Image default
Οικονομία

ΟΑΕΔ: Οι γυναίκες αποτελούν τα 2/3 των ανέργων στην Ελλάδα

Την πρόθεση του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) να σχεδιάσει ενέργειες και δράσεις που θα δημιουργήσουν ευνοϊκότερες συνθήκες και τις προϋποθέσεις για τη στήριξη των γυναικών οι οποίες επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά, εξέφρασε ο διοικητής του Οργανισμού Σπύρος Πρωτοψάλτης, μιλώντας σε εκδήλωση, με θέμα «Γυναίκες στην αγορά εργασίας: Προκλήσεις και Ευκαιρίες», που συνδιοργάνωσαν ο ΟΑΕΔ και η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία που καταδεικνύουν τη θέση της γυναίκας στην αγορά εργασίας, ο κ. Πρωτοψάλτης σημείωσε ότι οι γυναίκες αποτελούν τα 2/3 των ανέργων στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι το προφίλ του ανέργου στη χώρα μας είναι γυναίκα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ηλικίας 30 έως 45 ετών. Ο διοικητής του ΟΑΕΔ τόνισε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι Ελληνίδες εργαζόμενες, ηλικίας 20 έως 64 ετών, λαμβάνουν κατά 20% χαμηλότερες αμοιβές από τους Έλληνες άνδρες εργαζόμενους, παρόλο που απασχολούνται στις ίδιες θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με τον κ. Πρωτοψάλτη, αυτή η διαφορά ως προς τις αμοιβές είναι η τρίτη μεγαλύτερη στην Ευρώπη, υπογραμμίζοντας ότι μόνο η Ιταλία και η Μάλτα εμφανίζουν μεγαλύτερο χάσμα σε σύγκριση με την Ελλάδα.

Στη συνέχεια, ο κ. Πρωτοψάλτης αναφέρθηκε σε μία έρευνα της Icap που αποτύπωσε την άποψη των γυναικών επιχειρηματιών ή ανώτατων στελεχών σχετικά με τους παράγοντες οι οποίοι καθιστούν δύσκολη την εργασιακή τους πορεία. Συγκεκριμένα, είπε ότι 6 στις 10 γυναίκες απάντησαν ότι οι οικογενειακές υποχρεώσεις αποτέλεσαν εμπόδιο στην καριέρα τους, υψηλότερο είναι το ποσοστό των γυναικών (50%) που θεωρούν ότι η εταιρική κουλτούρα αποτέλεσε εμπόδιο στην επαγγελματική πορεία τους, ενώ το 42% δηλώνει ότι δεν τυγχάνει της δέουσας υποστήριξης από συναδέλφους. Σε πολλές περιπτώσεις, όπως υπογράμμισε, οι γυναίκες αντιμετώπισαν προκαταλήψεις, λόγω φύλου, γεγονός που επέδρασε αρνητικά στην επαγγελματική τους ανέλιξη (ποσοστό 42%).

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο διοικητής του ΟΑΕΔ δήλωσε ότι η γυναικεία επιχειρηματικότητα πρέπει να ενισχυθεί ως κινητήρια δύναμη για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανέφερε, απαιτούνται κομβικές αλλαγές και στην κοινωνία, αλλά και στις επιχειρήσεις, ώστε ολοένα και περισσότερες γυναίκες να εντάσσονται στην αγορά εργασίας με ίσους όρους.

Σχετικα αρθρα

G7-Γκεοργκίεβα: Αποκλίσεις στους ρυθμούς ανάκαμψης από την πανδημία

admin

G7: Η ατζέντα της τρίτης και τελευταίας ημέρας

admin

Προς απογείωση οι κρατήσεις αεροπορικών για την Ελλάδα

admin

«Η Βρετανία θέλει να αμβλύνει τις εντάσεις για τη Β. Ιρλανδία», λέει ο Ντ. Ράαμπ

admin

Πεκίνο κατά G7: «Μικρές ομάδες» καθορίζουν την τύχη του κόσμου

admin

G7: Έπαινοι Μακρόν στον Μπάιντεν – «Οι ΗΠΑ επέστρεψαν»

admin

G7: Έπαινοι Μακρόν στον Μπάιντεν – «Οι ΗΠΑ επέστρεψαν»

admin

Εφορία: Εξόφληση σε 60-72 δόσεις και αναβίωση των 120 για τα κορονοχρέη

admin

Ο κίνδυνος του πληθωρισμού είναι εντελώς πραγματικός

admin

G7: Συναίνεση για το ντάμπινγκ στην Κίνα και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

admin

G7: Εριστικός ο Τζόνσον για Brexit και Bόρεια Ιρλανδία

admin

Βουλή: Τη Δευτέρα η τροπολογία επέκτασης απαλλαγής καταβολής μισθώματος και τον Ιούνιο

admin