Image default
Ευρώπη

Προσεχώς το 2020: Προτάσεις για τη δημιουργία μιας καλύτερης Ευρώπης

Κλιματική αλλαγή

Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αποτελεί μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες της ΕΕ. Τον Δεκέμβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, έναν οδικό χάρτη που έχει ως στόχο να καταστεί η ΕΕ κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2050. Αναμένονται προτάσεις για βιώσιμα τρόφιμα, πιο ανθεκτικά προϊόντα, φυτοφάρμακα, στρατηγική για τη βιοποικιλότητα μέχρι το 2030, καθώς και σχέδια για τη μείωση των επιβλαβών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τις αεροπορικές και θαλάσσιες μεταφορές.

Ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ

Οι διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027 θα συνεχίσουν την πορεία τους. Το ΕΚ ζητά περισσότερα κονδύλια για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, την ενίσχυση της καινοτομίας και την προστασία των συνόρων.

Ψηφιακές υπηρεσίες

Η Επιτροπή αναμένεται να δρομολογήσει προτάσεις για νόμους περί ψηφιακών υπηρεσιών και τεχνητής νοημοσύνης. Στόχος της τελευταίας είναι η αποσαφήνιση των νομικών προβλημάτων όσον αφορά τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης αλλά και η τόνωση των επενδύσεων στην ΕΕ. Το Κοινοβούλιο σκοπεύει να εξετάσει κατά πόσο τα αυτοματοποιημένα συστήματα λήψης αποφάσεων μπορούν να επηρεαστούν από τους ίδιους τους αλγορίθμους.

Τραπεζική ένωση

Η κρίση στη ζώνη του ευρώ κατέδειξε την ανάγκη βελτίωσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος της ΕΕ. Μέσα στο 2020, το ΕΚ θα εκπονήσει προτάσεις σχετικά με την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένου ενός σχεδίου για την προστασία των αποταμιεύσεων και εφεδρικών μέτρων σε περίπτωση πτώχευσης μιας τράπεζας.

Εμπορικές συμφωνίες

Εντός του 2020, θα διεξαχθούν ψηφοφορίες επί των νέων εμπορικών και επενδυτικών συμφωνιών της ΕΕ με το Βιετνάμ, οι οποίες αναμένεται να εξαλείψουν το 99% των δασμών. Επιπλέον, η ΕΕ θα συνεχίσει την προσπάθεια σύναψης νέων συμφωνιών με άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Χιλή, η Ινδονησία, οι Φιλιππίνες, το Μαρόκο και η Τυνησία. Σε εξέλιξη βρίσκονται και συζητήσεις για μια επενδυτική συμφωνία με την Κίνα.

Υγεία

Στις αρχές του προσεχούς έτους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να καταρτίσει σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση του καρκίνου, το οποίο θα εξεταστεί από το Κοινοβούλιο.

Τα δικαιώματα των επιβατών

Μία νέα πρόταση επιδιώκει να επικαιροποιήσει τα δικαιώματα των επιβατών που ταξιδεύουν αεροπορικώς ή σιδηροδρομικώς. Οι ευρωβουλευτές αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.

Διεύρυνση

Οι συζητήσεις με τις χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν στην ΕΕ θα συνεχιστούν και το 2020. Το Κοινοβούλιο ασκεί πιέσεις στην ΕΕ, ώστε να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, καθώς πληρούν ήδη τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν επίσης τις προοπτικές ένταξης χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Brexit

Προς το παρόν, το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου 2020. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, να αποχωρήσει νωρίτερα, σε περίπτωση που η συμφωνία αποχώρησης εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Μόλις εγκριθεί η συμφωνία αποχώρησης, το επόμενο βήμα θα είναι η διαπραγμάτευση συμφωνίας για τις μελλοντικές σχέσεις των δυο πλευρών, σε τομείς όπως το εμπόριο και την συνεργασία στον τομέα της άμυνας, του περιβάλλοντος και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Ασφάλεια

Το ΕΚ και το Συμβούλιο διαπραγματεύονται προτάσεις για την καταπολέμηση της διάδοσης τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο. Οι προσωρινοί έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα εντός του χώρου Σένγκεν βρίσκονται επίσης υπό συζήτηση. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να υποβάλει πρόταση για τη διασφάλιση των συνόρων της ΕΕ.

Διακήρυξη Σουμάν

Στις 9 Μαΐου συμπληρώνονται 70 χρόνια από τότε που ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ρομπέρ Σουμάν, πρότεινε τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα, κάνοντας το πρώτο βήμα προς την οικοδόμηση της σημερινής ΕΕ.

Σχετικα αρθρα

Διπλωματικές πηγές: Καταλυτικός ο ρόλος του ελληνικού ΥΠΕΞ στη δήλωση της ΕΕ για τα Βαρώσια

admin

ΥΠΕΞ: Ικανοποίηση για τη δήλωση Μπορέλ για τα Βαρώσια

admin

Στον «αέρα» η Πλατφόρμα Έξυπνης Πόλης του Δήμου Δράμας με την αρωγή της Πολιτικής Συνοχής της Ε.Ε.

admin

Μπορέλ: «Έντονη καταδίκη» της ΕΕ για τις «απαράδεκτες ανακοινώσεις» Ερντογάν-Τατάρ για τα Βαρώσια

admin

Στο 50% του ευρωπαϊκού Μέσου Όρου το ποσοστό των Ελλήνων που εργάζονται στις ΤΠΕ

admin

ΓΣ της ΔΣΟ: Κοινές δράσεις των Ορθοδόξων για το Μέλλον της Ευρώπης

admin

Μπάιντεν: Τέλος της «αποστολής μάχης» στο Ιράκ

admin

Φον ντερ Λάιεν: Επετεύχθη ο στόχος εμβολιασμού του 70% τουλάχιστον με μία δόση

admin

futureu.europa.eu – Η πύλη για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης (βίντεο)

admin

Η μοναξιά στην ΕΕ έχει διπλασιαστεί από τότε που ξεκίνησε η πανδημία

admin

Μητσοτάκης: Σήμα επανεκκίνησης της εθνικής παραγωγικής μηχανής η αύξηση του κατώτατου μισθού

admin

Europol: Η πρωτοβουλία «No More Ransom» τους κλείνει 5 χρόνια και αποκτά νέο ιστότοπο

admin