Image default
Ευρώπη

Βρετανικές τράπεζες χρηματοδοτούν ακόμα την Βιομηχανία του άνθρακα

Οι βρετανικές τράπεζες Barclays, HSBC, Standard Chartered και RBS συνέχισαν να χρηματοδοτούν τη βιομηχανία του άνθρακα μετά την υπογραφή της συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα το 2015, παρά τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ο τραπεζικός τομέας ότι θα υποστηρίξει τις καθαρές μορφές ενέργειας, αποκάλυψε σήμερα η Greenpeace.

Αυτές οι τέσσερις τράπεζες χρηματοδότησαν σε ύψος 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανάμεσα στο 2016 και στο τέλος Σεπτεμβρίου 2019, επιχειρήσεις που έχουν σχέδια κατασκευής νέων βιομηχανικών μονάδων με άνθρακα, από τις πλέον ρυπογόνες μορφές ενέργειας του πλανήτη.

Η Greenpeace σημειώνει ότι η HSBC είναι ο χειρότερος μαθητής με 10,8 δισεκατομμύρια δολάρια χρηματοδότησης, μπροστά από την Standard Chartered (9,6 δισ.), την Barclays (9,07 δισ.) και την RBS (2,28 δισ.), αν και αυτή η τελευταία δεν έχει χορηγήσει κανένα ποσόν εντός του 2019.

Τα στοιχεία δόθηκαν στην Greenpeace από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις Urgewald και BankTrack με βάση την ανάλυση 258 επιχειρήσεων που έχουν σχέδια βιομηχανικών μονάδων με άνθρακα, 52 από τις οποίες δέχθηκαν χρηματοδότηση από βρετανικές τράπεζες.

Η Greenpeace υπενθυμίζει ότι οι τράπεζες σε ολόκληρο τον κόσμο δέχονται όλο και περισσότερες πιέσεις για να συμμετάσχουν στην εκστρατεία αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής δεδομένης της τεράστιας επιρροής του στην χρηματοδότηση ενεργειακών σχεδίων. Η πίεση ασκείται κυρίως επί του βρετανικού τραπεζικού τομέα, που είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη και ο τέταρτος στον κόσμο.

«Η βιομηχανία του άνθρακα διατηρείται στην ζωή μόνο χάρη στη χρηματοδότηση από τράπεζες όπως η Barclays και η HSBC. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν καταφέρνει να τηρήσει την δέσμευσή του ότι θα αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή επιτρέποντας στις τράπεζές του να χρηματοδοτούν την πιο ρυπογόνα βιομηχανία ορυκτών καυσίμων», τονίζει η Ρόζι Ρότζερς της Greeenpeace.

Η μη κυβερνητική οργάνωση ζητεί να τεθεί τέλος στην χρηματοδότηση της βιομηχανίας του άνθρακα και να γίνουν τα πάντα για να εκπληρωθεί ο στόχος της συμφωνίας του Παρισιού για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης στο επίπεδο 1,5 βαθμού Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.

Σε ένδειξη της αυξημένης πίεσης προς τον χρηματοπιστωτικό τομέα, δύο μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι Φίλοι της Γης-Γαλλία και η Oxfam-Γαλλία, κάλεσαν την περασμένη εβδομάδα την Γαλλία να νομοθετήσει «από το 2020» για να πεισθούν οι τράπεζες να υιοθετήσουν στρατηγικές για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.

Σχετικα αρθρα

Στη διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών Απ. Τζιτζικώστας

admin

Κύπρος: 354.264 εμβολιασμοί μέχρι τις 8 Μαΐου

admin

ΕΕ: Δεν ανανεώνεται η παραγγελία εμβολίων της AstraΖeneca μετά τον Ιούνιο

admin

ΕΕ: Αρχίζει Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης

admin

Ν. Ανδρουλάκης: Οι επικοινωνιακοί χειρισμοί της ΝΔ σε σύγκρουση με τη σκληρή πραγματικότητα

admin

Γ. Κατρούγκαλος: Πρέπει να αξιοποιηθεί η ανάγκη της Τουρκίας για εξασφάλιση ομαλών σχέσεων με την ΕΕ

admin

Κομισιόν: Nέο συμβόλαιο με Pfizer- Biontech για 1,8 δισ. δόσεις εμβολίου έως το 2023

admin

Μισέλ-εμβόλια: Η ΕΕ έτοιμη να συζητήσει «συγκεκριμένες προτάσεις» για άρση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας

admin

Μητσοτάκης από Πορτογαλία: Η ανάκαμψη που έρχεται πρέπει να έχει λιγότερες ανισότητες

admin

Ελλάδα – Ευρωπαϊκή Ένωση: Επετειακό γραμματόσημο για τα 40 χρόνια κοινής πορείας

admin

ΕΕ-σύνοδος κορυφής: Οι κυβερνήσεις θα υιοθετήσουν δήλωση για εργασία-κοινωνικά δικαιώματα

admin

Φαντασιώσεις συνοριακών αλλαγών στα Δυτικά Βαλκάνια

admin