Image default
Οικονομία

Η γερμανική οικονομία ανησυχεί για την εποχή μετά το Brexit

Η ομίχλη στο Λονδίνο διαλύεται σιγά-σιγά, διαμηνύουν εκπρόσωποι της γερμανικής οικονομίας μετά τη νίκη του Μπόρις Τζόνσον, χαιρετίζοντας το ξεκάθαρο αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της Πέμπτης. Παρά το σαφές εκλογικό αποτέλεσμα γερμανοί οικονομολόγοι προειδοποιούν ωστόσο για ένα κλίμα παρατεταμένης οικονομικής αβεβαιότητας. 

Ο πρόεδρος του ινστιτούτου Ifo του Μονάχου Κλέμενς Φουστ θεωρεί ότι η συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ θα έρθει σύντομα. Ταυτόχρονα όμως εκτιμά ότι θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία ελευθέρου εμπορίου εντός της μεταβατικής περιόδου που εκπνέει τέλη του 2020. Παραπέμπει μάλιστα σε έρευνα του ερευνητικού δικτύου EconPol Europe, σύμφωνα με την οποία το κλίμα αβεβαιότητας γύρω από το Brexit κοστίζει το Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο σχεδόν 20 δις ευρώ. Ο Κλέμενς Φουστ τονίζει μάλιστα ότι η Σκωτία θα δρομολογήσει, όπως όλα δείχνουν, ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο, εξέλιξη που θα εντείνει ακόμα περισσότερο το άσχημο κλίμα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας του Κιέλου IfW Γκάμπριελ Φελμπερμάιερ εκτιμά ότι μια ακύρωση του Brexit δεν είναι πια εφικτή. Προς το παρόν δεν υπάρχει βεβαιότητα αν θα επιτευχθεί με την ΕΕ μια «μαλακή», «σκληρή» ή «έξυπνη» συμφωνία αποχώρησης, εκτιμά προσθέτοντας ότι η συμφωνία για το Brexit ρυθμίζει τα της αποχώρησης, όχι όμως και τις μελλοντικές σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου. Ο γερμανός οικονομολόγος θυμίζει ότι οι διαπραγματεύσεις με τον Καναδά για τη σύναψη αντίστοιχης συμφωνίας διήρκεσαν αρκετά χρόνια και παρ’ όλα αυτά η συμφωνία δεν έχει ακόμα τεθεί πλήρως σε ισχύ. Αναμένουμε επομένως νέες παρατάσεις και νέα αγωνία για το τι μέλλει γενέσθαι, καταλήγει ο Γκάμπριελ Φελμπερμάιερ.

Μείωση θέσεων εργασίας σχεδιάζουν γερμανικές εταιρίες στη Βρετανία

Το παρατεταμένο κλίμα αβεβαιότητας συνεχίζει να δρα αποτρεπτικά και σε ενδεχόμενες επενδύσεις βρετανικών επιχειρήσεων, πιστεύει ο διευθυντής του Ινστιτούτου Μακροοικονομίας και Ανάπτυξης IMK Ζεμπάστιαν Ντούλιεν. Το ίδιο ισχύει και για τις γερμανικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη Μεγάλη Βρετανία, εκτιμά ο γερμανός οικονομολόγος: «Κατά συνέπεια το Brexit θα συνεχίσει να επιβαρύνει και τους επόμενους μήνες την οικονομική ανάπτυξη τόσο στην Βρετανία όσο και, σε μικρότερο βαθμό, στη Γερμανία».

Σφυγμομέτρηση του Γερμανικού Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου DIHK δείχνει ότι μία στις πέντε γερμανικές επιχειρήσεις με παρουσία στο Ηνωμένο Βασίλειο προτίθεται να προχωρήσει σε περιορισμό των θέσεων εργασίας. Ας σημειωθεί ότι οι γερμανικές εταιρίες διατηρούν στο Ηνωμένο Βασίλειο 2.500 υποκαταστήματα και απασχολούν συνολικά περισσότερους από 400.000 εργαζομένους.

Ρενέ Βάγκνερ, - / AFP

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

Σχετικα αρθρα

FED: Καμπανάκι από Πάουελ – «Πληθωρισμός και το 2022»

admin

Celestyal Cruises – Όμιλος Louis – Στρατηγική συμφωνία με την Searchlight Capital

admin

ΟΟΣΑ: 68.000…«αγνοούμενοι» νέοι επιχειρηματίες στην Ελλάδα – 9 εκατ. στην ΕΕ

admin

Noval Properties – Έκδοση Πράσινου Κοινού Ομολογιακού Δανείου συνολικού ποσού έως 120 εκατ. ευρώ

admin

Handelsblatt – Πώς θα επηρεάσει η νέα μετάλλαξη Όμικρον τον ελληνικό τουρισμό;

admin

Παραλλαγή Όμικρον – Φέρνει παγωμάρα στους ορεινούς προορισμούς

admin

Ακρίβεια: Πρωταθλήτρια η Ελλάδα και τον Νοέμβριο στο ρεύμα

admin

Κρυπτονομίσματα: Φρενήρης άνοδος, του άγνωστου μέχρι τώρα, Όμικρον

admin

Accor: Στις αρχές του 2023 πλήρης ανάκαμψη του τουρισμού παγκοσμίως

admin

Κικίλιας στο Newsweek – Ετοιμάζουμε Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την τουριστική ανάπτυξη

admin

διαΝΕΟσις – Μαρίνες και Τουριστικοί Λιμένες στην Ελλάδα

admin

e- ΕΦΚΑ: Ρεκόρ έτους στην έκδοση συντάξεων τον Οκτώβριο

admin