, ο Buffett επανειλημμένως έχει επισημάνει το τελικό κόστος απόκτησης επιχειρήσεων έχει ανέλθει σε πολύ υψηλά επίπεδα – εν μέρει λόγω του ανταγωνισμού από private equities, όπως η Apollo.
H Berkshire συνεχώς προσπαθεί να πραγματοποιήσει εξαγορές επιχειρήσεις και να αξιοποιήσει τα αυξανόμενα αποθέματα μετρητών της τα τελευταία χρόνια, με τον Buffett να θεωρεί ωστόσο τους “πολέμους προσφορών” χάσιμο χρόνου και χρήματος.
Στην τελευταία ετήσια ενημέρωσή του προς τους μετόχους, ο πρόεδρος της Berkshire Hathaway παραδέχθηκε ότι “οι τιμές έχουν για επιχειρήσεις που παρουσιάζουν αξιόλογες μακροπρόθεσμες προοπτικές έχουν φτάσει στα ύψη”.
Οι μετοχές της Berkshire Hathaway έχουν υποαποδώσει σε σύγκριση με τον ευρύτερο δείκτη S&P 500, με την υστέρησή τους να ξεπερνά το 15% το τρέχον έτος. Οι μετοχές της μάλιστα βρίσκονται σε τροχιά να καταγράψουν την χειρότερη υποαπόδοσή τους από το 2009, σύμφωνα με το -.
Ο 89χρονος Buffett συνεχίζει να ψάχνει για μια “εξαγορά μαμούθ”, αλλά μέχρι τώρα η αναζήτησή του έχει αποδειχθεί μάταιη. Η Berkshire Hathaway έχει αντιμετωπίσει προβλήματα τα τελευταία χρόνια στην προσπάθειά της να μειώσει τα αποθεματικά της σε μετρητά, ενισχύοντας την πίεση προς τον Buffett να διατηρήσει τις υψηλές αποδόσεις των μετοχών της, που τον έκαναν διάσημο ως επενδυτή. Η τελευταία μεγάλη εξαγορά της εταιρείας του ήταν το 2016, όταν η Berkshire αγόρασε την αεροδιαστημική εταιρεία Precision Castparts έναντι τιμήματος περίπου 32 δισ. δολαρίων.
Ο επενδυτικός όμιλος του Buffett, με έδρα την Ομάχα της Νεμπράσκα, είναι γνωστή για το χαρτοφυλάκιό της που απαρτίζεται από οικογενειακές επιχειρήσεις οι οποίες προέρχονται κυρίως από τους κλάδους του λιανεμπορίου, των ασφαλίσεων και της ενέργειας. Στις κορυφαίες συμμετοχές της περιλαμβάνονται επίσης εταιρείες όπως οι Coca-Cola, Bank of America, Wells Fargo, American Express και Kraft Heinz.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι παρότι η περιουσία του Buffett ανέρχεται σε 87 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Forbes, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής συνεχίζει να ζει στο ίδιο σπίτι, στην Ομάχα, το οποίο αγόρασε το 1958 έναντι 31.500 δολαρίων.