Image default
Οικονομία

Αγωγός TurkStream : Η Ρωσία ξεκίνησε τη μεταφορά αερίου σε Ελλάδα και Β. Μακεδονία

Η Ρωσία ξεκίνησε τις μεταφορές φυσικού αερίου σε Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία μέσω του νέου αγωγού TurkStream, όπως ανακοίνωσε η βουλγαρική εταιρεία διαχειρίστρια αερίου Bulgartransgaz.

Σύμφωνα με το πρακτορείο -, τόσο η κατασκευή του TurkStream όσο και ο διπλασιασμός της ποσότητας του φυσικού αερίου που θα μεταφέρεται μέσω του Nord Stream, εντάσσονται στη στρατηγική της Μόσχας να παρακάμψει την Ουκρανία στις παραδόσεις αερίου στην Ευρώπη.

«Οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου, όχι μόνο για εμάς αλλά και για την Ελλάδα και τη Β. Μακεδονία, γίνονται από το σημείο εισόδου (στα σύνορά μας με την Τουρκία)», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Bulgartransgaz, Vladimir Malinov.

Ο ρωσικός παραγωγός φυσικού αερίου Gazprom ξεκίνησε να μεταφέρει περίπου 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στη Βουλγαρία μέσω του TurkStream την 1η Ιανουαρίου, παρακάμπτοντας μια διαδρομή που προηγουμένως περνούσε από την Ουκρανία και τη Ρουμανία.

Μέσω αυτής της διαδρομής, πέρυσι η Gazprom είχε στείλει στην Ελλάδα 3 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και στη Β. Μακεδονία 500.000 εκατ. κυβικά μέτρα.

Ο Malinov σημείωσε ότι οι γραμμές (ο αγωγός TransBalkan) ήταν αδρανείς προς το παρόν, αλλά πρόσθεσε ότι πλέον θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αποστολές στη Ρουμανία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία εάν υπήρχε ζήτηση.

«Έχουμε ανοίξει έτσι τη διαδρομή για την πρόσβαση στο Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG) από τον τερματικό σταθμό της Ελλάδας στη Ρεβυθούσα μέχρι την Ουκρανία», ανέφερε.

Το ενεργειακό πρότζεκτ του TurkStream αποτελείται από δύο αγωγούς, με συνολική χωρητικότητα 15,75 δισ. κυβ. μέτρων.

Το πρώτο τμήμα θα προμηθεύει την Τουρκία και το δεύτερο θα επεκτείνεται από τη Βουλγαρία έως τη Σερβία και την Ουγγαρία. Ο δεύτερος αγωγός θα αναπτυχθεί πλήρως έως το τέλος του έτους.

Το πρακτορείο καταλήγει με μια αναφορά στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, που έχουν επιδεινωθεί μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία τον Μάρτιο του 2014 και αφότου οι αυτονομιστές υπέρ του Κρεμλίνου κατέλαβαν ένα τμήμα της ανατολικής Ουκρανίας.

Αν και η Ρωσία και η Ουκρανία στο τέλος του περασμένου έτους υπέγραψαν πενταετή συμφωνία για τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου στην Ευρώπη, οι όγκοι προβλέπεται να μειωθούν από 65 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2020 σε 40 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως από το 2021 έως το 2024.

Εξάλλου για το θέμα του TurkStream, αλλά και περιφερειάκα ζητήματα στη Μέση Ανατολή, αναμένεται να συζητήσουν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Βλάντιμιρ Πούτιν στις 8 Ιανουαρίου.

-

Σχετικα αρθρα

Γ. Πιτσιλής: 5.000 laptops και tablets στην μάχη των e-ελέγχων

admin

Γ. Πιτσιλής: Η πανδημία λειτούργησε ως επιταχυντής των ψηφιακών εφαρμογών

admin

ΗΠΑ: Εξομαλύνεται η κατάσταση με τα καύσιμα, μετά την κυβερνοεπίθεση στην Colonial Pipeline

admin

Εφαρμογή του ΑΔΜΗΕ για κινητά με πληροφορίες για το ηλεκτρικό σύστημα

admin

Ρέγκλινγκ-Φόρουμ Δελφών: Ενισχύεται ο διεθνής ρόλος του ευρώ

admin

Κεραμέως σε ΟΦΔ: 1,3 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την παιδεία

admin

Οι οικονομικές δραστηριότητες που ανοίγουν από 14/5-Σεπτέμβριο

admin

Alibaba: Ζημίες σχεδόν 1 δισ. ευρώ

admin

Αεροπορικές ακυρώνουν πτήσεις προς το Τελ Αβίβ εν μέσω αυξανόμενων εχθροπραξιών

admin

«Έκρηξη» κρατήσεων στα ξενοδοχεία της Πορτογαλίας

admin

Ιταλία: Πρόστιμο άνω των 100 εκατ. ευρώ στη Google

admin

Τι θα ισχύει με τις βεβαιώσεις μετακίνησης

admin