Image default
Πρώτο Θέμα

Λήξη της ενισχυμένης εποπτείας με την αναβάθμιση της χώρας

Η κτήση της πιστοληπτικής βαθμίδας (σ.σ. η οποία προσδιορίστηκε χθες εκ νέου χρονικά από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το πρώτο ή για το δεύτερο τρίμηνο το 2021, θεωρείται ένας δύσκολος, ανηφορικός αλλά εφικτός στόχος ο οποίος θα αλλάξει όλο το κλίμα αναφορικά με την Ελληνική οικονομία αλλά και θα επιτρέψει την ένταξή της στο QE. Ο Πρωθυπουργός στις δηλώσεις του (σ.σ. οι οποίες ακολούθησαν τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής) είπε πως μίλησε με ομολόγους του για το εν λόγω ζήτημα.

Η ουσιαστική άρση της επιτήρησης της χώρας σε καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας μπορεί να έρθει νωρίτερα από τα μέσα του 2022 (σ.σ. που προβλέπει η συμφωνία του Eurogroup). Ο λόγος όχι για κάποιο επίσημο αίτημα της Ελληνικής πλευράς προς τους δανειστές ώστε να αλλάξει η εν λόγω απόφαση, αλλά για την απάλειψη της αιτίας που οδήγησε στη χώρα σε αυτή τη θέση και δεν είναι άλλη από την έλλειψη αξιοπιστίας και τη χαμηλή πιστοληπτική ικανότητα.

“Σήμερα το πρωί, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε το ζήτημα της οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωζώνης, όπου είχα την ευκαιρία να μιλήσω σύντομα για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. Όπως γνωρίζετε η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρωζώνης που βρίσκεται ακόμα σε μια διαδικασία ενισχυμένης επιτήρησης. Ο σκοπός μας είναι να ξεφύγουμε από αυτή τη διαδικασία το συντομότερο δυνατόν και βέβαια να μπορέσουμε να επιστρέψουμε, όπως έχω δηλώσει, μέσα στο 1ο τρίμηνο, το αργότερο μέσα στο 1ο εξάμηνο του 2021 στην επενδυτική βαθμίδα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε πρόσβαση και στο “φθηνό χρήμα”, το οποίο διαθέτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Θα βρίσκομαι στη Φρανκφούρτη την ερχόμενη Τρίτη το απόγευμα, για να έχω μία αναλυτική συνάντηση με την κυρία Κριστίν Λαγκάρντ την οποία και ευχαριστώ για τα καλά λόγια τα οποία έχει πει πρόσφατα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας” ανέφερε.

Πέρα όμως από την έμμεση αυτή άρση υπάρχει-  αναφέρουν αρμόδιες πηγές – και μία “συζήτηση” που εντείνεται τις τελευταίες ημέρες αναφορικά με την πραγματική πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Η θέση των ελληνικών ομολόγων πλέον είναι καλύτερη από αυτή των ιταλικών, εξηγούν.

Έτσι, το επόμενο διάστημα, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει και κάποια επιπλέον, πιο “επίσημη”, κίνηση εξηγούν διπλωματικές πηγές. Αν κριθεί αναγκαία (για να μη δημιουργεί σκιές η ίδια η ύπαρξη της Ενισχυμένες Εποπτείας τροφοδοτώντας της διστακτικότητα των οίκων αξιολόγησης), και αφού βεβαίως έχουν εδραιωθεί τα επιχειρήματα που θα τη στηρίζουν. Σε κάθε περίπτωση, αν γίνει θα τεθεί πρώτα σε τεχνοκρατικό επίπεδο.

Πάντως, διπλωματικές πηγές εξηγούν, ότι η πρωθυπουργική τοποθέτηση σε κορυφαίο επίπεδο θεσμών αφήνει πλέον ανοικτό και αυτό το “δρόμο”…

Τα πλεονάσματα και το Μεσοπρόθεσμο

Ο Πρωθυπουργός από τη Σύνοδο αναφέρθηκε και στο θέμα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων για το οποίο έθεσε ως ορόσημο τα μέσα του 2020. Εξήγησε ότι είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους ομολόγους του  “γιατί κάποιοι κανόνες οι οποίοι έρχονται από το παρελθόν, κανόνες πολύ αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας, ιδίως οι προβλέψεις που μας υποχρεώνουν να έχουμε ένα εξαιρετικά υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 3,5%, έχουν ουσιαστικά ξεπεραστεί από τις ίδιες τις εξελίξεις. Όπως έχω πει πολλές φορές δημόσια, η Ελλάδα εντός του 2020 θα θέσει το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων και της μείωσής τους από το 2021 Και πιστεύουμε πια ότι το έδαφος είναι απολύτως ώριμο. Σε πρώτη φάση σε επίπεδο Eurogroup αυτή η συζήτηση εντός τους 2020 και μάλιστα στο πρώτο εξάμηνο ενδεχομένως του 2020, να μπορέσει να ξεκινήσει. Με έμπρακτα αποτελέσματα για τους Έλληνες πολίτες”.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο χρόνος του εν λόγω αιτήματος μπορεί να συνδεθεί και με την υποχρέωση υποβολής Μεσοπρόθεσμου (πολυετούς Προϋπολογισμού) στη Βουλή τον προσεχή Μάιο. Εκεί η κυβέρνηση (αν τελικά επιλέξει να καταθέσει το εν λόγω Προϋπολογισμό), θα πρέπει να πάρει μία απόφαση αναφορικά με το αν θα θέσει θέμα πρωτογενών πλεονασμάτων και επισήμως. Η απόφαση θα ληφθεί με βάση και τα τότε στοιχεία για την πορεία της οικονομίας.

Τα κέρδη ομολόγων των 5,1 δισ.

Αναφορικά με τα κέρδη ομολόγων και τη χρήση τους επενδύσεις, η συζήτηση προχωρά σε τεχνικό επίπεδο αλλά και σχετικά με την επιλογή των έργων. Όπως εξήγησε ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας χθες στη Βουλή και απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση συνδέεται με πρόσθετα κονδύλια 5,1 δισ ευρώ έως και το 2022 (640 εκατ. ευρώ ανά 6μηνο).

Ονομάτισε μάλιστα ένα από τα έργα που είναι υποψήφια για τη λίστα η οποία διαμορφώνεται, τον Βόρειο Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ). Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το εν λόγω έργο που θα έχει πολύ υψηλό πολλαπλασιαστή λόγω της συμμετοχής ιδιωτών, θα μπορέσει να χρηματοδοτηθεί όταν “ωριμάσει”, δηλαδή μετά το 2020.

Έτσι λοιπόν αναζητούνται ώριμα έργα τα οποία θα χρηματοδοτήσουν τα επιπλέον κονδύλια αξίας έως1,2 δισ. ευρώ που διεκδικεί η κυβέρνηση για το 2020 και ένα μέρος τους (640 εκατ. ευρώ) θα είναι διαθέσιμο μέσα στο 1ο τρίμηνο. Όταν βεβαίως πρώτα ολοκληρωθεί επιτυχώς η διαπραγμάτευση που έχει ήδη ξεκινήσει για την εύρεση του μηχανισμού αλλαγής χρήσης του ποσού των κερδών ομολόγων ώστε να μην τροφοδοτεί το χρέος αλλά συμφωνημένες επενδύσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε σχετικά πως “αποφασίστηκε η έναρξη της σχετικής τεχνικής επεξεργασίας, σε συνεργασία με τους θεσμούς, το επόμενο χρονικό διάστημα. Η ελληνική Κυβέρνηση ήδη εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση” επισήμανε ότι “σχεδιάζουμε, μεθοδικά και υπεύθυνα, πολιτικές προτεραιότητες, αναπτυξιακές κατευθύνσεις, ώριμα προς ένταξη έργα υποδομών. Ένα τέτοιο έργο, το οποίο τελεί υπό αξιολόγηση, είναι και αυτό του ΒΟΑΚ”.

Σχετικα αρθρα

Alpha Bank:Δημοσιονομικός χώρος, δημόσιες επενδύσεις και οικονομική μεγέθυνση

admin

Ο “μαύρος” χειμώνας της Ο

admin

Οι αιρετικές απόψεις του JOHN MAYNARD KEYNES (II)

admin

ΧΑ: Black Friday…

admin

ΧΑ:Μεγάλη πτώση,μεγαλύτερες ανησυχίες….

admin

Η Μεγάλη Παραίτηση

admin

Τρ.Πειραιώς: Επενδυτική βαθμίδα προεξοφλεί η αγορά για την Ελλάδα

admin

EE: Συστάσεις για χρέος, ελλείμματα, ανεργία, NPLs -12η αξιολόγηση

admin

Η Τουρκία στο χείλος του οικονομικού γκρεμού

admin

Χ.Σταϊκούρας:Ο προϋπολογισμός είναι απολύτως ρεαλιστικός

admin

Η γνώμη του γραφείου Προϋπολογισμου της Βουλης για τον Προϋπολογισμό 2022

admin

Morgan Stanley: Eρχεται πτώση στις αγορές

admin