Image default
Πρώτο Θέμα

ΟΤΕ:Η μεγαλύτερη απεργία στην ιστορία και ο και ο πόλεμος με το …παρελθόν

Με αιτήματα που θυμίζουν την δεκαετία του 1980 !!! και μια απεργία διάρκειας 1 μηνός !!! συνεχίζεται ο πόλεμος της διοίκηση του ΟΤΕ με τους παλαιοσυνδικαλιστες του Οργανισμού προκαλώντας μεγάλο προβληματισμό σε μερίδα των 5.000 εργαζομένων του Οργανισμού.

Σε μια εξαιρετικά απαιτητική περίοδο για τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών το σωματείο των εργαζόμενων υπό την καθοδήγηση της νέας του διοίκησης δυναμιτίζει την ποιότητα των τηλεπικοινωνιών και του internet της μισής σχεδόν Ελλάδας με μόνο κίνητρο την προσωπική της ανέλιξη. 

Οι μέχρι σήμερα διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών έχουν αποβεί άκαρπες, ενώ το τελευταίο διάστημα οι συζητήσεις φαίνεται να πραγματοποιούνται σε ιδιαίτερα τεταμένες συνθήκες. Ενδεικτική είναι η τελευταία ανακοίνωσή της ΟΜΕ-ΟΤΕ στην οποία χαρακτηρίζει “αυταρχική και αλαζονική” τη διοίκηση του ΟΤΕ, καλώντας την να αλλάξει στάση, ειδάλλως δεν θα είναι παρούσα στη διαπραγμάτευση.

Το μυστικό της τουλάχιστον αλλοπρόσαλλης αυτής απόφασης προφανώς βρίσκεται στην πρόσφατη αλλαγή διοίκησης της ΟΜΕ-ΟΤΕ

Η ανατροπή της παράταξης του πρώην προέδρου της Ομοσπονδίας, Βασίλη Λάμπρου, και η επικράτηση στη διοίκηση ενός σχήματος που εμφανίζεται να υποστηρίζεται από τμήμα του ΠΑΣΟΚ, της ΛΑΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει οδηγήσει έμπρακτα σε διαφοροποίηση της στάσης της OME-OTE. Η προκήρυξη απεργίας τριών εβδομάδων, εν μέσω της εορταστικής περιόδου, έξι μόλις εργάσιμες ημέρες από την πρώτη συνάντηση της Ομοσπονδίας με τη Διοίκηση του ΟΤΕ και χωρίς να προηγηθεί πρόσκληση σε δημόσιο διάλογο πριν την κήρυξή της, θεωρείται ως απόλυτη ένδειξη της συγκρουσιακής στρατηγικής της νέας διοίκησης της Ομοσπονδίας, σχολίαζαν τρίτοι παρατηρητές των τεκταινόμενων στον ΟΤΕ.

Απολύτως χαρακτηριστικά ήταν όσα συνέβησαν κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου της OME-ΟΤΕ στη διάρκεια της οποίας μέλη του προεδρείου επιτέθηκαν στη διοίκηση του ΟΤΕ, στον τέως πρόεδρο κ. Λάμπρου αλλά και σε παριστάμενους δημοσιογράφους.

Ο νέος πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Δημήτρης Φούκας, παρουσίασε τις θέσεις της ΟΜΕ – ΟΤΕ, ενώ σε ανακοίνωση που εκδόθηκε αργότερα αναφέρεται πως η OME-OTE “εξάντλησε κάθε περιθώριο συνδικαλιστικό και νομικό προκειμένου να διαπραγματευτεί με τη Διοίκηση και να επιτευχθεί συμφωνία με όρους έντιμους κι αξιοπρεπείς, η οποία θα διασφαλίζει το συμφέρον του συνόλου των εργαζομένων και της εταιρείας”.

Στο ερώτημα, δε, γιατί δεν προηγήθηκε κάποιου είδους προειδοποιητική κινητοποίηση αντί να αποφασιστεί απεργία τριών εβδομάδων, το επιχείρημα ήταν ότι υπήρξε προειδοποιητική απεργία… τον περασμένο Απρίλιο με αφορμή το θέμα των φυλάκων.

Παρουσιάστηκε, δε, μια αγνώστου προέλευσης “αιτιολογική έκθεση” σύμφωνα με την οποία η παραγωγικότητα των εργαζόμενων στη σταθερή ΟΤΕ (σ.σ. μια από τις δραστηριότητες του ΟΤΕ, για τις υπόλοιπες δεν γίνεται αναφορά) στο διάστημα 2012 – 2018 αυξήθηκε κατά 55%, ωστόσο, αυτή δεν μετουσιώθηκε σε αύξηση μισθών.Αφού ο κ. Φούκας Δημήτρης, υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τον Συνδυασμό Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία , του υποψήφιου δημάρχου Αμφιλοχίας κ.Μάρκου Βασίλα απέτυχε να εκλέγει πέτυχε να εκλέγει πρόεδρος της ΟΜΕ ΟΤΕ πολύ πρόσφατα!!

Η διοίκηση του ΟΤΕ εν ετει 2020 θα πρέπει να σταθεί όρθια και να χτυπήσει κατά μέτωπο τέτοιου είδους πρακτικές που απειλούν να γυρίσουν πολλά χρόνια πίσω τον Οργανισμό με ανυπολόγιστες συνέπειες τόσο για την ελληνική οικονομία όσο ακόμα και για το ελληνικό χρηματιστήριο.

Θα πρέπει επίσης να παρέμβει με κάποιο τρόπο και η ελληνική κυβέρνηση καθώς το μέγεθος του ΟΤΕ αλλά και η συμμέτοχη της κορυφαίας ευρωπαϊκής εταιρείας τηλεπικοινωνιών στο μετοχικό του κεφάλαιο καθιστούν αυτόματα τέτοιου είδους εξελίξεις σε δυσφήμιση της ελληνικής οικονομίας.

Η μνημειώδης ανακοίνωση της ΟΜΕ-ΟΤΕ

Διανύουμε την περίοδο που η Διοίκηση του ΟΤΕ, με δική της αποκλειστικά πρωτοβουλία, δυναμιτίζει τη διαπραγμάτευση για την υπογραφή ΣΣΕ. Από την αρχή της διαδικασίας είχαμε διαπιστώσει την προσπάθεια να αρνείται τα αυτονόητα και να αποφεύγει δεσμεύσεις που αποτελούν το κοινό μας, αυτονόητο συμφέρον.

Πώς αλλιώς βαφτίζεται η πρότασή της να προβεί σε απολύσεις με τη λήξη της παρούσας σύμβασης και αμέσως μετά την υπογραφή της επόμενης; Γιατί προτείνει μονοετή διάρκεια στη νέα ΣΣΕ ώστε να τηρήσει τη ρήτρα για μη απολύσεις, που όμως θα την αναιρέσει πάλι μετά τη λήξη της ΣΣΕ κοκ;

Δηλαδή, ανερυθρίαστα η διοίκηση προτείνει συλλογική σύμβαση με απολύσεις κάθε Χριστούγεννα. Αυτή είναι η θέση της. Με πολύ μεγάλη δυσκολία ανταποκρίθηκε στα επαναλαμβανόμενα αιτήματά μας να μας χορηγήσει οικονομικά στοιχεία για την πληροφόρησή μας. Ακόμη και τα όσα μας χορήγησε τα αμφισβητούμε σφόδρα.

Δεν υπάρχει έτσι καλόπιστη διαπραγμάτευση. Με εμμονές και ιδεοληψίες, με απόκρυψη των σχεδίων που αφορούν στο μέλλον του ΟΤΕ και των εργασιακών σχέσεων, με ψίχουλα και φιλοδωρήματα, με ευθείες απειλές ακόμη και στα μέλη της διαπραγματευτικής επιτροπής της ΟΜΕ-ΟΤΕ, όλα αυτά αποτελούν ισχυρές ενδείξεις μίας αυταρχικής και αλαζονικής Διοίκησης που προσχηματικά διαπραγματεύεται.

Έτσι, δεν μας αφήνουν άλλο δρόμο. Μας οδηγούν σε σύγκρουση!!! Εμείς βάζουμε φρένο στις ορέξεις μίας Διοίκησης που θέλει υπερκέρδη με απολύσεις, με βραχυπρόθεσμα οφέλη για τους ίδιους και όχι σύγχρονες βιώσιμες τηλεπικοινωνίες για την κοινωνία. Βάζουμε φρένο στις ορέξεις που θα φέρουν μπόνους και πριμ αναλόγως των απολύσεων που θα μετρήσουν εκείνοι που θα τις κάνουν.

Είμαστε παρόντες στην αληθινή, καλόπιστη διαπραγμάτευση με αυτονόητο και κυρίαρχο αίτημα τη διασφάλιση από απολύσεις. Σήμερα πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΟΜΕ-ΟΤΕ προκειμένου να συζητήσει για την πορεία των συλλογικών διαπραγματεύσεων, να εκτιμήσει την κατάσταση και να πάρει αποφάσεις μετά και την τελευταία συνάντηση που είχε με τη Διοίκηση.

Το Δ.Σ. κατά πλειοψηφία αποφάσισε απεργιακές κινητοποιήσεις μεγάλης διάρκειας στον Όμιλο ΟΤΕ, ως εξής: 

·21/12/2019 έως και 24/12/2019

·  27/12/2019 έως και 31/12/2019

·  2/01/2020 έως και 5/01/2020

·  7/01/2020 έως και 12/01/2020.

Εάν η Διοίκηση εν τω μεταξύ προσέλθει με πλαίσιο μη απολύσεων, ανακαλέσει τις υφιστάμενες και στην κατεύθυνση των αιτημάτων που καταθέσαμε και αφορούν: 

Ουσιαστικές αυξήσεις για όλους.

·  Υπογραφή ΣΣΕ στις θυγατρικές.

·  Ενσωμάτωση των νέων συναδέλφων στα μισθολόγια πριν το 2015.

·  Διασφάλιση από απολύσεις για οικονομοτεχνικούς λόγους.

·  Τριετή ΣΣΕ.

·  Επαναφορά των μισθολογικών κλιμακίων.

·  Κατάργηση του άρθρου 13 του ΕΚΠ.

· Εάν η διοίκηση αλλάξει στάση, είμαστε παρόντες στη διαπραγμάτευση. Διαφορετικά η ευθύνη της ανήκει εξολοκλήρου.

Προγραμματίζουμε, επίσης:

1. Συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, 19/12/19 όπου θα ενημερώσουμε την ελληνική κοινωνία για τα όσα συμβαίνουν στον Όμιλο ΟΤΕ.

2. Επαφές με φορείς απ’ όλη την Ελλάδα, όπως Εργατικά Κέντρα, Ενώσεις Καταναλωτών κ.ά.

3. Απεργιακές επιτροπές αγώνα σε όλα τα κτίρια του ΟΤΕ πανελλαδικά.

4. Επαφές με κόμματα και επερώτηση στη Βουλή για την επιχειρησιακή πραγματικότητα.

5. Άλλες δράσεις – μορφές αγώνα. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους σε αγωνιστική ετοιμότητα για να προστατέψουμε την εργασία μας και τις ζωές μας.

Η ανακοίνωση-απάντηση του ΟΤΕ

Σχετικά με την απεργία διάρκειας τριών εβδομάδων που προκήρυξε η συνδικαλιστική οργάνωση του ΟΤΕ (ΟΜΕ-ΟΤΕ), εν μέσω εορταστικής περιόδου, ο ΟΤΕ διευκρινίζει τα εξής:

 • Η παρούσα διοίκηση της ΟΜΕ-ΟΤΕ ορίστηκε στις 26/11.
 • Η πρώτη συνάντηση της νέας διοίκησης της ΟΜΕ-ΟΤΕ με τη Διοίκηση του ΟΤΕ για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας πραγματοποιήθηκε στις 5/12.
 • Μετά από 6 μόλις εργάσιμες ημέρες από την πρώτη συνάντηση με τη Διοίκηση του ΟΤΕ, η ΟΜΕ-ΟΤΕ κήρυξε απεργία διάρκειας τριών εβδομάδων, εν μέσω της εορταστικής περιόδου.
 • Η Διοίκηση του ΟΤΕ θεωρεί την απεργία παράνομη και καταχρηστική:
  • Έχει αδικαιολόγητα μεγάλη διάρκεια τριών ολόκληρων εβδομάδων και μάλιστα μέσα στις γιορτές.
  • Δεν προηγήθηκε πρόσκληση σε Δημόσιο Διάλογο πριν την κήρυξή της.
 • Μετά την προκήρυξη της απεργίας, η ΟΜΕ-ΟΤΕ κάλεσε την εταιρεία σε διάλογο. Η πρόσκληση αυτή είναι προσχηματική. Η πρόσκληση σε διάλογο προηγείται της κήρυξης της απεργίας.
 • Στην πρόσκληση της εταιρείας να αναστείλει η ΟΜΕ-ΟΤΕ την απεργία και να προσέλθει σε καλόπιστη και ουσιαστική διαπραγμάτευση για την ΣΣΕ, η ΟΜΕ-ΟΤΕ δεν ανταποκρίθηκε.
 • Είναι προφανές ότι η ΟΜΕ-ΟΤΕ δεν είχε την πρόθεση να συζητήσει ουσιαστικά, αλλά να προσδώσει επίφαση νομιμότητας στην παράνομη και καταχρηστική απεργία της.
 • Η εταιρεία πάντα επιδιώκει τον διάλογο με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και προσβλέπει στην επίτευξη συμφωνίας για υπογραφή ΣΣΕ, όπως έχει αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια.

Αναφορικά με το θέμα των 8 φυλάκων, ο ΟΤΕ διευκρινίζει τα εξής:

 • Το μεγαλύτερο μέρος του έργου της φυσικής φύλαξης των εγκαταστάσεων και υποδομών του Ομίλου ΟΤΕ επί σειρά ετών υλοποιούνταν από εξωτερικούς συνεργάτες. Από τις αρχές του 2019, ανατέθηκε σε εξωτερικούς συνεργάτες και το εναπομείναν τμήμα του εν λόγω έργου και το αντικείμενο της φυσικής φύλαξης καταργήθηκε με καταληκτική ημερομηνία το τέλος του 2019, γεγονός για το οποίο η ΟΜΕ-ΟΤΕ και οι φύλακες ενημερώθηκαν άμεσα.
 • Για τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες φύλαξης που εξακολουθούσαν να απασχολούνται στον ΟΤΕ ελήφθη ειδική μέριμνα:
  • ενισχυμένο κίνητρο αποχώρησης που ισοδυναμούσε με καθαρούς μισθούς 4 έως 8 ετών (έως 270.000 ευρώ μικτά).
  • εξασφάλιση εργασίας σε εξωτερικούς συνεργάτες υπηρεσιών φύλαξης για τουλάχιστον 3 χρόνια.
  • κάλυψη των εξόδων εκπαίδευσης για την απόκτηση άδειας security.
 • Η συντριπτική πλειονότητα (66 επί συνόλου 74 εργαζομένων) συμμετείχε στο πρόγραμμα και έλαβε τα ελκυστικότατα κίνητρα που προσφέρθηκαν. Οκτώ φύλακες δεν έχουν αποδεχθεί τα κίνητρα, και η σύμβασή τους θα λυθεί στις 31/12.
 • Η ΟΜΕ-ΟΤΕ χρησιμοποιεί τους 8 φύλακες, για να μην προσέλθει στο διάλογο για την κατάρτιση ΣΣΕ. Στόχος της Ομοσπονδίας, είναι να διοικεί εκείνη την εταιρεία και να αποφασίζει για την οργάνωση και τη λειτουργία της.

Η εταιρεία επιφυλάσσεται να ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της προς όφελος των εργαζομένων, των πελατών και όλων των ενδιαφερομένων μερών.

Σχετικα αρθρα

Το δεύτερο «Whatever It Takes» του Μάριο Ντράγκι – Jean Pisani-Ferry

admin

ALPHA BANK-Αγορά εργασίας και πανδημική κρίση: Οι ασύμμετρες επιπτώσεις ανά ηλικία, φύλο και επίπεδο εκπαίδευσης και τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης

admin

Το φάντασμα του 1970 (ξανά) στοιχειώνει την Αμερική και τον υπόλοιπο κόσμο

admin

Τα κακά μαντάτα από το ΔΝΤ

admin

ΧA:Με δυνατό finish 9×9 κερδήθηκε ο μήνας

admin

Πως οι επενδυτές έχασαν 400 δισ. $ στην Κίνα τον Ιούλιο

admin

Θετικά τα stress tests για τις ελληνικές τράπεζες – Ολα τα αποτελέσματα των 4 συστημικών

admin

Alpha Bank: Οικονομικό κλίμα και κινητικότητα της κοινότητας

admin

FED:Η αρχή του τέλους του εύκολου χρήματος

admin

Το κινεζικό “καμπανάκι κινδύνου” για τους διεθνείς επενδυτές μόλις χτύπησε

admin

Πώς 4 Κινέζοι δισεκατομμυριούχοι έχασαν 13,6 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

admin

Συνεχίζεται ακάθεκτο το sell off στο κινεζικό χρηματιστήριο

admin